Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisravintola tarjosi keliaakikolle salaatinlehden leivän sijaan – näin kommentoi omistaja

Ravintola Brondassa kuvattu annos suututti monet gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Omistaja Matti Wikberg pahoittelee, että kyseinen asiakas piti salaattia huonona vaihtoehtona. Keliakialiiton mukaan gluteenittomuus huomioidaan ravintoloissa pääsääntöisesti hyvin.

Ruoka
 
Anni Koponen
Ravintola Bronda aloitti Helsingin Eteläesplanadilla keväällä 2014.
Ravintola Bronda aloitti Helsingin Eteläesplanadilla keväällä 2014. Kuva: Anni Koponen

Facebookissa alkoi levitä lauantaina ravintola-annoskuva, joka suututti joukon keliaakikoita.

Kuvassa sanotaan olevan helsinkiläisen Bronda-ravintolan chistorra sausage bun -annos ja että gluteenittomalle asiakkaalle olisi tarjottu gluteenittoman leivän sijasta salaatinlehti.

Päivityksen julkaissut henkilö ei itse syönyt kuvassa ollutta annosta. Maanantai-iltapäivään mennessä päivitystä oli jaettu yli 500 kertaa.

Keliaakikkopiireissä kihisee. Teen nyt poikkeuksen, että mainitsen ravintolan nimen. Ravintola Bronda (Tomi Björckin ja...

Julkaissut Marjo Maiju Kauppila 27. helmikuuta 2016

Brondaa pyörittävän BW-Restaurantsin omistaja Matti Wikberg sanoo, että kuva on kyseisestä ravintolasta, joskin kyseessä on luultavasti eri annos.

”Valokuvasta päätellen kyseessä ei ole se [chistorra sausage bun] annos. Veikkaan, että asiakas on syönyt härkätartarin, jonka kanssa yleensä tarjotaan rapeita leipäpaloja, joiden päälle tartaria voi annostella ja syödä näin. Gluteenittomille asiakkaille on tarjottu leivän tilalla salaatinlehti, jonka sisään tartar on luontevaa kääriä”, sanoo Wikberg.

Wikbergin mukaan salaatinlehdelle koottuja annoksia on ollut aiemmin tarjolla BW-Restaurantsin Farang- ja Gaijin-ravintoloissa.

”Olen pahoillani, että asiakas on pitänyt salaattia huonona vaihtoehtona ja ettei korvaavaa tuotetta ole voitu tarjota. Ehkä asiakkaalle olisi voinut kertoa pöydässä paremmin, mistä on kyse. Alkuperäisen asiakaspalautteen jälkeen kyseiseen annokseen on jo saatavissa leipäsipsejä, jotka on tehty gluteenittomiksi.”

Wikbergin arvion mukaan arviolta joka kymmenes asiakas noudattaa jonkinlaista erikoisruokavaliota.

”Olemme alusta asti halunneet toteuttaa erikoisruokavaliot hyvin. Ne ovat ravintolatoiminnassa arkipäivää”, sanoo Wikberg.

Tuoteasiantuntija Marjo Jokinen Keliakialiitosta sanoo, että suomalaisravintoloissa keliaakikot otetaan huomioon pääsääntöisesti hyvin.

”Gluteeniton trendi on varmasti lisännyt tietoa ruokavaliosta ja tarjonta on lisääntynyt”, sanoo Jokinen.

”Kun keliaakikko menee Suomessa ravintolaan, on hyvä, että gluteenittomat tuotteet on yleensä merkitty listaan. Ravintolat haluavat palvella gluteenittomia asiakkaita, mutta tarkkuuteen pitää vielä kiinnittää huomiota.”

”Itse kysyn usein, miten kastike on suurustettu tai että onko ranskalaiset paistettu samassa öljyssä nugettien kanssa.”

Jokisen mukaan ravintoloiden olisi tärkeää ymmärtää, että ihmiset haluavat syödä gluteenitonta ruokaa erilaisista syistä.

”Ravintoloiden pitäisi huomata, että on erityyppisiä asiakkaita: keliaakikoita, vilja-allergisia, gluteenisensitiivisiä ja muuten gluteenitonta ruokavaliota noudattavia.”

Myös Jokinen oli huomannut ravintola Brondaa koskevan Facebook-päivityksen. Hänen mukaansa gluteenittomat leipomotuotteet ovat kehittyneet paljon kymmenen viime vuoden aikana.

”Pääsääntöisesti gluteenitonta leipää on ravintoloissa hyvin tarjolla. Se on hyvä juttu, koska keliaakikko on samanlainen ruokailija kuin muutkin.”

”Meillä on Suomessa upeita leipomoja ympäri maan. Tilanne on hyvä verrattuna muihin Euroopan maihin. En usko – näin 15 vuoden käytännön kokemuksella – ettei ravintola löytäisi gluteenitonta leipää.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit