Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Citysaamelaiset opettelevat nyt perinneruokia – ”Poron rasva on lääkettä”, poromies opastaa

Poromies Eino Nuorgam käy etelässä opettamassa perinneruokien valmistusta. Ne ovat citysaamelaisten keskuudessa nouseva trendi.

Ruoka
 
Näin teet poromakkaroita
Näin teet poromakkaroita
Poromies Eino Nuorgam näyttää Mari Korpimäen ja Hanna Helanderin kanssa, miten tehdään perinteisiä saamelaisia makkaroita.

”Maistatko suolan”, kysyy poromies Eino Nuorgam ja tarjoaa lusikassa poron verestä tehtyä velliä.

”Se on hyvää”, Nuorgam vakuuttaa. Veri on oikeaoppisesti vispattu lämpimänä heti kun se on laskettu porosta, joka on juoksennellut koko elämänsä tunturissa ja syönyt jäkälää. Ei siis mikään lällykkä, joka popsii laitumella rehua.

En silti pysty.

Nuorgam ottaa vellistä lusikalla annoksia, kumpuksia, jotka hän laittaa kiehumaan samaan kattilaan poronsuoleen tehtyjen verimakkaroiden kanssa.

Ruoka on rasvaista, mutta sen pitääkin olla. ”Että tarkenee”, Nuorgam sanoo ja pistelee reikiä makkarankuoreen. Samalla hän kertoo, miten poromiehet tulivat illalla laavulle ja alkoivat laittaa ruokaa. Sillä aterialla piti pärjätä seuraavaan iltaan saakka.

Nyt poromiehellä on aikaa käydä etelässä opettamassa perinneruokien tekoa citysaamelaisille. Porotilan pitoa jatkaa hänen poikansa Antti Nuorgam.

Markus Jokela / HS
Poromies Eino Nuorgam tekee makkaraa laittamalla poronsuoleen verestä ja ruisjauhoista tehtyä täytettä. Mari Korpimäki pitelee suolta.
Poromies Eino Nuorgam tekee makkaraa laittamalla poronsuoleen verestä ja ruisjauhoista tehtyä täytettä. Mari Korpimäki pitelee suolta.

Isä-Eino saa matkata Karigasniemestä Helsinkiin yhä useammin, sillä perinneruuasta on tullut nouseva trendi citysaamelaisten keskuudessa.

Tällä kertaa Salmisaaren Loisto Cateringin keittiössä valmistellaan menua saamelaisten kansallispäivän juhlaillalliselle, joka tarjoillaan lauantaina entisessä Koiton salissa, nykyisessä Teatteri Forumissa.

Nuorgamin apuna häärivät Helsingissä asuvat Hanna Helander ja Mari Korpimäki.

Helanderin isä on saamelainen ja kotoisin Rovisuvannosta. Ivalossa varttunut Helander kokee itsekin olevansa saamelainen, vaikka asuukin nykyisin Helsingin Oulunkylässä. Kalastajasaamelaiset syövät paljon kalaa, jota hänen lapsuudessaan tönkkösuolattiin talvisin. ”Kotona isä paistoi suolakalannahan rapeaksi kuin sipsi. Se oli erikoisherkkua”, Helander muistaa.

Pohjois-Haagassa asuvan Korpimäen äidin puolen suku on puolestaan kolttia. He ovat kotoisin menetetyn käsivarren Suonikylästä ja ansaitsivat elantonsa metsästyksellä, kalastuksella, keräilyllä ja poronhoidolla. Porot jäivät evakossa rajan taakse, joten Korpimäen mummolassa oli vain lampaita.

Kolttienkin ruokakulttuurissa on Korpimäen mukaan omat erityispiirteensä. Kalaa syödään enemmän kuin lihaa.

Saamelaiset juovat kahvia, kun taas koltat ”saikastelevat” eli juovat teetä. Ortodokseina monet koltat paastoavat ennen pääsiäistä.

Saamelaisruualle tyypillistä on Nuorgamin mukaan se, että porosta käytetään aivan kaikki. Ennen sorkat eli koparotkin keitettiin. Silmät, korvat ja pää nyljettiin keittoon. Rasva on kuulemma erityisen terveellistä. ”Se on lääkettä”, Nuorgam sanoo.

Suurta herkkua on kuivaliha, joka kuivataan kevättalvella räystään alla auringossa, tuulessa ja pakkasessa. Ruokavalioon kuuluu myös kotitarvekalastusta. Syksyisin pyydetään hanhia, riekkoja ja jäniksiä ja kerätään marjoja.

Kasvikset eivät perinteeseen kuulu. ”Jänis syö ruohoa, minä syön jäniksen”, Nuorgam kuittaa.

Allergioita ei saamelaisten keskuudessa kuulemma tunnettu. Koltat tosin kärsivät laktoosi-intoleranssista.

”Kun kolttalapset pakotettiin kansakoulussa juomaan lehmänmaitoa, kaikki sairastuivat ripuliin”, Korpimäki kertoo.

Turisteille tarjoillut Lapin-menut eivät saamelaisille kelpaa. Rehulla kasvatettu poro on Nuorgamin mielestä ”hituraa”. Eikä oikeaoppiseen käristykseen laiteta vettä oluesta puhumattakaan. Nuorgamille eivät myöskään maistu viinit eikä olut. Ruokajuoma on vesi ja juhlajuoma viina.

Mutta nyt kumpukset ja makkarat ovat valmiita tuotavaksi pöytään yhdessä keitetyn kielen, savupaistin, pottumuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Markus Jokela / HS
Poronmakkaroita ja kumpuksia eli poronverestä, ruisjauhosta ja munuaisrasvasta keitettyjä kimpaleita.
Poronmakkaroita ja kumpuksia eli poronverestä, ruisjauhosta ja munuaisrasvasta keitettyjä kimpaleita.

Ulkonäkö on hurja, joten maistan varovasti.

Maku on pehmeä, hienostunut ja miellyttävä. Yllättävää on se, miten makoisia ruokia porosta syntyy, vaikka mausteena on vain suolaa ja pippuria.

Ihan toista kuin kaupan pakastealtaasta poimittu sitkas käristys.

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit