Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klassikkoviinit lampaalle

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Lampaanpaistin ihastuttavat rosmariinihöyryt sekä valkosipulin ja sinapin kaiku luovat maukkaat edellytykset muhkeille Ranskan Etelä-Rhônen viineille. Niiden runsas, marjainen ja mausteinen maku sekä usein kohtuullinen tanniinisuus sopivat mainiosti kypsähkölle lampaanpaistille. Erinomainen edullinen alueen viini on Guigal Côtes du Rhône 2012 (13,50 euroa), jonkin verran monipuolisempi ja laadukkaampi vaihtoehto on Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret 2012 (28,90 euroa).

Lampaankyljysrivin kuorrute antaa toki makua lihalle, mutta keskeisintä viinin kannalta on lihan kypsyysaste. Selvästi roseeksi jätetty liha vaatii ryhdikkään, tiukahkon ja sopivan karvaan viinin, jollainen on esimerkiksi tyylikäs Château Grange-Neuve 2012 (32,00 euroa) Ranskan Bordeuax’sta. Edullisempi ja hiukan pehmeämpi vaihtoehto on eteläafrikkalainen bordeaux-tyyppinen Neethlingshof 2014 (14,90 euroa).

En yleensä anna paljon painoa periaatteelle, jonka mukaan paikallisen ruuan kanssa sopii parhaiten paikallinen viini. Poikkeus on italialaisten ruokien tomaattipitoisuus, sille nimittäin hapokas ja kovahko chianti on täydellinen viini. Tomaattikastikkeen kyllästämät lammaspullat tuntuvat antoisammilta, kun ohessa nauttii tyylikästä chiantia kuten Vignamaggio Chianti Classico Gherardino 2012 (17,97 euroa).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit