Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vartaloihanteet hiipivät päiväkotiin – vanhempien ei pitäisi ihailla eikä moittia omaa tai muiden kehoa

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

”Sulla on pulleat pohkeet.”

”Mun maha pömpöttää, kun oon syönyt.”

”En pidä mun käsistä, ne on pulskat.”

Olen mollannut vartaloani. Joskus harvoin aiheesta, yleensä turhaan. Niin ovat myös lähes kaikki naispuoliset ystäväni. Moni on kuullut kritiikkiä myös muilta. Naisten ulkonäköpaineet ovat loppuun kaluttu aihe.

Yllä olevat kommentit ovat kuitenkin pienten lasten suusta. Tarhassa poika kritisoi tytön jalkoja, ekaluokkalainen mittailee vatsaansa. Kun normaalipainoinen kahdeksanvuotias miettii, pitäisikö hänen ryhtyä dieetille, minä murrun.

Missä vaiheessa ulkonäköpaineet hiipivät pienten tyttöjen elämään? Ala-asteen ensimmäisinä vuosina pitäisi juoksennella trikoissa vailla pienintäkään käsitystä vallitsevasta ihannevartalosta.

Lasten ylipainosta puhutaan paljon, ja se pitääkin terveydellisten huolien vuoksi ottaa tosissaan. Mutta on käsittämätöntä, että hoikat ja normaalipainoiset lapset miettivät herkkulakkoja ja vatsalihaksia.

Aika moni nainen tuskastuu sovituskopissa ja lähtee itseensä pettyneenä kotiin, jos vyötärönauha puristaa, eikä sopivia housuja millään löydy. Kun sama käy lapselle, eletään jo täysin vinoutuneessa todellisuudessa. Jos lastenvaateketjun housut eivät mahdu normaalipainoiselle koululaiselle, vika on housuissa, ei lapsessa.

Moni vanhempi on polvillaan asian edessä. Pitääkö ruokailuun nyt puuttua, kannattaako naamioida herkkulakko hammasterveydeksi? Terveelliset ruokailutottumukset ja arkiliikunta ovat toki hyvä lähtökohta jokaiselle perheelle. Kannattaa kuitenkin miettiä, mihin sävyyn uusista säännöistä puhuu. Sallitaanko herkkupäivät vai alkaako yhtäkkiä nollatoleranssi? Entä aiheesta ylipäätään. Kommentoiko aikuinen lapsen kuullen muiden vartaloa negatiiviseen tai ihannoivaan sävyyn? Moittiiko hän omaa, puolison tai lapsen kuntoa? Entä naureskellaanko perheenjäsenen pömppömahalle?

Oma keho ja sen puutteet ovat äärimmäisen herkkä aihe. Moni ajautuu syömishäiriöön teininä esimerkiksi kurinalaisen liikuntaharrastuksen vuoksi. Toivon todella, ettei vastaava kriittinen kulttuuri leviä voimisteluhalleilta koulun käytävälle. Kummassakaan sitä ei totisesti kaivata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit