Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mehu vaurioittaa hammaskiillettä, mutta kahvi ei – hammaslääkäri listaa eri juomien haitat

Yhä useampi kärsii hampaiden eroosiovaurioista.

Ruoka
 
Pete Aarre-Ahtio
Lasillinen tuoremehua voi sisältää sokeria kymmenen palan verran. Lisäksi mehussa on hampaille haitallisia happoja.
Lasillinen tuoremehua voi sisältää sokeria kymmenen palan verran. Lisäksi mehussa on hampaille haitallisia happoja. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Hammaslääkärit ovat huolissaan suomalaisten mehun ja virvoitusjuomien kulutuksesta. Mehuissa ja virvoitusjuomissa on happoja ja sokereita, jotka ovat haitaksi hampaille.

”Juomien happamuus altistaa hampaat eroosiolle. Suun pinnalla olevat kariesbakteerit puolestaan käyttävät sokeria ja tuottavat aineenvaihduntatuotteena happoa, joka voi vaurioittaa hammaskiillettä”, sanoo asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen Hammaslääkäriliitosta.

”Tyypillinen esimerkki on fosforihappo, jota käytetään kolajuomissa antamaan raikkauden tunnetta. Kolajuomat ovatkin hampaille haitallisia riippumatta siitä, onko niissä sokeria vai ei.”

Hedelmävirvoitusjuomissa puolestaan on erilaisia hedelmähappoja kuten sitruunahappoa, omenahappoa tai askorbiinihappoa.

”Sitruunahappo on fosforihapon veroinen happo”, Hausen sanoo.

Kaikki happamat juomat eivät kuitenkaan ole haitallisia. Esimerkiksi piimää voi juoda huoletta, sillä sen happo ei kykene liottamaan hammaskiillettä.

Erityisen huolissaan Hausen on mehuista. Ihmiset mieltävät mehut terveellisiksi, vaikka ne ovat hampaille yhtä haitallisia kuin virvoitusjuomat.

”Aivan poikkeuksetta kaikki mehutuotteet – täysmehu mukaan lukien – sisältävät hampaille vaarallisia happoja ja yleensä myös sokereita.”

Hausenin mukaan hammaslääkärin vastaanotoilla näkeekin, että hampaiden eroosiovauriot ovat lisääntymään päin. Tämä johtuu osin siitä, että etenkin nuoret ovat alkaneet suosia mehuja janojuomana.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Kelan tuoreessa korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksessa huomautetaankin, etteivät mehut sovi päivittäisiksi janojuomiksi. Ravitsemusneuvottelukunta totesi saman asian jo vuonna 2008 julkaistussa Juomat ravitsemuksessa -raportissa.

Täysin mehusta ei kuitenkaan tarvitse luopua, sillä aterian yhteydessä voi halutessaan nauttia päivittäin 1–2 desilitraa täysmehua.

”Jollain lailla toivoisin, etteivät perheiden ruokavastaavat raahaisi mehuja kotiin. Ne eivät ole millään lailla ravitsemuksellisesti merkittäviä”, sanoo Hausen.

Janojuomista paras on ihan tavallinen vesijohtovesi. Janoon voi juoda myös maustamattomia hiilihappovesiä, sillä hiilihappo ei itsessään ole hampaille haitaksi.

Myös kahvia ja teetä voi juoda huoletta, sillä niiden sisältämät parkkihapot eivät vahingoita hampaita.

”Erikoiskahvien kanssa kannattaa olla varovainen, sillä makusiirappien sokeri altistaa hampaiden reikiintymiselle.”

Alkoholia tulisi Hausenin mukaan nauttia kohtuudella.

”Alkoholi on erittäin keskeinen suusyövän riskitekijä, etenkin tupakan kanssa yhdessä nautittuna.”

”Myös viinit ovat happamia, ja jos niitä ehtimiseen siemailee, ne eivät ole hampaille hyväksi.”

Hausen kuitenkin korostaa, että hammaslääkärit eivät halua olla sormea heristeleviä ilonpilaajia. Mehuista, virvoitusjuomista ja jopa alkoholista voi nauttia kohtuudella aterioiden yhteydessä ja juhlatilanteissa.

”Jos ihminen haluaa syödä ja juoda hyvin hampaiden kannalta, on noudatettava säännöllistä ateriarytmiä. Aterioiden yhteydessä voi kohtuudella nauttia sokeria ja happojakin, mutta ei pitkin päivää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit