Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä tarjoa salaattia jääkaappikylmänä ja muista suola – seitsemän vinkkiä parempaan salaattiin

Jäävuoren huippu -salaattikirjan kirjoittanut Jonna Vormala kertoo, miten salaatista saa tehtyä kunnon aterian.

Ruoka
 
Maija Koivisto

Haluaisitko kokeilla erilaisia salaatteja, muttet keksi, miten salaatistasi saisi kokonaisen aterian? Nahistuvatko salaatinlehtesi ennen kuin ehdit käyttää ne? Haluaisitko kestittää vieraitasi salaattiaterialla, muttet keksi mitään uutta ainaisen reseptisi sijaan?

Jäävuoren huippu -salaattikirjan kirjoittanut Jonna Vormala kertoi HS:lle parhaat vinkit, joilla kotikokki pääsee kohti parempaa salaattia.

Lisukkeesta ateriaksi

Salaatti mielletään helposti vain oikean aterian pakolliseksi lisukkeeksi. Salaatista saa kuitenkin helposti aterian tekemällä siitä ruokaisan. Ruokaisuus saavutetaan usein helpoiten lisäämällä salaattiin jokin proteiinielementti, joka voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, kalaa tai vaikka tofua, pähkinöitä tai siemeniä. Myös esimerkiksi juuresten lisääminen salaattiin tuo ruokaisuutta.

Salaatissa ei tarvitse olla salaattia

Usein kokeneetkin ruoanlaittajat saattavat jumittua tuttuihin ja turvallisiin tapoihin salaattia valmistaessaan, vaikka muuten olisivat kokeilunhaluisia ruokaa laittaessa. Myös salaattia valmistaessa voi ja kannattaa käyttää luovuutta. Salaatin ei aina tarvitse perustua vihersalaattiin.

Näin käsittelet salaattia oikein

Salaattia käsitellessä olisi hyvä muistaa pari perussääntöä. Salaatti tulisi pesemisen jälkeen kuivata huolellisesti, jotta salaatin maku ja rakenne eivät kärsi. Salaatin lehdet voi kuivata esimerkiksi salaattilingolla tai keittiöpyyhkeellä. Nahistuneen salaatin voi pelastaa liottamalla sitä jääkylmässä vedessä, mutta myös tämän jälkeen tulisi muistaa huolellinen kuivaus.

Mitä hennompaa salaatti on, sitä varovaisemmin sitä pitäisi käsitellä. Salaatinlehdet kannattaa veitsellä pilkkomisen sijaan repiä käsin.

Yhdistele suolaista ja makeaa

Salaatti vaatii eri elementtejä niin rakenteiden kuin makujen muodossa. Hyvässä salaatissa on sekoitettuna eri tekstuureita, esimerkiksi pehmeää ja rapeaa. Myös makujen yhdistely on tärkeää: suolainen juusto salaatissa vaatii vastapainokseen jonkin makeamman elementin.

Suola on osa salaattia

Salaattia maustaessa tulisi ehdottomasti muistaa lisätä suolaa. Kuten muutkin ruuat, myös salaatti kaipaa sitä. Suola voi myös olla osana salaatinkastiketta, mutta esimerkiksi pelkkää öljyä ja sitruunamehua tai viinietikkaa käyttäessä olisi hyvä muistaa lisätä myös ripaus suolaa.

Esillepano kuntoon

Salaatin esillepanoa voi miettiä luovasti myös kotioloissa. Salaatin ulkonäkö ja eri elementit pääsevät paremmin oikeuksiinsa perinteisen syvän kulhon sijaan esimerkiksi laakeammalla vadilla tai vaikka suoraan ruokailijoiden lautasille aseteltuna.

Älä tarjoa kylmänä

Kun suunnittelet tarjoavasi vieraille salaattia, etukäteissuunnittelu on kaiken a ja o. Mitä isompi joukko kylään on tulossa, sitä huolellisemmin suunnittelu kannattaa tehdä.

Salaatti ei useinkaan ole hyvää jääkaappikylmänä. Aineksia voi esimerkiksi pilkkoa valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa, mutta kokoa salaatti hyvissä ajoin huoneenlämmössä. Ainesosia voi tarpeen vaatiessa lisätä salaattiin vielä juuri ennen tarjoilua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit