Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jeesuksen kerrotaan muuttaneen veden viiniksi – asiantuntijat arvioivat, millaista viini olisi ollut

Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesuksen vedestä tekemä viini oli hyvälaatuista ja sitä oli paljon.

Ruoka
 
Ville Männikkö
Kaanaan häissä nautitusta viinistä tiedetään, että se oli tavallista parempaa ja sitä oli runsaasti.
Kaanaan häissä nautitusta viinistä tiedetään, että se oli tavallista parempaa ja sitä oli runsaasti. Kuva: Ville Männikkö

Yksi tunnetuimmista Jeesuksen ihmeteoista, joita Raamatussa käsitellään, tapahtui Galilean Kaanaassa.

Johanneksen evankeliumin toisen luvun mukaan Jeesus opetuslapsineen oli päätynyt hääjuhlaan. Häissä kävi köpelösti, ja viini loppui kesken.

Raamatun mukaan Jeesus pyysi palvelijoita täyttämään kuusi kivistä vesiastiaa vedellä. Sitten vesi muuttui viiniksi.

Pitojen valvoja sanoi sulhaselle:

”Kaikki tarjoavat ensiksi hyvän viinin ja sitten, kun vieraat alkavat juopua, huonompaa. Mutta sinä olet säästänyt viinin tähän asti.”

Näin pääsiäisen kynnyksellä sopii pohtia, millaista Jeesuksen tekemä viini olisi voinut olla.

2000 vuotta sitten viininteko ei ollut läheskään yhtä tarkkaa kuin nykyään, kertoo Master of wine -tutkinnon suorittanut Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Vilkuna epäilee, että Kaanaan häissä juotu viini olisi ollut niin sanottu field blend, nykytermein tarhasekoite.

”Sadonkorjuun aikaan poimittiin kaikki rypäleet, joten viinissä oli mukana punaista ja valkoista, raakaa ja kypsää. Viini tehtiin siitä, mitä on saatu.”

Vilkuna uskoo, että hääviinissä olisi ollut ainakin Cinsault-rypälettä, joka oli kyseisillä seuduilla niihin aikoihin yksi viljellyimmistä rypäleistä.

”Varmaan mukana on ollut jotain muutakin. Noihin aikoihin tuskin on järjestelmällistä viinitarhausta ollut.”

Pastori ja viiniin perehtynyt tietokirjailija Jaakko Heinimäki sanoo, että Jeesuksen aikoihin viininviljely ja viininvalmistus olivat arkisia asioita.

”Viini kuului ruokapöytään, ja monilla oli viiniköynnöksiä pihallaan.”

Mutta millaista Kaanaan häissä juotu viini olisi Heinimäen arvion mukaan voinut olla?

”Ei cabernet sauvignonia eikä rieslingiä, ne ovat nuorempia rypäleitä.”

Heinimäki veikkaa, että viini olisi voinut olla valkoisesta Marawi-rypäleestä valmistettu. Sen dna on kartoitettu ainakin Jeesuksen päiviin asti.

”Viiniasiantuntijat ovat kuvanneet marawia vähän chardonnayn kaltaiseksi. Siinä on sitrusta ja pähkinäisiä aromeja.”

Aika tosin lienee muuttanut Marawi-rypälettäkin Jeesuksen ajoista.

Kaanaan häissä nautitun viinin laadusta tiedetään vain se, mitä Johanneksen evankeliumissa kerrotaan.

Raamatun aikaan häissä tarjottiin yleensä aluksi parempaa viiniä, ja kun väki oli päihtynyt kylliksi, siirryttiin kehnompaan viiniin.

Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesuksen ihmeviini juotiin kuitenkin häiden loppupuolella, ja se oli tavallista parempaa.

”Hääjuhlissa tarjotaan hyvää juomaa, joten Jeesuksen loihtima viini on ollut niin raikasta kuin mahdollista”, sanoo Heinimäki.

Lisäksi viiniä oli häissä paljon.

”Se kertoo Jeesuksesta ja hänen asenteestaan.”

Heinimäki muistuttaa, että 2000 vuotta sitten viinit olivat toisenlaisia kuin nykyään.

”Tekniikka on kehittynyt. Nykyinen viininvalmistus on steriilimpää, eikä mukaan pääse epäpuhtauksia. Lisäksi viini voidaan säilöä ilmatiiviisti.”

Usein vanhentuneet viinit olivat päässeet pahentumaan, joten viinejä maustettiin, jotta pilaantunut maku saatiin peitettyä.

”Glögi on muistutus antiikin maustetuista viineistä”, sanoo Heinimäki.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit