Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michelin-ravintolan kokki valmistaa muille monimutkaisia annoksia, mutta syö itse makaronilaatikkoa ja puuroa

Ravintola Olossa kokki Janina Nybäckin työvuoro saattaa alkaa aamuyhdeksältä ja päättyä yhdeltätoista illalla.

Ruoka
 
Minun lautasmallini: Huippuravintolan kokki arvostaa pizzalounasta
Minun lautasmallini: Huippuravintolan kokki arvostaa pizzalounasta
Michelin-tähdellä palkitun Ravintola Olon kokki Janina Nybäck nauttii lounaan ravintolan henkilökunnan kanssa. Silloin syödään kotiruokaa ja kaivetaan puhelimet esiin. Toimittaja Pauliina Siniauer. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Kokki Janina Nybäck paloittelee varovasti paperinohutta perunakeksiä. Palojen tulee olla epämääräisiä mutta samankokoisia.

Keksit ovat osa alkuruokaa, jossa keksin päälle tulee muutama pisara fermentoitua eli käymistekniikalla valmistettua majoneesimaista kreemiä ”valkosipuliemulsiota” sekä kuivatuista yrteistä jauhettua ”yrttitomua” ja krassinversoja.

Kun palat ovat valmiit, on aika siirtyä oman lounasruuan, makaronilaatikon äärelle.

Janina Nybäck työskentelee kokkina Michelin-tähdellä palkitussa Ravintola Olossa kylmien alkuruokien asemalla. Työvuorot voivat olla todella pitkiä: vuoro saattaa alkaa yhdeksältä aamulla ja loppua yhdeltätoista illalla.

”Pitkiin työvuoroihin tottuu. Aika ei tunnu pitkältä, kun tykkään työstä niin paljon. Ja kun kaikki muutkin ovat täällä. Keittiöhenkilökunta viettää paljon aikaa yhdessä, täältä on saanut hyviä ystäviä”, sanoo Nybäck.

Työvuoroon mahtuu varsinaisten kattausten lisäksi paljon muutakin: ruokien etukäteisvalmistelua ja siivoamista – keittiö kuurataan kolme kertaa päivässä – sekä henkilökunnan lounastauko ja palaveri.

Lounaalle kokoonnutaan aina klo 15.30, ruuasta vastaa kukin vuorollaan kokkiparinsa kanssa.

Kiiltävälle teräspöydälle on nyt nostettu kolme pakillista makaronilaatikkoa. Perinteisestä lounasruokalasta tilanne eroaa siten, että kaupan ketsupin sijaan täällä päälle turautetaan sriracha-chilikastiketta tai omatekoista sinappia.

Näkkileipälaatikkoa ei näy, vaan suolakurkkujen ja salaatin kanssa tarjolla on ravintolassa leivottua hapanjuurileipää.

”Jotkut ovat kysyneet, että kelpaako enää kotiruoka, kun on tottunut niin hienoon ruokaan. Olisihan se hienoa syödä vain ravintoloissa, mutta kokin palkka on sama, oli Michelin-tähti tai ei, eli ei sellaiseen ole varaa”, kertoo Nybäck.

Ja hän tykkää kotiruuasta. Tosin työpäivän päätteeksi harvemmin jaksaa tehdä mitään: illalliseksi Nybäck syö esimerkiksi puuroa tai jogurttia.

Jos on vapaa viikonloppu, hän tekee pataruokia. Viimeksi he tekivät poikaystävän kanssa karjalanpaistia.

Mutta miksi Nybäck haluaa tehdä työkseen ruokaa? Kysymys on Nybäckin mielestä vaikea.

”Ehkä se liittyy siihen, että tässä työssä ei ole koskaan valmis. Aina joku keksii jotain uutta, tulee trendejä. On kiva seurata mitä muut tekevät. Ja kaikki haluavat kehittyä ja kokeilla jatkuvasti uusia asioita. Tässä työssä mennään aina eteenpäin”, pohtii Nybäck.

Parhaat ”kiksit” saa, kun onnistuu vaikean raaka-aineen kanssa tai saa hankalan annoksen tehtyä hyvin. Viimeksi Nybäck taisteli kurkun mehusta tehtävän hyytelön kanssa. Kaksi iltaa putkeen annos meni pieleen ja epätoivo oli lähellä, kolmantena päivänä hyytelö vihdoin asettui täydellisesti.

Huippukeittiössä ei ole varaa mokailla. Television kokkiohjelmissa huutaminen kuuluu usein toimintatapoihin. Se on Nybäckin mukaan vähenemässä, mutta jos tekee virheen, keittiössä ei ole ihan hiljaista.

”On minullekin huudettu oikein kunnolla. Mutta jos mesu – eli keittiömestari – huutaa, niin ei siinä voi alkaa itkemään, vaan korjaat virheesi ja aurinko paistaa taas. Ei se ole henkilökohtaista, kaikki saa saman kohtelun. Ei saa antaa sen mennä tunteisiin.”

Makaronilaatikkojonossa ravintolan sommelier kertoo olevansa viimeistä viikkoa töissä. Vaihtuvuus on alalla suurta.

Myös Nybäckin työt vaihtuvat: hän siirtyy pian alkupala-asemalta lisukkeisiin. Mutta minne sitten?

”Olisi kiva kokeilla pastrya ja paistoa eli leivonta-asemaa sekä paistopistettä, jossa tehdään kastikkeet ja proteiinit. Sitten kun tuntuu, että olen valmis täällä, lähden ulkomaille katsomaan, mitä muut tekevät.”

Nybäckin mukaan Suomestakin löytyy hyviä ravintoloita, mutta ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan, niin meininki muuttuu.

”Kaikki on isompaa ja parempaa. Siellä mennään monessa asiassa meidän edellä.”

Ja etulinjaan haluaa myös Nybäck.

Terhi Liimu
Ravintola Olossa työskentelevä Janina Nybäck syö lounastauollaan tavallista kotiruokaa, kuten makaronilaatikkoa.
Ravintola Olossa työskentelevä Janina Nybäck syö lounastauollaan tavallista kotiruokaa, kuten makaronilaatikkoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit