Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlista kiinalaista uuttavuotta sähäköillä klassikkoruuilla

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Ensi maanantaina kiinalaisessa kalenterissa alkaa apinan vuosi, jota juhlitaan sähäköissä tunnelmissa. Tästä saamme kiittää hirviötä nimeltä Nian.

Kiinalaisen uudenvuoden vietto alkoi Shang-dynastian aikana (1800–1100 eaa). Silloin uskottiin, että meren alla tai vuoristossa piileskelevä Nian-hirviö tulee kerran vuodessa esiin syömään lapsia ja karjaa.

Hirviö pelkäsi punaista väriä ja kovia ääniä. Siksi ihmiset haalivat talojensa eteen punaisia asioita ja metelöivät. Yhä edelleen kiinalaiseen uudenvuodenviettoon kuuluvat punaiset asut ja lyhdyt sekä sähikäiset ja ilotulitteet.

Ensi maanantaina kiinalaisessa kalenterissa alkaa apinan vuosi. Helsingissä kiinalaista uuttavuotta vietetään kymmenettä kertaa, tällä kertaa uudenvuoden aattona sunnuntaina Kampin Narinkkatorilla, Keskuskadulla ja Töölönlahdella. Tiedossa on punaisia koristeita, lohikäärmetansseja, ilotulitusta ja tietysti ruokaa.

Hyvän kiinalaisen ruuan valmistaminen ei ole vaikeaa kotonakaan, kun vain malttaa hankkia pari kolme oleellisinta ainesta. Kaakkoiskiinalaisen Sichuanin maakunnan ruokalajit kuuluvat maan tunnetuimpiin. Mapo doufu, Shuizhu Yu -kala ja Kung Pao -kana ovat päässeet lukemattomien kiinalaisravintoloiden listoille ympäri maailman.

Sichuaninpippuri, kuivatut chilit ja fermentoitu chili-härkäpaputahna ovat Sichuanin keittiön sielu. Ruuat viimeistellään viipaloidulla kevätsipulilla ja chiliöljyllä.

Sichuaninpippurit eivät nimestään huolimatta kuulu pippureihin, joten niitä ei voi korvata tavallisilla pippureilla. Aitoa maustetta voi ostaa etnisistä marketeista. Niistä löytää myös fermentoitua chili-härkäpaputahnaa, joka antaa sichuanilaisruuille omaleimaisen sävyn. Chili-härkäpaputahnapurkin kyljessä lukee yleensä Pixian broad bean paste tai Pixian Douban.

Myös kuivatut siitakesienet kannattaa poimia matkaan samalla reissulla. Niitä tarvitaan Mapo doufuun. Perinteisesti tähän tofuruokaan käytetään myös possun jauhelihaa, mutta vegaaninen versio on vähintään yhtä maukas aromaattisine mausteineen ja sienineen.

Shuizhu Yu -kalaa kutsutaan myös nimellä “puuduttava kala”. Tunne kielen puutumisesta liittyy sichuaninpippurin ja kuivatun chilin määrään – tässä ruuassa niitä ei pihistellä. Miedompi, herkullisen pähkinäinen kanaruoka Kung Pao puolestaan on yksi kiinalaisen keittiön vankkumattomimmista klassikoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit