Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavisten kokemukset murentavat ravitsemusasiantuntijoiden auktoriteettia – ”Syömisiään voi vielä kontrolloida”

Ruoka
 
JUKKA LEHTINEN
Ravintosuositusten mukaiselle lautasmallille riittää nykyään haastajia.
Ravintosuositusten mukaiselle lautasmallille riittää nykyään haastajia. Kuva: JUKKA LEHTINEN

Jos ravitsemustutkijat haluavat saada viestinsä paremmin perille, heidän tulee mukautua muuttuneeseen viestintäympäristöön, toteaa elintarviketieteiden maisteri Janne Huovila huhtikuussa tarkastettavassa ravitsemustieteen väitöskirjassaan.

Huovila tutki väitöskirjaansa varten ravitsemusymmärryksen yksilöllistymistä 2000-luvun mediateksteissä. Lähdeaineistona hän käytti Helsingin Sanomia, Suomen Lääkärilehteä ja ravitsemusblogeja.

Huovilan mukaan ihmisten omakohtaiset kokemukset ovat murentamassa tutkijoiden auktoriteettia ravitsemuskeskustelussa.

”Elämme moniäänisessä maailmassa. Kaikki tieto on saatavilla internetin kautta ja samalla ravitsemuspuhe on siirtynyt väestöajattelusta yksilöajatteluun. Ihmiset samaistuvat yhä enemmän globaaleihin vaikutteisiin eivätkä kansallisiin suosituksiin. Se on iso muutos”, Huovila sanoo.

Uutta on Huovilan mukaan se, että kun aiemmin ravitsemuskeskustelua dominoivat tutkijat tutkimustietoineen ja tilastoineen, niin viime aikoina ääneen ovat päässeet myös tavalliset kansalaiset, niin sanotut kokemusasiantuntijat, jotka korostavat puheessaan yksilöllisyyttä eivätkä isoja, koko väestöä koskevia suosituksia.

”Auktoriteetit muuttuvat. Uusia tulee ja vanhoja haastetaan”, sanoo Huovila.

Kokemusasiantuntijat saavat äänensä kuuluviin, koska he osaavat hyödyntää yksilöön vetoavia retorisia keinoja. Tällaista omakohtaisuutta Huovila toivoo myös tutkijoiden ravitsemusviestintään pelkkien tilastojen lisäksi.

”Viestintään pitää ujuttaa yksilöllisyyttä. Ajatus siitä, että kaikkien pitäisi syödä samalla tavalla, aiheuttaa ihmisissä torjuntaa.”

Huovilan mukaan julkisuudessa painotus on siirtynyt tutkimusasiantuntijuudesta kliinikkoasiantuntijuuteen. Kliinikot ovat tottuneet puhumaan yksilötasolla ja ratkaisemaan käytännön ongelmia.

Huovilan mukaan ravitsemustieteilijät ovat viime vuosina aktivoituneet sosiaalisessa mediassa, jossa maallikkoasiantuntijoiden viestit leviävät tehokkaasti.

”Asiantuntijat verkottuvat keskenään sosiaalisessa mediassa. Se tuo uudenlaista voimaa ja tavoittaa isompia yleisöjä. Haaste on siinä, että somessa ei voi toimia institutionaalisesta asemasta vaan persoonan kautta”, sanoo Huovila.

Myös perinteisellä medialla on osansa ravitsemusasiantuntijoiden auktoriteetin murtumisessa. Jos samaan keskusteluohjelmaan on otettu vieraaksi vaikkapa professori ja bloggari, heidän sanomansa saatetaan esittää samanarvoisina, vaikka toinen perustuu tutkittuun tietoon ja toinen yksilölliseen käytännön kokemukseen.

”Pitäisi olla paljon erikoistoimittajia, jotka pystyvät toimimaan filtterinä välissä. Toimittajien pitää pystyä erottamaan erilaiset tiedon muodostumisen tavat: keitä nämä ihmiset ovat ja mikä heidän tietämyksensä on”, sanoo Huovila.

Ravitsemus kiinnostaa ihmisiä tällä hetkellä valtavasti. Samalla ruokakeskustelu on muuttunut entistä aggressiivisemmaksi. Ravitsemussuosituksia puolustava professori voi saada jopa tappouhkauksia.

”Ruoka ja terveys ovat hyvin henkilökohtaisia asioita. Maailma muuttuu vauhdilla, mutta elämäntapojaan voi vielä kontrolloida. Ihmiset hakevat nykyään ruuasta ratkaisuja moneen asiaan aina ulkonäöstä terveyteen”, arvioi Huovila.

Kun ravitsemuspuhe yltyy, lisääntyy myös väärä, jopa valheellinen tieto. Ravitsemuskeskusteluja lukiessa kannattaa olla terveen kriittinen.

”Ravitsemukseen liittyy valtavia kaupallisia intressejä. Jos joku lupaa liikoja ja ihmeitä, pitäisi hälytyskellojen soida”, sanoo Huovila.

Elintarviketieteiden maisteri Janne Huovilan väitöskirja Tapauskohtaisuuden taju – Julkisen ravitsemusymmärryksen yksilöllistyminen ja ravitsemusasiantuntijuus 2000-luvun mediateksteissä tarkastetaan Helsingin yliopistossa 16.4.2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit