Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opi valitsemaan oikea perunalajike ruuanlaittoon –”Perunoissa on vivahteita kuin viineissä”

Lohkoperunat, muusi, ranskanperunat. Eri perunaruokiin kannattaa valita eri lajike.

Ruoka
 
Pete Aarre-Ahtio
Perunalajikkeista voi löytää erilaisia makuvivahteita, jopa kookoksen tai popcornin aromeita.
Perunalajikkeista voi löytää erilaisia makuvivahteita, jopa kookoksen tai popcornin aromeita. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Kaupan perunahyllyllä iskee helposti hämmennys. Erilaisia lajikkeita on lukuisia, ja osa niistä sopii tiettyihin ruokiin paremmin kuin toisiin.

”Vanha tuttu perussääntö on se, että perunat voi jakaa kolmeen ryhmään: yleisperunoihin, kiinteisiin ja soseutuviin eli jauhoisiin”, sanoo kasviksiin erikoistunut ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen.

Perunapusseissa laadut on värikoodattu siten, että vihreä väri tarkoittaa kiinteää perunaa, keltainen yleisperunaa ja punainen jauhoista perunaa.

Toikkasen mukaan kiinteät perunalajikkeet kuten Nicola ja Annabelle sopivat parhaiten keittoihin ja salaatteihin. Jauhoiset lajikkeet kuten Rosamunda, Afra ja Fontane taas ovat omiaan muusina tai uuniperunana.

Lohkoperunoihin Toikkanen kehottaa kokeilemaan jauhoisia perunoita, ranskanperunoihin taas yleisperunaa tai jopa kiinteää perunaa.

Perunagratiiniin, kermaperunoihin tai valkosipuliperunoihin kannattaa valita lajike sen mukaan, haluaako gratiinista leikattavaa vai muhennosmaista.

”Tärkkelyspitoisuuden perusteella kiinteä on koossa pysyvää ja paljon tärkkelystä sisältävä soseutuvaa”, Toikkanen sanoo.

”Itse en halua, että peruna soseutuu, joten laittaisin gratiiniin kiinteää tai yleisperunaa.”

Keitetyksi lisäkeperunaksi Toikkanen käyttää keltaista yleisperunaa.

”Kypsennän lisäkeperunat aina höyrykattilassa. Sinne on helppo lisätä myös porkkanaa ja loppuvaiheessa parsa- ja kukkakaalia.”

”Challenger-yleisperuna on sopinut moneen tarkoitukseen. Ostan itse perunat irtonaisena, harvemmin tulee pussitettuna ostettua. Itse pidän multaperunoista enemmän.”

Toikkanen kannustaa kokeilemaan erilaisia yleisperunoita, sillä niissä on lajikekohtaisia eroja.

”Maistelutilanteissa perunoista löytää erilaisia vivahteita vähän kuin viineistä”, Toikkanen sanoo.

Perunoissa voi erottaa esimerkiksi hedelmäisiä vivahteita, voin, sienten, umamin, kookoksen, popcornin, maan tai maltaan makua.

”Tuoksukin on tärkeä osa perunan makua”, sanoo Toikkanen.

Joskus toreilta tai kauppahalleista voi löytää vähän erilaisia perunaelämyksiä niin sanotuista maatiaislajikkeista. Sellaisia ovat esimerkiksi Lemin punainen, Kainuun musta tai Blue Kongo. Myös Lapin Puikula on maatiaislajike.

Oma lukunsa ovat myös niin sanotut artesaani- gourmetperunat, jotka ovat vanhoja perunalajikkeita Suomesta ja maailmalta. Niitä löytää parhaiten suoraan tiloilta.

Näin perunamuusi ei liisteröidy

 Valitse muusiin jauhoisia punaisen väritunnisteen perunoita.

 Älä soseuta liian tehokkaalla välineellä kuten sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Murskaa tai soseuta perunat sähkövatkaimen vispilöillä tai käsin.

 Lisää maito tai kerma muusiin kuumennettuna. Voit kuumentaa sen vaikka mikrossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit