Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kananmuna on vaikea kumppani

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Olen useasti kirjoittanut kananmunan suhteesta viiniin: kananmunan ja viinin yhdistelmä ei ole kovin onnistunut. Asia liittyy osin kananmunan kitalakea peittävään ominaisuuteen ja siihen, että viinien karvaus korostuu huomattavasti kananmunan kanssa.

Moni sommelier kuitenkin tarjoaa kuivaa kuohuviiniä esimerkiksi brunssin munaruokien kanssa. Heidän ajatuksensa perustuu siihen, että viinin kuplat huuhtelevat kitalakea tehokkaasti, jolloin viinin maku pääsee puhtaammin esille. Minun kokemukseni mukaan kuivasta kuohuviinistä tulee täysin rutikuiva perinteisten munaruokien kanssa. Eikä se aina maistu kovin herkulliselta.

Pahimmat yhdistelmät kananmunan kanssa ovat kuitenkin punaviinin karvaat aromit sekä voimakkaasti tammitetut valkoviinit: niiden mausta jää jäljelle vain nuo karvaat komponentit. Parhaat munaviinit ovat makeita, sillä sokeri hillitsee munan vaikutusta viinin. Makeiden viinien juominen suolaisten ruokien kanssa ei vain ole juuri nyt kovin hohdokasta.

Voin kuitenkin suositella mielihyvin viiniä parsan kanssa, vaikka sen ohessa onkin uppomunia tarjolla. Esimerkiksi sauvignon blanc -viinit käyvät hienosti parsalle. Kun on syönyt uppomunaa, kannatta hetken välttää viiniä ja odottaa, kunnes suussa on taas ollut parsaa tai leipää, silloin viini taas maistuu itseltään. Viikon muihin munaruokiin suosittelen oluita, joissa ei ole kovin paljoa humalaa tuomassa karvasta makua, koska suuhun muodostuva kriisi on samankaltainen kuin punaviinin kanssa. Monet lagerit ja alet ovat hedelmäisiä ja humaloinniltaan kohtuullisia, joten ne sopivat hyvin munaruuille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit