Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokkosista voi tehdä sipsejä, keittoa ja lisukkeita – villivihannesten satokausi alkaa

Vuoden ensimmäiset nokkoset ovat jo nousseet esiin. Hortoilemalla saa ilmaista ruokaa ja hyötyliikuntaa luonnossa

Ruoka
 
Julia Weckman
Nokkoskausi kestää Suomessa huhtikuusta talven ensi pakkasiin asti.
Nokkoskausi kestää Suomessa huhtikuusta talven ensi pakkasiin asti. Kuva: Julia Weckman

Hortoilijat eli villivihannesharrastajat valmistautuvat parhaillaan satokauden käynnistymiseen.

”Nokkonen aloittaa villivihanneskauden. Tosin juuria, katajaa, kuusta ja mäntyä kerätään ympäri vuoden”, sanoo ravintolakoulu Perhon ruokatuotannon lehtori ja ruokakirjailija Sampo Kantele.

Tietokirjailija ja villiyrttiasiantuntija Raija Kivimetsä kertoo jo löytäneensä tämän vuoden ensimmäiset nokkoset.

”Eteläisessä Suomessa ensimmäiset vauvanokkoset ovat jo nousseet. Paras sesonki nokkoselle alkaa äitienpäivän jälkeen ja jatkuu ensimmäisiin pakkasiin asti”, sanoo Kivimetsä.

Nokkosta on helppo löytää luonnosta ja iso osa suomalaisista tunnistaakin sen. Nokkonen kasvaa esimerkiksi pihojen, niittyjen ja rantojen tuntumassa. Kivimetsän mukaan sitä ei kuitenkaan kannata kerätä navettojen, huussien tai teollisuuslaitosten kupeesta eikä myöskään vilkasliikenteisten teiden varresta.

”Nokkonen kerää näistä paikoista paljon nitraattia”, Kivimetsä sanoo.

Nokkosretkelle kannattaa varautua korin, saksien ja hanskojen kanssa. Pienet nokkoset voi saksia mukaan kokonaisina. Isoista taas voi napsaista latvuksen, sillä nokkonen tuottaa uutta satoa nopeaan tahtiin.

”Isommista nokkosista kannattaa kerätä vain latvus, 7–10 senttiä kärjestä. Parin kolmen viikon päästä samasta nokkosesta pääsee laiduntamaan uudestaan”, sanoo Kivimetsä.

Kun nokkoset on kerätty, ne huuhdellaan ja kuivataan hellästi keittiöpyyhkeen tai talouspaperin avulla.

Jos nokkossatoa ei syö heti, sen voi pakastaa tai kuivata.

Pakastettavia nokkosia Kivimetsä suosittelee ryöppäämään pari minuuttia. Sitten nokkoset valutetaan, puristetaan kuivaksi ja pakastetaan nyrkin kokoisina annoksina. Pakastettua nokkosta käytetään kuin mitä tahansa pakastetta.

Kuivatulla nokkosella puolestaan voi Kivimetsän mukaan rikastaa monia ruokia kuten smoothieita, puuroja, jogurttia tai vaikka lihapullataikinaa.

Ruuanlaitossa nokkonen on monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää pinaatin tapaan.

”Satokauden ajan kannattaa ehdottomasti vaihtaa pinaatti nokkoseen. Jos tykkää pinaattiletuista tai -keitosta, myös nokkosversiot maistuvat”, sanoo Kivimetsä.

Ryöpättyä nokkosta voi käyttää myös munakkaan tai pizzan täytteenä tai sen voi paistaa yksinkertaiseksi lisäkkeeksi pannulla voin ja sipulin kanssa.

Nokkonen taipuu myös erikoisempiin ruokakokeiluihin. Sampo Kantele suosittelee pyöräyttämään ryöpätyt nokkoset tehosekoittimessa tahnaksi pehmeän voin kanssa.

”Lisään nokkoskreemin risottoon. Se värjää risoton kauniin vihreäksi”, Kantele sanoo.

Raija Kivimetsän perheen suosikkinokkosreseptissä taas on välimerellistä tunnelmaa.

”Marinoin ryöpätyt nokkosenlehdet sitruunassa, öljyssä, suolassa ja kuivatussa mintussa. Käärin lehtien sisään halloumijuustoa ja paistan pannulla öljyssä. Minttu sopii hyvin nokkosen makumaailmaan. Se antaa nokkoselle kivaa potkua”, Kivimetsä vinkkaa.

Kivimetsä kannustaa kokeilemaan myös helppoja nokkossipsejä. Puhdistetut nokkosenlehdet asetellaan uunipellille leivinpaperin päälle ja valellaan kevyesti öljyllä. Päälle ripotellaan vähän sormisuolaa ja sipsejä paistetaan 150-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.

”Niissä maistuu kapris tai jopa sardelli. Nämä päihittävät jopa lehtikaalisipsit”, sanoo Kivimetsä.

Asiantuntijoiden mukaan villivihannekset kiinnostavat ihmisiä koko ajan enemmän.

”Suomalaiset ovat hurahtaneet villiyrtteihin ja -vihanneksiin. Vielä vuonna 2001 ne olivat lähinnä viisikymppisten naisten harrastus. Kun superruoka-ajattelu alkoi levitä Suomeen 2007–2008, villiyrtit löydettiin uudestaan. Etenkin nuoret kaupunkilaisaikuiset ovat kiinnostuneet villiyrteistä. Ne ovat kotimaista superruokaa”, sanoo Kivimetsä.

Sampo Kanteleen mukaan villivihannesinnostus on osin myös kokkien esimerkin ansiota. Viime vuosina villiyrttejä onkin näkynyt paljon ravintoloiden ruokalistoilla.

Kanteleen mukaan Suomen maantieteellinen sijainti tukee hyvin hortoiluharrastusta.

”Suomessa on aika rikas villiyrttimetsä. Eri vuodenaikoina tulee eri tavaraa. Lisäksi sesongit ajoittuvat maantieteellisen sijainnin mukaan, joten kokonaisuudessaan satokausi on pitkä”, sanoo Kantele.

Hortoilu on myös hyötyliikuntaa, asiantuntijat muistuttavat.

”Luontomatkailu ja luonnossa liikkuminen on lisääntynyt. Ihmiset ovat huomanneet, että luonnossa on muutakin kerättävää kuin marjoja ja sieniä”, sanoo Kantele.

”Hortoillessa päästään luontoon hyötyliikkumaan ja samalla saadaan ihanaa ruokaa. Kunnon villivihannesretken jälkeen olo on kuin olisi saunonut hyvin”, sanoo Kivimetsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit