Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kondiittorikouluttajalle kelpaa vain todella hyvä herkku

Mika Parviaisella on takana 30 vuoden ura kondiittorimestarina. Nyt hän kouluttaa tulevia mestareita.

Ruoka
 
Minun lautasmallini: Leipuriopettajan ruokavalioon kuuluvat leipä ja herkut
Minun lautasmallini: Leipuriopettajan ruokavalioon kuuluvat leipä ja herkut
Kondiittorikouluttaja Mika Parviainen syö aina lounaalla leipää - sekä herkuttelee vähän. Toimittaja Pauliina Siniauer, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Koirat tuijottavat nappisilmillään. Toinen on pukeutunut arvomerkeillä koristeltuun takkiin ja kapteenin lakkiin, toisen koiran päässä on vaaleanpunainen nauha, edessä tyynyillä on sormukset. Sirot kädet muovailevat vieressä vihreästä marsipaanista krokotiilia. Meneillään on leipuri-kondiittoriopiskelijoiden ensimmäinen marsipaanikurssi, jossa tehdään hahmoja, kukkia – ja hääpari.

”Ei niitä muovisia mies-naispareja enää käytetä hääkakuissa, nykyään koristeissa näkyy persoona ja harrastuksia”, tietää Espoon Omnian kondiittorikouluttaja Mika Parviainen. Hänen erikoisosaamisalaansa ovat juuri marsipaani-, sokeri- ja suklaatyöt.

Parviaisella on takana 30 vuoden ura kondiittorimestarina, nyt hän jakaa osaamistaan kouluttajan roolissa.

”Kädentaidot, visuaalisuus, taito kehitellä reseptejä ja makuja, taiteellisuus ja kyky tehdä houkuttelevan näköisiä leivonnaisia”, listaa Parviainen hyvän kondiittori-leipurin ominaisuuksia.

Houkuttelevuuden lisäksi Parviaisen mielestä leivonnaisen – kuten ruuan ylipäätään – tulee olla elämys.

”Että tulee sellainen wau. Ei käy vain syömässä jotain, vaan pitää muistaa jälkikäteen, mitä söi. Myös lounaalla.”

Omniassa oppilaat valmistavat lounasravintolan ruuan, ruokala vilisee nuoria kokkeja. Noutopöydästä löytyy monenlaisia salaatteja, perunoita ja stroganovia.

Viereisellä pöydällä on pöyhkeitä Pavlova-marenkileivoksia sekä kasa tuoreita sämpylöitä. Sellaisen Parviainen nappaa tarjottimelleen ensimmäisenä, leipä on hänelle olennainen osa lounasta. Parviainen epäilee, ettei itse enää tottuisi kauppojen bulkkileivän makuun.

Pieniä leipomoita ja konditorioita hän kaipaisikin kaupunkikuvaan lisää – ja valtion tukemaan alan pienyrittämistä. Kolmasosa Parviaisenkin oppilaista haaveilee omasta leipomosta.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin kiittelee markettien myymäläleipomoita: ”Niissä laatu on noussut tosi paljon. Enää ei vain lämmitellä pakasteita, vaan monissa marketeissa oikeasti tehdään itse taikinat ja tuotteet alusta loppuun.”

Myös konditoriatuotteissa laatu on Parviaisen mukaan parantunut. Uransa aikana hän on nähnyt muun muassa oikean suklaan saapumisen leivontaan, aiemmin sitä pidettiin liian kalliina.

Alan trendejä Parviainen seuraa kiinnostuneena: prinsessakakkubuumi nostaa päätään aina kun juhlitaan kuninkaallisissa perheissä, ranskalaiset macaron-leivokset puolestaan ovat jääneet paljon pidemmäksi aikaa kuin hän olisi voinut kuvitella.

”Ehkä sen salaisuus on siinä, että sitä pystyy versioimaan helposti. Seuraava buumi voisi olla eclairit eli tuulihatut, niin suolaisena kuin makeana”, povaa Parviainen.

Kaikki villitykset eivät kuitenkaan meille rantaudu, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa usein käytetyt vahvat elintarvikevärit.

”Meillä onneksi suositaan luonnollisuutta, kakun ei tarvitse loistaa pimeässä”, nauraa Parviainen.

Maistelu kuuluu olennaisesti kondiittorin työhön, varsinkin opiskeluvaiheessa. Lihovatko kaikki opiskelijat?

”Jos liikaa syö, kiloja tulee, ja onhan ihmisiä, jotka eivät liho millään”, Parviainen sanoo diplomaattisesti.

”Tosin kuten entinen kollega sanoi, kukaan ei halua huonoa mainosta talolle eli kyllä leipurin pitää näyttää leipurilta – eikös laiha kokkikin herätä epäilyksiä?”

Parviainen syö lounaan päätteeksi aina jälkiruuan. Ammatin myötä hänestä on kuitenkin tullut kriittisempi herkkujen ja leivonnaisten suhteen.

”Kiusauksille ei altistu niin helposti, jos tietää, että tuote ei ole niin hyvä kuin sen pitäisi olla.”

Hyvä ruoka ja leivonnaiset ovat Parviaiselle työ, intohimo ja harrastus. Jauhot eivät jää kaappiin pölyttymään kotonakaan, ja lomamatkat valikoituvat sen mukaan, mistä saa jotain hyvää. Viimeksi hän oli Pariisissa.

”Kiertelin konditorioita, sain paljon uusia ideoita. Mutta itse asiassa vain kolmea leivonnaista maistoin. Ne kyllä olivatkin sitten todella hyviä”, muistelee Parviainen leveästi hymyillen.

Terhi Liimu
Mika Parviaisella on 30 vuoden ura kondiittorimestarina. Nyt hän jakaa osaamistaan kouluttajana.
Mika Parviaisella on 30 vuoden ura kondiittorimestarina. Nyt hän jakaa osaamistaan kouluttajana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit