Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mutkaton tarjoilu kunniaan – kyläilystä ei kannata ottaa paineita ystävien kesken

Tarjoiluja ei kannata stressata. Toisinaan voi syödä vaikka popcornia ja pussinuudeleita, eikä aina tarvitse järjestää bileitä kutsuakseen koko porukan koolle, kirjoittaa Emmi-Liia Sjöholm kolumnissaan.

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Kokoonnuimme ystäväporukalla sunnuntaibrunssille. Paistoimme voisarvia ja keitimme neljä pannua kahvia. Kun olimme istuneet pöydän ääressä kolme tuntia, siirryimme yläkertaan – kuinka huikeaa onkaan, kun kaksi kaveripariskuntaa asuu samassa talossa.

Asetelmassa oli jotain samaa kuin nuoruusvuosien kimppakämpissä. Keitimme lisää kahvia ja röhnötimme sohvalla. Osa istui lattialla, koska tuoleja ei ollut riittävästi.

Loistavan iltapäivän päätteeksi yksi kysyi, milloin ystävyydestä on tullut niin vaikeaa. Onhan se kumma, jos toisistaan pitävät ihmiset eivät muka koskaan ehdi nähdä.

Kun kohtaamiset yhä useammin sovitaan viikkoja etukäteen, syntyy myös paineita. Täytyy keksiä jotain erityistä. Usein tapaamisemme kiedotaan illallisen ympärille. Paistetaan karitsankyljyksiä tai väsätään itse sata palaa sushia. Jos joku lähtee kotiin jo kymmeneltä, valitetaan, miksi meistä on tullut niin vanhoja. Ennen sitä jaksoi käydä ulkona keskiviikosta lauantaihin.

Vaikka eipä yömyöhään valvominen ennenkään aina tarkoittanut alkoholitarjoilua. Eräs ystäväni saattoi kutsua itsensä spontaanisti kylään puolen tunnin varoitusajalla. Katsoimme elokuvan tai vain juttelimme monta tuntia putkeen. Harvemmin sitä tuli ajatelleeksi, että olenpa huono emäntä, kun en hankkinut tarjolle mitään hanavettä kummallisempaa.

Tulimme brunssin jälkeen yksimielisesti siihen tulokseen, että vähemmän on usein enemmän. Jatkossa emme ota stressiä tarjoiluista. Toisinaan voi syödä vaikka popcornia ja pussinuudeleita, eikä aina tarvitse järjestää bileitä kutsuakseen koko porukan koolle.

Erään tuttuni mielestä ruoan taso vaikuttaa itse asiassa koko tunnelmaan. Hieno illallinen aiheuttaa erityisyyden paineen ja keskenään hyvienkin kavereiden keskustelusta tulee helposti jopa väkinäistä. Aivan kuin kalliin viinin äärellä pitäisi yhtäkkiä olla sivistyneempi. Hänen mielestään mutkattomuus syntyy mutkattomasta tarjoilusta.

Vanhemmiten arkinen kohtaaminen tuntuu jääneen taka-alalle. Paitsi niillä samaan taloon muuttaneilla ystävilläni. He näkevät ilman suurta agendaa, keittävät vuorotellen kahvia – ja kiikuttavat toistensa biojätteet tarvittaessa roskakatokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit