Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raskauskilotko itsekurin puutetta? Moni nainen saattaa haistattaa pitkät yhteiskunnan asettamille ihanteille raskausaikana

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Inhokki-hashtagini sosiaalisessa mediassa on #noexcuses, ei tekosyitä. Tuo sanapari kirjoitetaan usein tiukkoja vatsalihaksia tai pyöreitä pakaroita esittelevien kuvien kylkeen. Sillä annetaan ymmärtää, että niiden omistaja on nähnyt valtavasti vaivaa vartalonsa eteen. Ei kipua, ei tuloksia.

Mielestäni ihmisellä voi olla montakin tekosyytä, ilman että hän on automaattinen epäonnistuja. Sellainenhan tunne kyseisistä sanonnoista helposti tulee: olet luuseri, jos sinulla ei ole pyykkilautavatsaa. Sanat on ehkä kehitetty motivaatioksi, mutta voin vannoa, ettei kaikkiin moinen lähestymistapa pure.

Suurinta vahinkoa sanat aiheuttavat mielestäni silloin, kun ne kirjoitetaan tuoreille äideille. Paine mahtua vanhoihin farkkuihin lapsen saannin jälkeen on kova. Vaikka moni varmasti toivoo pääsevänsä raskauskiloistaan eroon, kaikki eivät halua tehdä kyykkyjä, kun lapsi nukkuu. Osa äideistä on niin väsyneitä, että valitsevat mieluummin nokoset vauvan vieressä.

Viime viikolla personal trainer Jooel Vatanen sohaisi muurahaispesää blogissaan. Raskauskilot, paska selitys...? -postauksessaan ja siihen liittyvässä videossa hän kommentoi monen naisen aiheuttavan itselleen raskauskiloja syömällä surkeasti, ilman itsekuria.

Kuten arvata saattaa, kirjoituksesta nousi haloo. Vaikka Vatanen selitti jälkeenpäin, että raskauskiloilla hän tarkoitti normaalin raskauden aikaisen painonnousun päälle kertyneitä rasvakiloja, ei asiaa auttanut se, että hän kutsui lihovia naisia tyhmiksi. Moni jakoi kommenteissa tarinansa terveellisestä elämäntavasta, josta huolimatta raskauskiloja kertyi 30. Mukaan mahtui toki myös niitä, jotka jakoivat Vatasen mielipiteen ja jopa niitä, jotka myönsivät herkutelleensa berliininmunkeilla läpi raskauden, koska kokivat kerrankin olevansa oikeutettuja siihen.

Ehkä siinä piileekin asian ydin. Jos nainen noudattaa teinistä saakka kurinalaista elämää mahtuakseen yhteiskunnan luomaan muottiin, saattaa helposti haistattaa sille pitkät raskausaikana.

Ihmisten pitäisi olla armeliaampia itselleen ja muille. No excuses.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit