Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makaronivelliä syödään taas, koska aika on sille suosiollinen – ”Siinä osuu moni tekijä kohdalleen”

Maitoa, makaroneja, ripaus suolaa ja sokeria sekä nokare voita. Ruokakulttuurin professori kertoo, miksi makaronivellistä on tullut sosiaalisen median ruokahitti.

Ruoka
 
Kimmo Taskinen HS
Moni viimeistelee makaronivellin voinokareella.
Moni viimeistelee makaronivellin voinokareella. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Perinteinen makaronivelli on viime aikoina innostanut ihmisiä sosiaalisen median kokkausryhmissä.

”Makaronivelli on kiinnostava ruokalaji, koska se esiintyy eri sukupolviin kuuluvien ihmisten kouluruokamuistoissa. Monilla vanhemmilla sukupolvilla on ollut makaronivelliin ongelmallinen suhde”, sanoo ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Yksinkertaisimmillaan makaronivellissä on vain maitoa, makaroneja, ripaus suolaa ja sokeria ja nokare voita. Se on siis varsin edullinen ruoka.

”Olemme tilanteessa, jossa ruuan hinnalla on merkitystä. Makaronivelli on natsannut tähän tilanteeseen. Puurobuumi on jo nähty, joten siirtymä puurosta velliin on looginen. Makaronivellissä osuu moni tekijä kohdalleen, se on edullinen ja nostalginen ruoka”, sanoo Mäkelä.

Mäkelän mukaan makaronivelli on yksi niistä ruuista, joihin liittyy sukupolvien välinen jatkumo.

Makaronivelli on valmistettavissa periaatteessa missä tahansa keittiössä. Ja vaikkei olisi koskaan syönyt makaronivelliä, siinä on silti jotain tuttua.

”On olennaista, että kyseessä on ruoka, joka tunnistetaan suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvaksi. Ihmiset tunnistavat makaronivellin, vaikka eivät olisi itse sitä syöneetkään.”

Mäkelän mukaan kotiruokaklassikoille on tyypillistä, että niistä tehdään ajan kuluessa entistä parempia tai niihin tuodaan moderneja elementtejä. Hyvä esimerkki on amerikkalaisten rakastama juusto-makaronipaistos mac & cheese. Se on kaikille amerikkalaisille tuttu ruoka, mutta tehdään nykyään lukuisilla eri variaatioilla.

Samalla tavalla makaronivelli on kiinni tässä ajassa mutta samaan aikaan osa suomalaista ruokaperinnettä. Makaronivellin voisi keittää vaikka soijamaitoon ja gluteenittomista makaroneista.

”Voit tehdä tunnistettavan makaronivellin aineksista, joista isoäidin äiti ei ollut kuullutkaan”, sanoo Mäkelä.

Makaronivellin resepti löytyy täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit