Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmisruokien keittäjä valitsee itsekin eineksiä lounaaksi – ”Ravitsevuus on ruuassa tärkeintä”

Työ mikroruokien parissa sai keittäjän opettelemaan ruuanlaittoa kotona. Mutta myös valmisruuat maistuvat hyvin edelleen.

Ruoka
 
Minun lautasmallini: Keittäjä Riina-Liisa Orenius
Minun lautasmallini: Keittäjä Riina-Liisa Orenius
Riina-Liisa Orenius tekee viikoittain kastikkeet satojentuhansien suomalaisten mikroruokiin. 13 vuoden ajan hän on myös itse syönyt lähes joka päivä lounaaksi eineksiä. Toimittaja: Pauliina Siniauer, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu

Riina-Liisa Orenius ei ole kokki, mutta olet todennäköisesti syönyt hänen tekemäänsä ruokaa. Ainakin todella moni meistä on. Orenius on keittäjä HKScanin Vantaan tuotantolaitoksessa ja tekee työkseen kastikkeita mikroruokiin. Päivittäin hänen hämmentämiä kastikkeita päätyy jopa 30 000 mikroruoka-annokseen.

”Huh, jos ajattelen noin, niin tulee ihan paniikki, suorituspaineita!” äimistelee Orenius nauraen.

Annoksia ei ole tullut ennen laskettua, vaikka hän on ollut talossa jo 13 vuotta.

Oreniuksen päivä tehtaalla alkaa viideltä aamulla. Hän laittaa lämpiämään kaksi pataa. Niissä valmistuu yhteensä 500 litraa kastiketta kerrallaan. Ensin mitataan neste, sitten lisätään mausteet ja rehut – eli vihannekset – padan kyljessä olevasta luukusta, ja sitten keitellään.

Joinain päivinä Orenius tekee vain muutamaa eri kastiketta, joskus jopa kymmentä erilaista. Makujen määrä riippuu sesongista, kampanjoista ja tilauksista. Eniten tulee tehtyä kastiketta lihapullille: ”Taitaa olla suomalaiseen makuun, pullaa menee joka päivä”, kertoo Orenius.

Työpäivään kuuluu myös aamumaistelu, jossa saa maistella edellisen päivän tuotannosta otettuja näytteitä. Voisi kuvitella, että jos on jo aamulla syönyt eineksiä ja viettää päivän niitä tehden, valmisruoka ei enää innosta lounaalla. Mutta tauon koittaessa Orenius yleensä astelee henkilökunnan myymälään ja ostaa sieltä mikroaterian, jonka hän lämmittää taukohuoneessa. Hänelle ne maistuvat hyvin.

”Jotkut suhtautuvat valmisruokaan epäillen, mutta ihan samoja mausteita me niihin laitetaan kuin kotonakin.”

”Ja jotkut sanovat, että ne maistuvat huonolta, mutta eihän se voi tuoreelta maistua kun se on pakattua”, tuumaa Orenius valmisruuan maineesta.

Ainoat ruuat, joita ei jaksa enää syödä, ovat kanaviillokki ja jotkut kiusaukset, jotka ovat olleet tuotannossa jo pitkään. Uutuudet kiinnostavat henkilökuntaa aina eniten.

Kun Orenius tuli taloon, hän ei tiennyt ruuanlaitosta mitään. Mutta työ on herättänyt innostuksen; nykyään kotonakin tulee tehtyä monipuolisemmin ruokaa, etsittyä netistä reseptejä ja käytettyä rohkeammin mausteita.

Reseptit ja ruuanlaitto nousevat usein puheenaiheeksi myös lounastauoilla. Varsinkin viikonlopun lähestyessä aletaan puhua ruokasuunnitelmista. Jos joku on testannut jotain hyvää, siitä vinkataan työkavereille ja muutkin kokeilevat. Viimeksi innostuttiin Nutella-juustokakusta ja blineistä.

Joka joulukuu, jo lähes 20 vuoden ajan, työporukka on järjestänyt nyyttärit.

”Silloin jokainen tuo herkkuja, kauheasti on kakkuja ja pitää tietty brassailla kuka on tehnyt parhaat”, nauraa Orenius.

Työyhteisöstä puhuminen ylipäätään saa hänet hymyilemään. Työporukka on tiivis, kaikki ovat olleet talossa jo pitkään ja vapaa-aikaakin vietetään yhdessä, käydään vaikka kalassa.

Ei hänellä varsinaista toiveammattia ole, mutta Orenius kiersi vastikään tehtaan läpi ja tuli siihen tulokseen, että kyllä hänen työnsä on siellä paras. Ei ole yksitoikkoista ja saa työskennellä omaan tahtiin.

Mikä ruuassa sitten on hänelle tärkeää?

”Ravitsevuus. Ei pelkkää makkarakastiketta perunoilla vaan vähintään pakastevihannekset tulee siihen heittää mukaan, ruoka ei saa olla pelkkää mättöä. Ja että on kotimaista! Ei niitä ulkomaisia viitsi syödä. Ja onhan se tärkeää työllisyydenkin kannalta”, muistuttaa Orenius.

Ennen kuin Orenius tuli töihin einestehtaalle, hän harvoin söi valmisruokaa, mutta työn myötä kulutus on kasvanut lähes päivittäiseksi. Kyllästymään ei pääse, koska valikoimaa piisaa.

”Ethän sinä kotonakaan tee 10 000:a eri lajia”, hän huomauttaa.

Ja välillä eineksiä tulee ostettua vielä kotiinkin – silloin valinta on kananugetit tai hampurilaiset.

Terhi Liimu
Kastikkeita työkseen tekevälle Riina-Liisa Oreniukselle ruuassa tärkeää ovat ravitsevuus ja kotimaisuus.
Kastikkeita työkseen tekevälle Riina-Liisa Oreniukselle ruuassa tärkeää ovat ravitsevuus ja kotimaisuus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit