Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapun ruokaperinteet ovat vanhoja: Keskiaikaiset tippaleivät otettiin hautajaisista juhlaruuaksi, vappulounailla käytiin jo 1800-luvulla

Silliä ei otettu vappupöytään parantamaan krapulaa, vaan se oli hienoa herrasväen ruokaa.

Ruoka
 

Suomalainen vappu on ristiriitaisuuksien juhla. Silloin juhlivat ylioppilaat, mutta yhtä lailla päivä on työväen juhla. Moni mieltää vapun yksinkertaisesti kevään juhlaksi.

Yksi asia yhdistää kaikkia juhlijoita: vapun ruokakulttuuri. Moni hankkii silloin kaupasta tippaleivän, paistaa itse munkit ja on ehkä muistanut laittaa viikkoa ennen siman tulemaan. Perunasalaattikin valmistetaan omalla reseptillä jääkaappiin maustumaan, joku laittaa joukkoon kapriksia, toinen suolakurkkua.

Näin on ollut vuosikymmeniä, siman ja tippaleivän kohdalla pisimpään. Nykyisenkaltaista simajuomaa Suomessa on juotu jo 1700-luvulta saakka. Tippaleivät tunnettiin jo keskiajalla Suomessa.

Koko kansan vappujuoma simasta tuli 1900-luvun mittaan, kun aikaisemmin kalliit aineet olivat yhä laajemmin saatavilla. Esimerkiksi rusina oli aiemmin siirtomaakauppatavaraa.

Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Maria Ollila kertoo, että siman suosiota vappujuomana kasvatti raittiusaate, kun väkijuomille haluttiin löytää vaihtoehto. Suosiota siivitti siman kuohujuomia muistuttava maku.

Tippaleivät olivat 1700-luvulla juhlaherkku, jota tarjottiin esimerkiksi hautajaisissa. Siman ja tippaleipien nauttiminen yhdessä yleistyi 1800-luvulla. Viime vuosisadalla ne vakiintuivat vapun makupariksi. Vuosisadan alun sanomalehdissä oli niiden mainoksia vapun aikaan ja vaikeatekoista leivonnaista myytiin kaupunkien leipomoissa.

Munkit ovat uudempaa vappuperinnettä. Rasvaisensokeriset leivonnaiset ovat kuuluneet suomalaiseen kahvipöytään 1700-luvusta lähtien. Epäselvää kuitenkin on koska munkista tuli leimallisesti juuri vappuherkku.

Kansatieteen professori emeritus Juhani U.E. Lehtonen kertoo monien vapun tarjottavien kulkeutuneen meille Keski-Euroopasta. Tippaleivän uskotaan olevan esimerkiksi saksalaista alkuperää. Ensin herkkuja ovat nautiskelleet herrasväki, jonka tavoista tavallinen kansa on sitten ottanut mallia.

Nykyään brunsseista on tullut tavallinen viikonloppujen ohjelma. Ennen sana toi ihmisten mieleen juuri vapunpäivän aamiaisen ja lounaan yhdistelmän. Vappulounailla onkin pitkät perinteet. Kaupunkien ravintoloissa on juhlittu jo 1800-luvun lopulta lähtien. Tuolloin tapana oli, että kaupunkien kesäravintolat avasivat ovensa toukokuun ensimmäisenä päivänä.

Hotelli- ja ravintolamuseon vanhat ruokalistat kertovat, että ravintola Kappelin vappupäivällisellä 1932 tarjottiin esimerkiksi pieniä voileipiä, kevätkeittoa, kuhanseläkettä ja vapputorttua. Hotelli Helsingin listalle oli valittu vuonna 1941 muun muassa kalapöytä ja kaurapuuroa.

Vappulounailta löytyvät nakit, sillit ja perunasalaatti ovat kaikki uudempaa ruokaperinnettä. Ne ovat vakiintuneet vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla.

”Sillin syöminen vapunpäivänä ajatellaan liittyvän krapulan parantamiseen. Todellisuudessa silliaamiaiset liittyvät 1700-luvun herraskaiseen ruokatapaan”, professori Juhani U.E. Lehtonen sanoo.

Hän kertoo sillivoileivän taustalta löytyvän sekä ruotsalaista voileipäpöytätapaa että venäläistä pikkusuolaisten zakuska-perinnettä. Ruokien syöminen seisovista pitopöydistä yleistyi Suomessa 1800-luvulla.

Ruokailu on viety ulos Suomessa vappuna jo pitkään. Tämäkin oli aluksi ylioppilaiden perinnettä. Valkolakit viettivät vappua 1800-luvun lopussa ulkoravintoloissa, esimerkiksi Kaisaniemessä. 1920-luvun lopulta sodan alkuun ylioppilaat kokoontuivat vappuaamuisin usein Kaivopuistossa, johon oli katettu pitkiin pöytiin tippaleipiä ja simaa. 1980-luvulta lähtien opiskelijaporukat ovat Kaivopuistoon Ullanlinnanmäelle kokoontuessaan järjestäneet myös pieniä piknikkejä, joista on sittemmin kehittynyt nykyään tuttu vappupiknikperinne.

Lähteet: Hotelli- ja ravintolamuseon tietopalvelu, Kansatieteen professori emeritus Juhani U.E. Lehtonen ja Sirpa Karjalaisen kirja Juhlan aika: suomalaisia vuotuisperinteitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit