Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi valkosipuli jää haisemaan hengitykseen? Asiantuntija vastaa

Valkosipulista voi oppia pitämään, jos siihen totuttautuu hiljalleen ja positiivisten kokemusten kautta.

Ruoka
 
Marja Väänänen
Vain harva suhtautuu valkosipulin tuoksuun välinpitämättömästi.
Vain harva suhtautuu valkosipulin tuoksuun välinpitämättömästi. Kuva: Marja Väänänen

Tilanne on tuttu monelle valkosipulin ystävälle: edellisiltana tuli syötyä pizza runsaalla valkosipulilla ja seuraavana päivänä tuttava huomauttaa hienoisesta tuoksahduksesta hengityksessä.

Valkosipuli onkin yksi niistä hajuista, jotka jakavat vahvasti ihmisten mielipiteitä.

”Yleensä tutuista hajuista pidetään enemmän, mutta valkosipuli on poikkeus”, sanoo aistinvaraisen tutkimuksen dosentti Antti Knaapila Turun yliopistosta.

Knaapila tutki taannoin, miten ihmiset kokevat valkosipulin hajun. Peräti 36,4 prosenttia koehenkilöistä koki valkosipulin hajun enemmän tai vähemmän epämiellyttävänä. Vastaavasti 61,9 prosenttia vastaajista piti valkosipulin tuoksua enemmän tai vähemmän miellyttävänä. Neutraalisti valkosipulin hajuun suhtautui vain 1,6 prosenttia vastaajista.

Valkosipulihengitys johtuu valkosipulin sisältämistä rikkiyhdisteistä. Osa näistä yhdisteistä jää aineenvaihduntaan ja sitä kautta myös uloshengitykseen.

Samoja yhdisteitä muodostuu muun muassa pilaantuvassa ruuassa.

”Hajuaistimme varoittaa meitä vaarasta, ja valkosipulin rikkiyhdisteet voivat joillain ihmisillä assosioitua vaaraan”, sanoo Knaapila.

Jotkut ihmiset aistivat rikkiyhdisteiden hajun voimakkaampana ja ovat siten herkempiä huomaamaan myös valkosipulin tuoksun.

”Monet hajuyhdisteet aktivoivat myös kemotuntoa eli kemiallisesti aikaansaatuja tuntoaistimuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi chilin polte tai mentholin viileys. Jos ihminen on herkkä, valkosipulin haju voi aiheuttaa jopa kipuaistimuksia”, sanoo Knaapila.

Paatunutkin valkosipulinvihaaja voi kuitenkin oppia sietämään hajua, jopa pitämään siitä. Jos ensikontakti hajuun tapahtuu positiivisessa tai neutraalissa tilanteessa, siitä on helpompi oppia pitämään.

Valkosipuliin totuttautuminen kannattaakin aloittaa miellyttävissä merkeissä.

”Jos valkosipuli liittyisi hyviin, yhdessä syötyihin aterioihin ja määrät olisivat alussa pienet, on hajuun helpompi tottua”, sanoo Knaapila.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit