Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä kaada kahvipannulla vettä keittimeen ja mittaa kahvin määrä oikein – vuoden barista vinkkaa, miten syntyy paras kahvi

Vuoden baristaksi valittu Jarno Peräkylä antaa vinkit entistä parempaan kotikahviin.

Ruoka
 

Helsinkiläinen Jarno Peräkylä on valittu vuoden baristaksi 2016. Kisan finaali käytiin Helsingin kahvifestivaaleilla viikonloppuna.

”Päädyin baristaksi, kun menin apulaiseksi suklaa- ja kahvikauppaan jouluna 2012. Sitten kahvi ja kisaaminen alkoivat kiinnostaa”, sanoo Peräkylä.

24-vuotias Peräkylä työskentelee nykyään Helsingissä kahvila Sävyssä ja kahvila-viinibaari El Fantissa.

”Suomalainen kahvikulttuuri on tällä hetkellä kiinnostava. Uusille ilmiöille ja paikoille on selvää tilausta, vaikka suurin osa kahvista juodaan kotona”, sanoo Peräkylä.

Yksi isoimmista kahvitrendeistä Suomessa on Peräkylän mukaan pienpaahtimokahvi.

”Uusia pienpaahtimoita syntyy jatkuvasti. Ihmiset panostavat kahvin alkuperään ja tuoreuteen”, Peräkylä sanoo.

Samalla Peräkylä toivoo tietynlaisen uteliaisuuden yleistyvän myös kotikahvittelussa.

”Suomalaiset pitäytyvät usein jossain tietyssä merkissä tai kahvilaadussa jopa vuosia. Suosittelisin kokeilemaan rohkeasti erilaisia kahveja, koska kahvien välillä on tosi isoja eroja, eikä niistä oikein muuten pääse perille kuin maistamalla. Helppo tapa on vaikka ostaa brasilialaista ja kenialaista kahvia ja kokeilla, huomaako niissä eron”, Peräkylä sanoo.

Vuoden baristan vinkit entistä parempaan kahviin:

1. Käytä puhtaita välineitä

Älä annostele vettä suodatinkeittimeen kahvipannulla, vaan käytä puhdasta kannua tai muuta astiaa. Moni vain huuhtaisee pannun puhtaaksi, joten sen mukana keittimeen pääsee erilaisia jäämiä. Ajan kanssa tämä vaikuttaa kahvin makuun.

2. Valitse hyvät raaka-aineet

Käytä laadukasta kahvia. Paras kahvi on alkuperämaakahvia, eli se tulee yhdeltä tilalta tai osuuskunnalta. Jos kahvin alkuperämaa on selvillä, se on luultavasti hyvälaatuista.

3. Juo kahvi mahdollisimman pian

Keitä kahvia kerralla vain sen verran kuin aiot juoda. Kahvi reagoi hapen kanssa, jolloin sen maku voi muuttua metalliseksi tai osa kahvin aromeista katoaa.

4. Punnitse raaka-aineet

Jos kotonasi on keittiövaaka, punnitse kahvin ja veden määrä. Hyvä nyrkkisääntö on 60 grammaa kahvia yhtä vesilitraa kohti. Tämä voi kuulostaa hifistelyltä, mutta parantaa kahvin laatua huomattavasti.

5. Juo tuoretta kahvia

Älä osta kahvia kerralla kovin isoja määriä tai hamstraa sitä. Kahvi säilyy pussissaan hyvin, kunhan sen saa pidettyä ilmatiiviinä. Jotkut säilyttävät kahvin jääkaapissa, mutta silloin kahviin voi päästä kosteutta tai se voi imeä itseensä muiden ruokien aromeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit