Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi yhdeksän maitorahkaa: Luomu nousi raadin suosikiksi

Rahkatrendi jatkuu – rahkaa saa tätä nykyä levitteessä ja juotavassakin muodossa.

Ruoka
 

Suomalaiset treenaavat ahkerasti ja syövät entistä enemmän proteiinia. Kuntoilu- ja proteiinitrendi on tuonut viime vuosina vipinää etenkin rahkamarkkinoille.

Tavallisten maitorahkojen kylkeen hyllyille on ilmestynyt erilaisia proteiinirahkoja, joiden pakkaukset suorastaan kirkuvat korkeaa proteiinipitoisuutta.

Proteiinia kaipaavan kannattaa kuitenkin rahkaostoksilla kurkistaa purkin kyljestä myös tuoteselosteet: proteiinirahkan proteiinipitoisuus kun voi olla oikeasti pienempi kuin tavallisessa maitorahkassa.

Rahkabuumin myötä valmistajat ovat jalostaneet rahkaa myös uusiksi tuotteiksi. Rahkaa saa tätä nykyä muun muassa juotavassa muodossa ja jopa levitteenä.

Pääsiäinen pashoineen ja rahkapiirakoineen on varsinaista rahkasesonkia niillekin, jotka eivät muuten rahkaa nauti. Siksi HS päätti vertailla maitorahkoja.

Testiin valittiin terveysbuumin hengessä rasvattomia ja maustamattomia maitorahkoja, jotka kuitenkin olivat täyslaktoosisia. Rahkojen rasvapitoisuus vaihteli välillä 0,0–0,3 prosenttia.

Rahkat ostettiin helsinkiläisistä ruokakaupoista, ja ne maisteltiin sokkona. Kaikki rahkat tarjoiltiin saman lämpöisinä ja niiden parasta ennen -päiväykset olivat liki toisiaan.

Rahkoja maistelivat juustokauppias Hanne Hirvonen ja personal trainer Antti Rossi.

Hirvonen tunnustautuu hapanmaitotuotteiden ystäväksi, mutta ei ole lähtenyt mukaan rahkaintoiluun.

”Keskimäärin perheessämme kuluu rahkaa kaksi purkkia viikossa, jogurttia menee meillä enemmän. Teen rahkasta smoothieta, rahkajälkiruokia ja käytän rahkaa myös leivän tekemiseen. Olen vanhanaikainen, enkä ymmärrä, että rahkaa syödään sellaisenaan”, kuvailee Hirvonen rahkansyöntitottumuksiaan.

Rossi puolestaan nauttii maitorahkaa useammin.

”Rahka on osa normaalia ruokarytmiäni. Lähinnä syön rahkaa välipalana; yhdistän rahkaa, jogurttia, marjoja ja manteleita tai pähkinää keskenään. Se on sopivan ravitseva kokonaisuus. Välillä olen ottanut rahkaa harjoittelun jälkeen tukemaan palautumista”, sanoo Rossi.

Rahkavertailuun osallistuivat myös HS:n toimittajat Katja Bäcksbacka ja Teemu Leminen.

 

Raadin arviot:

1) Juustoportti Rasvaton maitorahka

Suomi

200 g

1,95 e (9,75 e/kg)

Proteiinia 10 g / 100 g

4/5 tähteä (raadin suosikki)

 

Pehmeä ja sileä rakenne. Melko paljon nestettä. Miellyttävän hapan ja raikas maku. Luonnollisen ja hyvälaatuisen oloinen. Laadukas perusrahka ruuanlaittoon ja leivontaan. Sopisi rahkavoitaikinaan tai smoothien sekaan.

 

2) Valio Maitorahka

Suomi

250 g

1,39 e (5,56 e/kg)

Proteiini 11 g / 100 g

4/5 tähteä

 

Kiinteähkö rakenne. Suutuntuma yllättävän kermainen ja täyteläinen. Happamuus hyvää keskitasoa. Mieto jälkimaku. Menisi sellaisenaan tai marjojen kanssa. Erittäin hyvä perustuote.

 

3) K menu Rasvaton mieto maitorahka

Saksa

500 g

0,99 e (1,98 e/kg)

Proteiini 10 g / 100 g

3/5 tähteä

 

Kaunis, tasainen ulkonäkö. Melko kiinteä, lohkeavan oloinen. Samettinen suutuntuma. Pehmeä maku, kaipaa lisää happoa. Jogurttimainen nautiskelurahka.

 

4) Milbona Rasvaton maitorahka

Saksa

500 g

0,82 e (1,64 e/kg)

Proteiinia 11,8 g / 100 g

3/5 tähteä

 

Kiinteä, melkein jämerä rakenne. Melko raikas ja kipakka maku. Happamuus keskitason yläpuolella. Suutuntuma yllättävän rasvainen ja täyteläinen. Monikäyttöinen perusrahka vaikka leivontaan.

 

5) Pirkka rasvaton mieto maitorahka

Saksa

250 g

0,69 e (2,76 e/kg)

Proteiini 12 g / 100 g

3/5 tähteä

 

Melko tiivis ja täyteläinen rakenne. Rasvaisen oloinen. Maultaan mieto rahka. Vähän happoa, miellyttävä suussa. Todella neutraali, suorastaan helppo maku.

 

6) Lindahls Kvarg naturell

Ruotsi

500 g

2,59 e (5,18 e/kg)

Proteiinia 12 g / 100 g

3/5 tähteä

 

Kiinteä ja sileä rakenne. Suutuntuma on tarttuva. Pehmeä ja keskihapan arkirahka, joka sopisi smoothieen tai leivontaan.

 

7) Rainbow Maustamaton rasvaton rahka

Saksa

250 g

0,59 e (2,36 e/kg)

Proteiini 12 g / 100 g

3/5 tähteä

 

Kiinteä koostumus. Tymäkkää tavaraa. Tarttuu kitalakeen ja muualle suuhun. Happamuus keskiverron yläpuolella. Sopisi rakenteensa ja makunsa puolesta leivontaan tai pashan valmistukseen.

 

8) Ehrmann Pehmeä rasvaton maitorahka

Saksa

250 g

0,99 e (3,96 e/kg)

Proteiinia 8,3 g / 100 g

2/5 tähteä

 

Vetinen, jopa hieman kokkareinen koostumus. Jättää kalvon suuhun. Maku mieto, raikkaus keskitasoa. Jälkimaku ei ole hyvä. Tarvitsee jotain sekaan makua antamaan. Toimisi smoothiessa.

 

9) Valio Pehmeä rasvaton rahka

Suomi

250 g

0,95 e (3,8 e/kg)

Proteiini 10 g / 100 g

1/5 tähteä

 

Kevyt ja vetinen, melkein jogurttimainen rakenne. Maku ei ole kovin hapan. Teollinen sivumaku. Vähän liiankin helppo. Maistuu kevyttuotteelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit