Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda keittäminen mutta muista parmesaani – tässä vinkit entistä parempaan parsakauteen

Kypsennä parsa napakaksi. Nauti se klassisesti voin ja sitruunan tai villisti appelsiinin ja neilikan kanssa.

Ruoka
 
Milka Alanen
Suomessa parsakausi on parhaimmillaan huhtikuusta kesäkuuhun.
Suomessa parsakausi on parhaimmillaan huhtikuusta kesäkuuhun. Kuva: Milka Alanen
Parsa on varma kevään merkki

Suomessa parsaa kannattaa syödä huhtikuusta kesäkuuhun. Vaikka perulaista ja meksikolaista parsaa saattaa olla tarjolla ympäri vuoden, käynnistyy varsinainen sesonki huhtikuussa espanjalaisilla parsoilla. Seuraavaksi tulevat saksalaiset ja unkarilaiset parsat, ja kausi huipentuu touko–kesäkuun taitteessa, kun kotimaiset parsat kypsyvät.

Valitse tiivisnuppuinen parsa

Hyvässä parsassa on tiivis nuppu, eikä sen varsi ole puumainen. Kannattaa kurkata myös parsan käärepakkauksen sisään ja tarkistaa, etteivät parsat ole mädäntyneet. Valkoinen parsa on herkkä valolle, ja väärin säilytettynä se voi muuttua violetiksi. Jätä violetit parsat kauppaan.

Parsa pitäisi syödä mahdollisimman pian ostamisen jälkeen, mutta se säilyy jääkaapissa hyvänä pari päivää kosteaan pyyhkeeseen kääräistynä. Etenkin valkoiseen parsaan tarttuu helposti hajuja ja makuja, joten sitä ei kannata säilyttää voimakkaiden ruokien lähistöllä.

Vain valkoinen parsa pitää kuoria

Huuhtaise parsat, ettei niihin jää hiekkaa. Leikkaa tai napsauta parsan tyvestä puumainen osa pois. Valkoinen parsa kuoritaan aina, mutta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria.

Älä heitä pois leikattuja varrenpaloja tai parsankuoria pois! Ne voi käyttää esimerkiksi sosekeittoon.

Grillaa, paista tai höyrytä

Aiemmin parsa kehotettiin keittämään, mutta silloin osa parsan mausta jää keitinveteen. Nykyään parsan kypsennyksessä suositaan esimerkiksi höyryttämistä, grillausta tai paistamista.

Grillaa parsa kypsäksi epäsuoralla lämmöllä silloin tällöin käännellen. Tähän kuluu noin kymmenen minuuttia. Jos haluat lisää makua, kääräise parsa pekoniin ennen grillaamista. Jos paistat parsat, kaada pannuun öljyä niin, että pohja peittyy ja kypsennä kannen alla 5–8 minuuttia. Uunissa parsa valmistuu 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa. Valuta parsojen päälle öljyä tai pari voinokaretta ennen uuniin laittamista.

Tärkeintä on, ettet kypsennä parsaa lötköksi vaan jätät sen sopivan napakaksi.

Parsa tykkää parmesaanista

Tuore ja hyvälaatuinen parsa maistuu sellaisenaan tai vain kevyesti suolalla maustettuna. Parsan perinteisiä makupareja ovat voi ja sitruuna, ja voipohjainen hollandaise-kastike onkin parsan kanssa suoranainen klassikko. Myös majoneesi maistuu parsan kanssa esimerkiksi sitruunalla maustettuna.

Parmesaanijuusto sopii parsan makuun mainiosti, samoin oliiviöljy. Yrteistä parsan kanssa maistuvat esimerkiksi kirveli ja rakuuna.

Appelsiini toimii hyvin etenkin valkoisen parsan kumppanina. Jos kaipaat vähän villimpää makuelämystä, lisää kypsän valkoisen parsan sekaan raastettua appelsiininkuorta ja pieni ripaus neilikkaa.

Salaattiin vai savukalan kanssa?

Parsa sopii yhteen savuisten makujen kanssa. Kokeile vaikka savukalaa tai pekonia. Voit kääräistä parsan myös esimerkiksi ilmakuivattuun kinkkuun.

Myös kananmuna on parsan kanssa toimiva kumppani. Kaunis annos syntyy parsasta ja uppomunasta, mutta parsa on hyvää myös munakkaassa.

Viime vuosien trendi on ollut kuorimaveitsellä aivan ohueksi höylätty parsa, josta voi tehdä salaatin vaikkapa oliiviöljyn, parmesaanin, suolan, pippurin, sitruunan ja pistaasipähkinöiden kanssa. Salaattiin höylättyä kotimaista parsaa ei tarvitse edes kypsentää.

Kokeile parsaa myös keitossa, kohokkaassa tai napakaksi kypsennettynä perunasalaatin joukossa. Se toimii myös pizzassa tai jopa intialaistyyppisissä curryissa.

Parsaviinissä on sopivasti happoisuutta

Hapokkaat rieslingit, joissa on vähän jäännössokeria, korostavat mukavasti parsan makua, ja ne ovatkin klassisia parsaviinejä, etenkin jos nautit parsan sellaisenaan.

Hollandaise-kastikkeen tai savukalan kanssa nautittuna parsan seurana toimivat sauvignon blancit. Jos taas syöt parsan kumppanina ilmakuivattua lihaa, voit heittäytyä villiksi ja kaataa lasiin hapokasta punaviiniä, esimerkiksi pohjoisitalialaista sangiovesea.

Parsavinkit antoivat Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, kokki Jouni Toivanen, Hannan soppa -blogia pitävä ruokabloggari Hanna Hurtta ja ravintola Murun ravintolapäällikkö Saara Alander.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit