Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehonrakentajan lounas on joka päivä riisiä ja jauhelihaa: ”Ruoka on vain väline saavuttaa asioita”

Mikko Silvennoinen syö aina samoja ruokia – yleensä lusikalla, jotta ruokailuhetki sujuu nopeammin.

Ruoka
 
Minun lautasmallini
Minun lautasmallini
Mikko Silvennoinen on kehonrakentaja. Hänelle ruuassa on tärkeää, että sen saa alas. Toimittaja Pauliina Siniauer. Kuvaus Terhi Liimu HS.

Mikko Silvennoinen avaa repun kuntosalin taukohuoneessa ja alkaa latoa pakastusrasioita esiin. Hän syö päivän aikana yleensä kuusi ateriaa ja niistä kolme tai neljä on pakattuna mukaan, niillä selviää juuri kotiin asti.

Silvennoinen harrastaa kehonrakennusta sekä toimii valmentajana ja personal trainerina Fitfarmilla. Lisäksi hän tekee it-alan päivätöitä.

Silvennoista kutsutaan Möykyksi. Hellittelynimen antoi aikoinaan vaimo, ja nykyään myös lapset käyttävät sitä.

Nuorempana hän kävi salilla nostamassa rautaa, mutta kilpailuhenkisyys ajoi kehonrakennuksen pariin. Tuolloin hän oli jo ehtinyt syödä itsensä muodottomaksi, kuten Silvennoinen itse ulkomuotoaan kuvailee.

”Söin ihan väärin. Saatoin vetää valtavan kebabin ja vielä jäi nälkä. Söin paljon, mutten katsonut yhtään että mitä, kunhan tuli paljon energiaa. ”

Todisteeksi Silvennoinen kaivaa kuvan, jossa hänen kasvonsa ovat pulleat ja yläkroppa pyöreä. Nyt kasvot ovat kapeat ja rasvaa ei lihasten päällä näy.

Ruokaherätys tuli kehonrakennuksen myötä kymmenisen vuotta sitten. Silvennoinen alkoi punnitsemaan ja pelkistämään ruokiaan. Marinadit jäivät pois. Maito vaihtui veteen, kebab riisiin, tonnikalaan, jauhelihaan, raejuustoon, hedelmiin ja pähkinöihin. Ja ruokamäärät kasvoivat. Se onkin kehonrakentamisessa haastavinta – pystyä syömään tarpeeksi paljon.

”Mieti kuinka paljon puhdasta ruokaa saa samoilla kalorimäärillä kuin mitä rasvaisessa pikaruoka-ateriassa on”, muistuttaa Silvennoinen.

Määrät kasvoivat niin suuriksi, että aina ei meinaa saada kaikkea alas. Yleensä Silvennoinen käyttää syömiseen lusikkaa, koska siten saa syötyä nopeammin.

”En ole koskaan syönyt syömisen ilosta tai siksi, että ruoka maistuisi hyvältä. Syön siksi, että siten saavutan asioita. Ruoka on minulle polttoainetta.”

Ainoa mauste, jota Silvennoinen käyttää, on suola. Sen hän mittaa aamulla kippoon ja ripottelee ruokiinsa pitkin päivää.

Lounastauko on aina samanlainen riippumatta siitä, onko Silvennoinen salilla vai toimistolla. Hän kaivaa muovirasiat esiin ja alkaa lapata ruokaa suuhunsa. Jauhelihaa ja riisiä. Jos hän ei ole jaksanut keittää riisiä, hän korvaa sen paketillisella riisikakkuja. Myös illallisella Silvennoinen syö riisiä ja jauhelihaa.

Mutta entä se kebab tai muut herkut – eikö ikinä tee mieli syödä jotain muuta?

”Joudun syömään päivittäin todella paljon. Olen luvannut itselleni, että jos olen saanut kaiken syötyä, ja vielä sen jälkeen tekee jotain mieli, voin syödä. Vaikka suklaata. Mutta yleensä olen niin täynnä, etten jaksa. Eikä kebabkaan enää maistu kuin rasvalta.”

Kaava rikkoutuu kerran viikossa, kun on perheen herkkupäivä. Jos lapset haluavat Mäkkäriin, Silvennoinenkin syö hampurilaisen, kastikkeet hän kaapii kuitenkin usein pois.

Kotona kaikki syövät samaa ruokaa, mutta osa muokataan lapsiystävällisemmäksi, esimerkiksi lisäämällä kastike. Isän askeettiset ateriat eivät lapsia juuri kiinnosta, tonnikalan hajukin saa nenän nyrpistymään.

”Kun äänestetään, kuka tekee ruuan, vaimo voittaa. Minähän en makuun panosta enkä maistele. Sitten, kun ruoka on valmis, se on valmis. Yksi, mitä teen, on köyhän miehen makaronilaatikko, eli jauhelihaa ja makaronia, ei kastiketta. Kyllä lapset kohteliaisuudesta syövät, mutta sanovat, että äiti tekee parempaa”, sanoo Silvennoinen ja on itsekin samaa mieltä.

Ainoa ruokakontrolli, jota lapsille pidetään, liittyy herkkuihin: niitä ei popsita.

”Paitsi mummolassa. Ihan sama mitä mummolle paasaa, siellä eletään kuin pellossa”, naurahtaa Silvennoinen.

Mitä Möykky sitten itse syö vanhana?

”Ihan saman kaavan mukaan, niin kauan kuin pysyy hampaat suussa!” nauraa Silvennoinen. ”Saahan sen soseeksikin.”

Sarjassa käydään lounaalla paikoissa, joissa ajatellaan ruokaa.

Terhi Liimu HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit