Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuoreyrtit nuupahtavat nopeasti – näin pidät ne terhakoina pidempään

Kylmyys on yrttien pahin vihollinen. Etenkin basilika nuupahtaa viileässä nopeasti.

Ruoka
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Basilika on aivan erityisen herkkä paleltumaan.
Basilika on aivan erityisen herkkä paleltumaan. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Kaupasta tuli ostettua komea yrttipuska, joka kuitenkin kotioloissa nuupahtaa hetkessä. Mikä neuvoksi?

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen mukaan yrtit ovat herkkiä kylmälle. Etenkin basilika nuupahtaa nopeasti jo alle 10 asteen lämpötilassa.

”Muut yrtit eivät ole niin herkkiä, mutta niidenkin säilytyslämpötilan pitää olla plussan puolella”, sanoo Jalkanen.

Yrttien pitäisi kestää matka kaupasta kotiin myös pienellä pakkassäällä, mutta etenkin basilikan voi tarvittaessa kääräistä vaikka sanomalehteen, jos haluaa varmistaa, ettei se palellu.

Monissa tuoreyrttipusseissa ilmoitetaan yrteille suosituslämpötilat, joita noudattamalla yrttien pitäisi kestää hyvänä.

Jos kotoa ei löydy viileäkaappia, voi yrtit Jalkasen mukaan panna vaikka vesilasiin, jonka pohjalla on tilkka vettä. Riittävällä kastelulla yrtit säilyvät hyvänä huoneenlämmössäkin ainakin viikon, jopa pidempään.

Yrttien säilyvyyttä voi pidentää myös oikeanlaisella harvennuksella.

”Pääsääntöisesti ensin kannattaa käyttää latvat pois. Silloin yrtti puhkaisee sivuversoja ja tuuheutuu, eikä ala kukkia”, sanoo Jalkanen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä