Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syötkö huomaamattasi liikaa? – Katso, ovatko annoskokosi suositusten mukaisia

Asiantuntijan mukaan suuret lautaset hämäävät ottamaan ruokaa liikaa. Omaa kylläisyyttä ei myöskään osata arvioida.

Ruoka
 
Kimmo Taskinen HS
Annoskokosuositukset perustuvat ajatukseen, että ihminen syö viisi kertaa päivässä.
Annoskokosuositukset perustuvat ajatukseen, että ihminen syö viisi kertaa päivässä. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Tiedätkö, minkä kokoinen on virallisten suositusten mukainen aikuisen pasta-annos? Jos tätä yrittäisi päätellä lounasruokalassa tai italialaisessa ravintolassa, veikkaus osuisi luultavasti jonnekin neljän desilitran paikkeille.

Todellisuudessa aikuiselle riittäisi tästä vain puolet eli kaksi desilitraa, jos hän noudattaa ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemia annoskokoja. Kaksi desiä on noin tennispallon kokoinen sykkyrä keitettyä pastaa.

”Ihmisten on vaikea ymmärtää, kuinka niukkoja kerta-annokset ovat. Aikuisen energiantarve on keskimäärin 2 000 kilokaloria, ja se suositellaan syötäväksi viidellä eri aterialla, ei kahdella. Tällöin lautasmallin mukaan kasatussa lounaassa saisi olla 400–500 kilokaloria”, sanoo THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miltä suositusten mukaiset annoskoot näyttävät leipälautasella kuvattuna.
Pastan suositeltu annoskoko on 2 desilitraa. (Lähde: Fineli, THL)
Pastan suositeltu annoskoko on 2 desilitraa. (Lähde: Fineli, THL)
Perunan suositeltu annoskoko on kaksi perunaa, kun yhden paino on 60 grammaa. Suurikokoinen peruna painaa yksinään helposti noin 100 grammaa.
Perunan suositeltu annoskoko on kaksi perunaa, kun yhden paino on 60 grammaa. Suurikokoinen peruna painaa yksinään helposti noin 100 grammaa.
Kalan suositusten mukainen annoskoko on 120 grammaa.
Kalan suositusten mukainen annoskoko on 120 grammaa.
Pyöryköiden suositusten mukainen annoskoko on 4 kappaletta eli 120 grammaa.
Pyöryköiden suositusten mukainen annoskoko on 4 kappaletta eli 120 grammaa.
Pullaviipaleen suositeltu annoskoko on 30 grammaa.
Pullaviipaleen suositeltu annoskoko on 30 grammaa.

Yksi syyllinen siihen, miksi moni lastaa lautaselleen reippaasti suosituksia enemmän ruokaa, ovat suuret astiat ja ottimet. Tutkimuksissa on huomattu, että iso lautanen hämää ruokailijoita syömään enemmän. Sama pätee kookkaisiin ravintola-annoksiin.

Eräässä tutkimuksessa ravintolan asiakkaille tarjottiin heidän tietämättään samasta pastaruuasta normaaleja annoksia tai puolet suurempia annoksia. Isommista annoksista asiakkaat söivät huomaamattaan 150 kilokaloria enemmän.

Oma kykymme arvioida kylläisyyttä ei siis aina riitä kertomaan, koska syöminen kannattaa lopettaa. Ja siitä seuraa helposti ylimääräisiä kiloja.

The Guardian -lehti kertoi amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan vain alle nelivuotiaat lapset ovat immuuneja isoille annoksille ja pystyvät lopettamaan syömisen tultuaan kylläisiksi. Tämän jälkeen kyky katoaa.

Ravitsemusasiantuntijat uskovat, että ihmisten ylensyöminen vähenisi lautasia ja pakkauskokoja pienentämällä.

”Ruotsalaistutkimuksessa havaittiin, että kun lounasravintola pienensi lautasten läpimittaa 5 senttimetriä, ihmiset saavuttivat kohtuullisen annoskoon. Se on psykologinen ilmiö, että iso lautanen tekee mieli täyttää”, Heli Kuusipalo sanoo.

Hänen mielestään lounasravintoloiden kannattaisikin pienentää lautasten kokoa ja siirtyä malliin, jossa ihmiset maksaisivat ruuasta painon mukaan. Silloin kiusaus syödä koko rahan edestä vähenisi.

Suunta ei kuitenkaan ole hyvä. Kuusipalon mukaan esimerkiksi valmisruokien annoskoot ovat kasvaneet vuosien saatossa, samoin karkki- ja sipsipussien ja jäätelöpakkausten. Myös pikaruokaravintoloissa on tarjolla annoksia, joista saa kerralla puolet päivän energiantarpeesta – tai jopa koko päivän energiat.

Esimerkiksi Burger King -ravintolan Whopper-juustohampurilaisessa on 708 kilokaloria ja normaalikokoisissa ranskalaisissa 427 kilokaloria. Kun ne huuhtelee alas isolla cola-juomalla, lisäkaloreita kertyy 200. Tästä yhdestä ateriasta tulee yli puolet 2000 kilokaloria kuluttavan aikuisen päivän energian tarpeesta.

”Syömme kerralla koko hampurilaisaterian tai pitsan, vaikka yksi pitsapala olisi sopiva annoskoko”, Kuusipalo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit