Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IPA-olutbuumin ikävät vaikutukset: Humala uhkaa loppua, erikoisoluiden hinta nousee, pienpanimot pulassa

Jatkuvasti kasvava kulutus ja huonot sadot ovat tehneet joistakin humalalaaduista kalliita ja vaikeasti saatavia.

Ruoka
 
HEINZ-PETER BADER / Reuters
Humalakasvin osia koriin kerättynä Saint Martinin kaupungissa Itävallassa elokuussa 2013.
Humalakasvin osia koriin kerättynä Saint Martinin kaupungissa Itävallassa elokuussa 2013. Kuva: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Ensi kesänä moni olutharrastaja voi kokea pettymyksen tutkiessaan kaupassa tai baarissa, mitä erikoisolutta tällä kertaa kokeilisi.

Humalan hinta on nousussa, mikä asettaa etenkin pienpanimoille paineita korottaa hiukan hintoja.

Suurempi muutos voi olla se, että tarjolla ehkä tulee olemaan aikaisempaa enemmän vähemmän humalaa sisältäviä oluita, kun viime vuosien trendi on suosinut vahvasti humaloituja oluita. Myös muulla kuin humalalla maustettujen oluiden tarjonta voi kasvaa.

Syynä on kuiva ja kuuma viime kesä Euroopassa ja osissa Yhdysvaltoja. Tämän takia sadot ovat olleet pieniä ja hinnat nousseet.

Toinen syy hinnan nousuun on erikoisoluiden jatkuvasti kasvanut kysyntä.

Osa humalalajeista on niin suosittuja, että kaikki panimot eivät välttämättä niitä saa.

Etenkin Yhdysvalloista kotoisin ollut, hedelmäisen maun antava amarillo-laatu on lähes loppu markkinoilta. Laatuja voi korvata, mutta maku ei välttämättä ole sama. Amarilloa käytetään pale ale -oluissa.

Beer Hunter´sin omistaja Mika Tuhkanen sanoo, että pula voi vaikuttaa tarjontaan etenkin hyvin pienillä panimoilla, jos niillä ei ole vakiosopimuksia humalanhankinnoista.

Hänen mukaansa humalalajit alkavat loppua pienpanimoilta myös siksi, että isot panimot ovat alkaneet käyttää myös erikoisempia humalia. ”Ne ostavat niin paljon, että ne loppuvat”, hän sanoo.

Asiasta on raportoinut muun muassa brittiläinen Guardian-lehti.

Lehden mukaan humalan hinnan jatkuva kasvu on heikentänyt panimoiden kannattavuutta, ja niiden pitää harkita hintojen korotuksia.

Näin on, vaikka humalan osuus oluen hinnasta on vain muutamia prosentteja. Pienpanimo-oluissa humalan osuus on huomattavasti suurempi kuin suosituimmissa lager-oluissa.

Suomalaisen pienpanimotoiminnan pioneeri ja muun muassa Lammin Sahdin ja Bryggerin perustaja Pekka Kääriäinen sanoo, että Yhdysvalloissa pienpanimot myyvät yli 10 prosenttia oluista, mutta käyttävät lähes puolet oluen valmistukseen käytettävästä humalasta.

Kääriäisen mukaan Suomessa pienpanimotuotteet kattavat noin 3–4 prosenttia koko myynnistä, jos myyntiä mitataan litroissa.

Hän arvelee, että joistakin humalalaaduista saattaa tulla pula ja joidenkin oluiden hinta hiukan nousta. ”Se on huono yhtälö, kun humalien kysyntä kasvaa ja humalan sato on samaan aikaan huono.”

”Panimomestarit joutuvat nyt miettimään, mitä lajikkeita on saatavilla ja mitä niistä tehdään”, Kääriäinen sanoo.

Pienipanimobuumin takia joidenkin humalalaatujen hinnat ovat moninkertaistuneet 2000-luvun alusta.

Yhdysvalloissa oli 2000-luvun alussa alle 50 pienpanimoa, nyt niitä on yli 4 200. Suomessa pienpanimolupia on jo yli 60.

Yhdysvalloissa erikoishumalien kysyntä on kasvanut kymmenessä vuodessa valtavasti. Amerikkalaisen hedelmäisen maun antavan humalan kysyntä on kasvanut viime vuosina valtavasti myös muualla maailmassa. Lajikkeet ovat tuttuja muun muassa Pale ale ja Indian pale ale -juomissa.

Osa panimoista on ehtinyt tehdä pitkälle tulevaisuuteen meneviä ostosopimuksia humalantuottajien kanssa, mikä loiventaa hintavaihteluja. Jos sopimusta ei ole, panimo on huomattavasti haavoittuvampi hintaheilahteluille.

Maailman suurimmat humalan tuottajamaat ovat Yhdysvallat ja Saksa. Saksassa humalasato pieneni viime vuonna 27 prosenttia.

Yhdysvalloissa tärkeintä humalan tuotantoaluetta Yakima Valleyta on vaivannut myös kuivuus. Alue tuottaa 75 prosenttia Yhdysvaltojen humalasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit