Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyrki Sukula pelasti jo ravintolat ja hotellit – nyt ovat vuorossa suomalaisnuoret

Tv-kokki odottaa tulevilta suojateiltaan hyvää paineensietokykyä, kommunikaatiotaitoja ja uteliaisuutta.

Ruoka
 
Pete Aarre-Ahtio
Jyrki Sukula tuli itsekin työn kautta ravintola-alalle. Hän aloitti tiskarina ja suoritti sittemmin kokin tutkinnon oppisopimuskoulutuksena.
Jyrki Sukula tuli itsekin työn kautta ravintola-alalle. Hän aloitti tiskarina ja suoritti sittemmin kokin tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Tv-kokki Jyrki Sukula on viime vuosina auttanut pulaan joutuneita ravintoloita ja hotelleita ohjelmissa Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula ja Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula.

Seuraavaksi Sukula aikoo järjestää joukon suomalaisnuoria työelämään yhdessä nuorisoasiainkeskuksen kanssa.

Sukulan suojatit -työnimellä kulkevassa tv-ohjelmassa Jyrki Sukula lupaa antaa kahdeksalle elämänsä suuntaa hakevalle nuorelle peruskoulutuksen ravintola-alalle ja auttaa heitä löytämään työpaikan.

Ohjelma mukailee brittikokki Jamie Oliverin konseptia, jossa tämä kouli 15:stä syrjäytymisvaarassa olevasta nuoresta työntekijöitä omaan Fifteen-ravintolaansa. Rupeamasta tehtiin niin ikään tv-sarja.

Sukulan suojateissa on samoja elementtejä, mutta haluamme tehdä homman syvemmin. Haluamme nämä ihmiset töihin”, sanoo Jyrki Sukula.

Ohjelmaan valittavilla nuorilla on vain vähän tai ei lainkaan ravintola-alan kokemusta. Ohjelmaa kuvataan huhti-elokuun ajan. Ehtiikö viidessä kuukaudessa pätevöityä ravintola-alalle?

”Ohjelma näyttää polun alkupään. Nuoret tutustuvat alaan ja löytävät oman mukavuusalueensa, johon sitten lähtevät syventymään”, sanoo Sukula.

”Etsimme yhdessä nuorten vahvuudet. En lähde pakottamaan ihmistä keittiöön, jos harjoittelujakso osoittaa, ettei hänestä siihen ole. Joku sosiaalisesti lahjakas nuori voi sen sijaan päätyä vaikka salin puolelle tarjoilemaan”, sanoo Sukula.

Sukulan mukaan ohjelmaan tuli 250 hakemusta heti ensimmäisenä hakupäivänä. Mukaan voivat hakea 17–25-vuotiaat nuoret, joilla ei ole vakituista työ- tai opiskelupaikkaa.

Hakijoilla ei tarvitse olla ravintola-alan kokemusta. Sen sijaan Sukula painottaa hakijoiden paineensietokykyä ja kommunikaatiotaitoja.

”Ala on fyysisesti ja henkisesti raskas ja palautetta tulee päivittäin. Ravintolakeittiössä kommunikoidaan koko ajan sekä sanallisesti että sanattomasti. Tämä on yksityiskohtabisnestä, joten pitää olla nöyrä ja turhautua ei saa. Jos kuppi menee palautteesta nurin, on väärällä alalla.”

Tärkeää on myös uteliaisuus, sillä ravintola-alalla pitää olla jatkuvasti kiinnostunut ympäröivistä trendeistä ja ilmiöistä.

”Kokin ammatti on perinteinen käsityöläisammatti. Et ole koskaan valmis”, sanoo Sukula.

Sukulan suojatit esitetään Nelosella myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit