Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evira tutki: Suomalaisiin luomutuotteisiin voi luottaa

Eviran tutkimat luomutuotenäytteet olivat kahta toimijaa lukuun ottamatta puhtaita.

Ruoka
 

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan suomalaisten luomutuotteiden aitouteen voi luottaa.

Evira keräsi vuonna 2015 toteutetussa tutkimuksessa noin 300 näytettä suomalaisten luomuyrittäjien tuotannosta. Vain kahden yrittäjän tuotteista – yhdestä jauhoerästä ja kahdesta leipäerästä – löytyi torjunta-ainejäämiä. Kummassakin tapauksessa valmistuserään oli vahingossa sekoittunut pieniä määriä tavanomaisesti tuotettua jauhoa.

”Kyseisillä yrityksillä oli puutteita tavanomaisten ja luomutuotteiden erilläänpidossa. Kyse on ollut inhimillisestä virheestä”, sanoo tarkastaja Anne Relander Evirasta.

Sittemmin kyseiset yrittäjät ovat korjanneet tuotantoprosessinsa puutteet, eikä Evira löytänyt enää jatkotutkimuksissa huomautettavaa.

Relander arvioi, että suomalaiset luomutuottajat noudattavat säädöksiä hyvin.

”Ainakaan näytteenoton tuloksissa ei ole osoittautunut järjestelmällisiä väärinkäytöksiä”, sanoo Relander.

Luomutuotannon säännöt kieltävät kokonaan geenimuunneltujen organismien käyttämisen. Sallittuja lisä- ja torjunta-aineita on vain muutama.

Evira otti tutkimusta varten näytteitä viljasta, maidosta, kananmunista, hunajasta ja kasviksista sekä näistä jalostetuista tuotteista. Kaikkiaan Evira otti näytteitä viideltä prosentilta valvomistaan luomuyrittäjistä.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Evira arvioi luomutuotteita Euroopan komission määräämällä tavalla.

Suomessa on tällä hetkellä noin 5 000 luomutoimijaa, joista yli 4 000 on maatiloja. Noin 800 luomutilalla on luomueläimiä. Luomutuotteiden valmistajia, varastoja ja tukkukauppoja on Eviran mukaan noin 700 kappaletta.

Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila luomualan toimijoiden yhteistyöjärjestö Pro Luomu ry:stä arvioi, että luomua suosii aktiivisesti 27 prosenttia kuluttajista. He ostavat luomutuotteita ainakin kerran viikossa. Lisäksi toiset 27 prosenttia ostaa luomutuotteita ainakin kerran kuussa.

”Kuluttajia kiinnostavat eniten luomuhedelmät ja -vihannekset. Myös luomumaito on hyvin suosittu tuote. Kuluttajat toivovat tarjolle etenkin luomulihaa”, sanoo Kottila.

Korjattu 11.3. klo 13.06: Jutussa mainittiin alun perin, että Evira selvitti myös luomutuotteiden turvallisuutta. Selvitys koski kuitenkin ainoastaan luomutuotteiden aitoutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä