Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Coca Cola mittaa vaurautta: toisille se on luksusta, toisille roskaa

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Katsoin hiljattain sarjan valokuvia, joissa keskivertoperheet ympäri maailmaa esittelivät viikon ruokaostoksensa. Kiinnitin erityisesti huomiota siihen, miten Coca Cola näkyi kuvissa. Köyhemmissä maissa punaetikettistä juomaa ei nautittu, toisaalta se ei myöskään kuulunut niiden varakkaampien perheiden vakio-ostoksiin, joiden pöytä notkui kasviksista ja luomusta.

Coca Cola tuntuu mittaavan omalla tavallaan vaurautta. Toisille sen juominen on luksusta. Kun mieheni silloinen tyttöystävä matkusti kymmenen vuotta sitten Grönlantiin työharjoitteluun, kaupasta oli vaikeampi löytää merkkilimsaa kuin laatuviinejä. Erään pitkän illallisen jälkeen isäntä veti hänet sivummalle ja kaivoi kätköstään tölkillisen tuontikolaa – harvinaista ja kallista herkkua, jonka salainen limukartelli oli hänelle toimittanut.

”Juo koko tölkki”, hän sanoi silmät ylpeydestä loistaen.

Toinen ääripää pitää puolestaan limsaa lähes roskaväen juomana. Miksi ostaa Coca Colaa, kun voi siemailla kymmenen euron vihersmoothieta. Amerikassa vastakkainasettelu näkyy erityisen voimakkaasti: terveellinen ruoka maksaa eineksiä enemmän.

Suomalaista perhettä ei kyseisestä valokuvasarjasta löytynyt, mutta Facebook-virtani maalaa terveellistä kuvaa: harva se päivä löydän linkkejä, joissa päivitellään limonadien sokeripitoisuuksia. Yksi artikkeli kertoi Coca Colan puhdistavan loistavasti vessanpöntön pinttyneen lian – mutta haluaisitko tosiaan sellaista litkua sisuskalujasi syövyttämään?

Ystäväni ovat tiedostavaa sakkia, jolle ruoka ei ole vain polttoainetta. Se tarkoittaa elämyksiä ja hyvinvointia. Yhä useampi tarttuu vegaanihaasteeseen, suosii luomuruokaa ja keittää vauvoilleen soseet itse. Eilen eräs ystäväni postasi kuvan maukkaan näköisestä sashimi-lounaasta Singaporen kalamarkkinoilta, toinen oli käynyt testaamassa huippuravintolan gluteenittoman menun. Kananmunat tilataan lähitilalta ja punaista lihaa ostetaan vain hirvestyskauden aikaan. Jopa moni tuntemani kasvissyöjä pitää hirvenlihaa eettisenä. Niin ja niitä vieraita hemmotellaan kolan sijaan Woltista tilatuilla vietnamilaisilla kevätrullilla.

Mutta mitä löytyisi keskivertoperheen kuvasta? Lihamakaronilaatikkoa vai thaimaalaista? Ruisleipää vai hampurilaisia? Olisi ollut kiinnostavaa nähdä omaa kuplaansa pidemmälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit