Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori kritisoi ruokatutkimusten uutisointia – ”Virheellisin johtopäätös on, että suklaa on hyväksi, joten sitä kannattaa syödä paljon”

Tuore tutkimus kertoi suklaan parantavan kognitiivisia kykyjä – ja tulos uutisoitiin laajasti. Tutkimuksen tehnyt psykologian professori Merrill Elias on huolissaan siitä, miten media revittelee ravitsemustutkimuksilla.

Ruoka
 
Hanne Salonen / HS
Suklaa on ihmiselle hyväksi – rajallisessa määrin.
Suklaa on ihmiselle hyväksi – rajallisessa määrin. Kuva: Hanne Salonen / HS

Suklaata on väitetty eräänlaiseksi ihmeaineeksi. Se on uutisoitujen tutkimusten mukaan hyvää sydämellesi, vähentää halvausten määrää ja suojelee ihoasi auringolta.

Ja tuoreen tutkimuksen mukaan se tekee vielä älykkäämmäksi – tai tarkkaan ottaen parantaa kognitiivisia kykyjä.

Tämä on tulos, johon vuodesta 1973 lähtien noin tuhatta New Yorkin osavaltiossa asunutta ihmistä seuranneet tutkijat päätyivät. Helmikuussa Appetite-lehdessä julkaistu tutkimus on levinnyt viime päivinä laajalle. Siitä on uutisoitu niin Yhdysvalloissa, Britanniassa kuin Intiassakin.

”Makea herkku voi parantaa harmaasolujamme”, väittää esimerkiksi brittilehti Independent.

”Suklaa tekee aivoissasi maagisia asioita”, kertoo The Washington Post.

”Jokapäiväinen suklaansyönti kehittää aivojasi”, julistaa The Times of India.

Tutkimuksen isä, Mainen yliopiston psykologian professori Merrill Elias kertoo olevansa hieman turhautunut tapaan, jolla hänen, Etelä-Australian yliopiston Georgina Chrictonin ja Luxemburgin terveysinstituutin Ala'a Alkerwin tutkimuksesta on uutisoitu.

”Ensinnäkään emme tutkineet aivomassaa millään tavalla”, Elias sanoo puhelimitse toimistostaan, viitaten mediassa esiintyviin virheellisiin väitteisiin.

”Tarkastelimme kognitiivisiä kykyjä, ja ihmiset vetävät tästä helposti yhteyden aivoihin.”

Eliaksen mukaan median halukkuus revitellä ruokaa koskevien tutkimusten tuloksia kertoo siitä, että ihmiset ovat kyllästyneet kieltokulttuuriin.

Kaikkialla kerrotaan, mitä ei saisi tehdä. Ei saa syödä korkean kolesterolin ruokia, ei saa juoda limsaa, pitää varoa liikaa sokeria, ja niin edelleen.

”Ihmisiä kiinnostavat nyt positiiviset uutiset. Mutta olen huolissani siitä, miten tutkimuksista uutisoidaan.”

Elias tutki kollegoineen usean vuoden ajan suklaan syömisen vaikutusta ihmisten kognitiivisiin kykyihin, kuten muistamiseen ja abstraktiin järkeilyyn.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka söivät suklaata noin kerran viikossa, oli kaikki muuttujat huomioon ottaen paremmat kognitiiviset kyvyt kuin niillä, jotka eivät syöneet suklaata lainkaan tai vain vähän.

Syy-seuraussuhde meni juuri näin päin, Elias painottaa. Tutkijat eivät havainneet vuosikymmenien aineistossa mitään merkkejä siitä, että kognitiivisilta kyvyiltään paremmat ihmiset söisivät muita enemmän suklaata.

Tutkimustulos oli merkittävä, mutta siinä oli Eliaksen mukaan myös useita puutteita.

Esimerkiksi se, että tiedot suklaan syömisestä perustuivat omaan ilmoitukseen. Tai se, että eri suklaatyyppien välillä ei tehty eroja. Elias oli myös turhautunut, etteivät tutkijat saaneet vastauksia ihmisiltä, jotka söivät paljon suklaata.

”Virheellisin johtopäätös artikkelista on, että suklaa on tosi hyväksi ihmiselle, joten sitä kannattaa syödä kolmesti viikossa ja vaikka aamiaiseksi”, Elias sanoo.

Hän korostaa, että täytyy olla hyvin varovainen sen suhteen, mitä suosittelee ja kenelle.

”Suhteellisen terve ihminen voi syödä hieman suklaata joka viikko, ja se parantaa kognitiivisia kykyjä. Mutta ihmiset hullaantuvat näistä uutisista, ja alkavat väsätä jotain suklaadieettiä!”

Erityisen huolissaan professori on siitä, että yksinkertaistettu viesti välittyy lapsille.

”Olen yrittänyt teroittaa medialle, että emme missään nimessä halua rohkaista esimerkiksi lapsia syömään suklaata”, Elias sanoo.

”Tiedän kyllä lapsien tarttuvan jokaiseen tekosyyhyn ahmiakseen herkkuja. Niin tein itsekin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit