Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysprofessori syö lautasmallin mukaan – ”Ravitsemussuosituksia haastavat argumentit eivät kestä tieteellistä tarkastelua”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Erkki Vartiainen kasvoi voilla, läskillä ja täysmaidolla, mutta on nykyään huolissaan suomalaisten rasvankäytöstä.

Ruoka
 
THL:n terveysosaston johtaja syö lounaan lautasmallin mukaan
THL:n terveysosaston johtaja syö lounaan lautasmallin mukaan
Erkki Vartiainen on THL:n terveysosaston johtaja. Hän toivoo ettei kukaan söisi pahalta maistuvaa terveellistä ruokaa. Toimittaja Pauliina Siniauer. Kuvaus Mika Ranta. Leikkaus Terhi Liimu.

Ruokajonossa naureskellaan.

Helsingin Sanomien videokamera seuraa, kun professori Erkki Vartiainen kokoaa lautaselleen lounasta.

”Nyt tarkkana, että menee varmasti oikein!” huikkaa joku.

Ja oikeinhan se menee – siis lautasmallin mukaan koottu lounasannos. Lautasmalli on suomalainen innovaatio, joka opastaa meitä syömään terveellisesti.

Vartiainen täyttää lautasta huolella; puolet peittyy salaatilla, yksi neljäsosa kuskusilla ja viimeinen neljännes kala-äyriäispadalla. Lasiin hän kaataa rasvatonta maitoa.

Erkki Vartiainen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysosaston johtaja ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja. Hän osaisi lautasmallin vaikka unissaan.

Olemme THL:n lounasruokalassa, lautasmallin synnyinsijoilla. Täällä mietitään, miten suomalaiset pysyisivät terveinä, ja ruokavalio on yksi terveellisen elämän kulmakivistä.

Laitoksen työ tunnetaan, valtaosa suomalaisista tietää lautasmallin. Mutta miksi kaikki eivät sitä silti noudata?

Tätä Vartiainen on pohtinut.

”Ehkä se on isompi yhteiskunnallinen ilmiö, halutaan haastaa ja kyseenalaistaa. Nythän haastetaan kovasti isoja instituutioita: perussuomalaiset haastavat politiikassa ja kirkon piirissä haastetaan avioliittokäsitystä. On hyväkin että haastetaan, se mahdollistaa uusiutumisen. Mutta ravintopuolella argumentit eivät usein kestä tieteellistä laajempaa tarkastelua.”

Ja kun puhutaan siitä, miten syödä oikein, tunteet kuumenevat.

”Se on niin kova arvo. Koetaan, että halutaan puuttua henkilökohtaisiin asioihin. Varmaan sitä ajatellaan holhouksena”, epäilee Vartiainen.

Yksi näkemyksiä jakava teema on voin käyttö. Vartiainen voitelee ruisleipänsä kasvimargariinilla, salaatin päälle hän lorauttaa oliiviöljyä.

Rasva on Vartiaiselle tärkeä asia, siitä hän on eniten huolissaan suomalaisten ruokavalioissa.

Vaikka 40 viime vuoden ajan rasvankäyttö on mennyt radikaalisti parempaan suuntaan – karppauksen kultavuosina tullutta takapakkia lukuun ottamatta – suomalaiset syövät edelleen kovia rasvoja enemmän kuin terveydelle olisi hyväksi.

Suomalainen elintarviketeollisuus saa Vartiaiselta kuitenkin kiitosta.

”Huonot transrasvat on saatu kitkettyä elintarvikkeista, niistä ei tarvitse olla huolissaan.”

Ruokavalion muuttaminen terveyssuositusten mukaiseksi ei ole helppoa. Sen tietää myös Vartiainen itse. Hän on sukupolvea, joka kasvoi läskin, voin ja täysmaidon maailmassa. Kun Vartiainen lähti opiskelemaan lääketieteelliseen ja tiedon määrä kasvoi, hän päätti muuttaa ruokavaliotaan.

”Kyllä se kohtalaisen iso prosessi silloin oli. Joihinkin asioihin piti totutella, esimerkiksi rasvaton maito ei maistunut aluksi kovin hyvältä. Mutta se on sukupolviasia – omien lapsieni mielestä täysmaito taas on vastenmielistä, koska ovat tottuneet juomaan rasvatonta maitoa koko ikänsä.”

Vartiainen uskookin, että muutokseen menee helposti kolme sukupolvea. Tarvitaan kokonaisvaltainen yhteiskunnallinen muutos, jotta ruokavaliot uudistuvat. Se on Vartiaisen mukaan pitkä sosiaalinen prosessi, johon liittyy ruokateollisuuden ja lainsäädännön lisäksi yleisten normien ja arvojen muutos. Myös mummojen osalta.

”Kun äitini tuli auttamaan lasten hoidossa, kun nämä olivat pieniä, hän iski pöytään voipaketin ja rasvaista maitoa ja tuumasi: nyt pojat syödään kunnolla”, kertoo Vartiainen. Haastajia on riittänyt siis lähipiirissäkin.

Vartiainen toivoo, että perheet söisivät enemmän yhdessä, vaikka perheenjäsenten aikataulut ovat usein vaikeita sovittaa yhteen. Hän korostaa sosiaalisuuden tärkeyttä osana ruokailua.

”Ruuan äärelle on mukavaa kokoontua läheisten kanssa ja parantaa maailmaa.”

Mutta lautasmallia Vartiainen ei tuputa kenellekään.

”Minun puolestani jokainen saa syödä mitä haluaa ja mitä parhaaksi näkee – mutta tieteellistä näyttöä terveellisestä ruuasta se ei muuta.”

Mika Ranta / HS
Professori Erkki Vartiainen täytti lasinsa rasvattomalla maidolla.
Professori Erkki Vartiainen täytti lasinsa rasvattomalla maidolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit