Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reetta Kivelä kehitti miljoona­rahoituksen keränneen nyhtökauran – onko tämä lihan korvike uusi jauheliha ja ilmaston pelastaja?

Lihan vaihtoehdoksi kehitetty proteiinipommi on juuri sellainen innovaatio, joita Suomi kaipaa. Nyhtökauraa saa joistakin kaupoista ensi viikosta alkaen ja laajemmin parin viikon kuluessa.

Ruoka
 
Nyhtökaurakeksijä Reetta Kivelän kevätrisotto
Nyhtökaurakeksijä Reetta Kivelän kevätrisotto
Nyhtökauran kehittänyt elintarviketieteilijä Reetta Kivelä näyttää, miten uutuustuotteesta kokataan kevätrisottoa. Lihan vaihtoehdoksi kehitetty proteiinipommi nyhtökaura tulee kauppoihin lähipäivinä. Toimittaja: Tanja Vasama, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Janne Elkki
Kuka?

Reetta Kivelä

39-vuotias helsinkiläinen elintarviketieteiden tohtori. Valittiin viime vuonna yleisöäänestyksessä Vuoden nuoreksi tutkijayrittäjäksi.

Mistä tunnetaan?

Perusti nyhtökauraa valmistavan Gold & Green Foodsin viime vuonna Maija Itkosen kanssa ja työskentelee yrityksen teknologiajohtajana.

Mistä ei tunneta?

Harrastaa liikunnan lisäksi luovaa kirjoittamista.

Perhe:

Puoliso, 18-vuotias esikoistytär, 15-vuotiaat kaksostytöt ja 10-vuotias poika.

”Saako omaa kokkausta kehua?”

Saa, ja kannattaakin. Lopputulos on herkullinen, kun risottopannulla on valkoviinillä höystettyä tuoretta parsaa ja kokki kokenut ruuanlaittaja – neljän lapsen äiti ja vieläpä elintarviketieteiden tohtori.

Lautasille ei kauhota mitä tahansa kevätrisottoa, vaan maailmanhistorian ensimmäistä laatuaan.

Tuttujen ainesosien lisäksi mukana on nyhtökauraa. Se on kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä kehitettyä uutuusruokaa, monikäyttöistä proteiinipommia, joka sopii arkiruokiin lihan vaihtoehdoksi.

Kokkaaja on Reetta Kivelä, innovaation äiti.

Ammattiruuanlaittajat hiovat uusia reseptejä yleensä lukuisia kertoja ennen niiden julkistamista. Kivelä on toista maata. Hän valmistaa ensimmäisen nyhtökaurarisottonsa toimittajan ja kuvaajan läsnä ollessa, ja videokamera tallentaa debyytin yhdellä otoksella HS:n verkkosivuilla katsottavaksi.

”Mies sanoo aina, kun meille tulee vieraita, että etkö voisi kokata jotain, jota olisit kokeillut aiemmin”, hän naurahtaa.

Tämän naisen päätä ei selvästikään huimaa. Kivelä on kokeilija, joka ei turhaan pelkää epäonnistumista.

Se on asenne, jolla Kivelä ja yhtiökumppani Maija Itkonen lähtevät maailmanvalloitukseen. Tavoite on kunnianhimoinen: tehdä nyhtökaurasta kaikkialla maailmassa tunnettu tuote. Kuin pippurikastike Tabasco, Kivelä määrittelee.

”Oma ajatus on, että nyhtökaura olisi raaka-aine, joka olisi kaikille arkipäivää. Että se olisi joka paikassa.”

Uusi jauheliha. Uusi Nokia. Ilmaston pelastaja.

Nyhtökauralle on ehditty sovitella monia titteleitä ennen kuin se on edes ehtinyt kauppojen hyllylle.

Ensi viikolla kauppoihin saapuvat tehdastuotannon ensimmäiset koe-erät. Laajempaan markettilevitykseen nyhtökaura tulee toukokuun toisella viikolla, jolloin sitä pitäisi olla saatavilla K- ja S-ryhmän liikkeistä sekä Stockmannilta.

Odotukset ovat suuret. Tammikuussa Helsingin keskustan Stockmannilla myynnissä ollut sadan pakkauksen koe-erä myytiin loppuun 11 minuutissa.

”Nyt tuotetaan tuhansissa rasioissa. Ne loppuvat varmasti, mutta tehdään niin paljon kuin pystytään”, Kivelä sanoo. On poikkeuksellista, että kaikki suuret päivittäistavaraketjut ovat niin kiinnostuneita tuotantoaan vasta aloittelevasta toimijasta.

Puheet eivät ole pelkkää markkinointihypetystä. Nyhtökaura osuu monien globaalien megatrendien leikkauspisteeseen.

Pannulle heitettävä nopea ruoka on vastaus arjen kiireeseen. Samalla se on vastaus huoleen ilmastonmuutoksesta, ympäristöstä ja maapallon ruokahuollosta.

Lihankulutus kasvaa kestämättömällä tavalla Kiinan ja muiden kehittyvien maiden talouskasvun mukana. Yhden lihakilon tuotanto vaatii tuhansia litroja vettä ja synnyttää aivan erilaisen hiilijalanjäljen kuin vaikkapa viljan tai papukasvien viljely.

”Lihan massatuotanto ei voi nousta koko ajan. Kehitys on hurjaa. Se on käännettävä”, Kivelä sanoo.

Siksi hän kehottaa lihansyöjiä pitämään viikossa yhden kasvisruokapäivän. Jo yhdestä vegepäivästä kehkeytyy ajan mittaan merkittävä ilmastoteko.

Nyhtökaura on osa globaalissa elintarviketeollisuudessa hiljalleen kehittynyttä vallankumousta. Siinä maapallon suurten ongelmien ratkaisu yhdistyy viime vuosina kasvaneeseen terveys- ja ruokatietoisuuteen.

Lihalle etsitään korvikkeita nimenomaan kasviproteiineista.

Liikkeellä satojen miljoonien eurojen arvoisessa lihankorvikebisneksessä ovat niin Kellogin kaltaiset globaalit ruokajätit kuin Kivelän ja Itkosen perustaman Gold & Green Foodsin tapaiset startupit eri puolilla maailmaa. Markkinoille on jo tullut erilaisia ”feikkilihoja”: lihan makua ja koostumusta jäljitteleviä muruseoksia tai kanasuikaleita.

Gold & Green Foodsin keksintöä Kivelä kutsuu rehelliseksi ja aidoksi. Hän ei ole tiiminsä kanssa yrittänyt jäljitellä minkään lihan makua, vaikka rakenne muistuttaakin hieman tonnikalaa, kypsennettyjä kanasuikaleita – tai viime vuosien trendiruokaa nyhtöpossua. Siitä tulee nimi nyhtökaura.

Nyhtökaurassa ei ole lisäaineita tai muita e-koodeja. Valmismaustettujen vaihtoehtojen maut tulevat aidoista tomaateista, paprikoista ja inkivääreistä. Makuvaihtoehtoja on kolme.

Nyhtökaurassa on proteiinia noin 30 prosenttia, hiilihydraatteja makuvaihtoehdoista riippuen 5–10 prosenttia, rasvaa samoin 5–10 ja kuituja 2–3 prosenttia.

Suuri proteiinipitoisuus takaa kylläisyyden tunteen eri tavalla kuin kasvikset yleensä. Nyhtökauraa voi käyttää arkiruuanlaitossa korvaamaan esimerkiksi jauhelihaa, kanaa tai tonnikalaa. Kasvissyöjille se taas tuo tuontisoijan, seitanin ja quornin rinnalle kotimaista vaihtelua.

”Se ei ole mikään jyvä lautasella, vaan se on se ruoka”, Kivelä sanoo.

On huhtikuun 20. päivä. Kivelä seisoo tyhjässä tehdashallissa teollisuusalueella Järvenpäässä. Tehdasrakennuksen toisella puolella valmistetaan Primulan leipomotuotteita. Gold & Green Foodsin tilat ovat huomattavasti pienemmät, ja kolmesta hallista puuttuvat vielä teolliseen tuotantoon vaadittavat koneet.

Edellisenä päivänä on tullut tieto, että pakkauskone on myöhässä, ja rakennustöiden viimeistely on edelleen kesken.

Tuntuu uskomattomalta, että parin viikon päästä nyhtökauran tehdastuotannon pitäisi olla jo täydessä vauhdissa ja tuotteiden kaupoissa.

”Kun kaikki on mennyt niin hyvin, epäonnistumisia tulee tietenkin”, Kivelä kommentoi tyynesti viivästymisiä.

Laura Oja / HS
Huhtikuun 20. päivänä Järvenpään tehdashalli on vielä tyhjä. Kivelä miettii tuotantojohtaja Timo Haapsaaren kanssa sitä, millaisia jalkineita työntekijät alkavat tehtaassa käyttää.
Huhtikuun 20. päivänä Järvenpään tehdashalli on vielä tyhjä. Kivelä miettii tuotantojohtaja Timo Haapsaaren kanssa sitä, millaisia jalkineita työntekijät alkavat tehtaassa käyttää.

Nyhtökauran idea sai alkunsa syksyllä 2014. Kivelän lukioaikainen ystävä ja startup-yrittäjä Maija Itkonen oli jo aiemmin myynyt langatonta latausta kehittäneen Powerkiss-yrityksensä amerikkalaiselle Powermatille. Hän oli jättäytymässä nyt pois koko bisneksestä ja etsi uutta aluevaltausta.

Matkalla New Yorkista Helsinkiin hän luki amerikkalaislehdestä artikkelin kasviproteiinibisneksestä. Itkonen ajatteli heti kaurasta väitellyttä Kivelää, joka työskenteli tuolloin Fazerilla tutkimuspäällikkönä.

Tämä ei aluksi oikein ymmärtänyt, mistä Itkonen puhui.

”Että miten kaura ja liha liittyvät yhteen. Se ei tarttunut minuun mitenkään. Maija oli tehnyt langatonta latausta ja itse olin Fazerilla. Ne kaikki olivat tosi kaukana toisistaan”, Kivelä muistelee.

Ajatus jäi kuitenkin muhimaan mieleen. Voisiko kaura olla uusi liha?

Kivelän vuonna 2011 valmistunut väitöskirja oli käsitellyt kauran beetaglukaania, kuitua, jolle kauran kaikki Euroopassa hyväksytyt terveysväittämät perustuvat. Tutkimus kauran kuitujen pilkkoutumisesta hapettumisreaktiossa herätti kansainvälistäkin huomiota.

Yliopistolla hankittu kokemus limaisen beetaglukaanin hallinnasta auttoi Kivelää, kun hän lopulta aloitti kotikeittiössään ensimmäiset kokeilut monitoimikoneella. Heti alussa tavoite oli kehittää kaurasta leikattavaa ja paistettavaa pääruokaa.

”Vaatii vapautta, että syntyy jotain uutta. Kummallakin meillä oli vapaat aivot silloin”, vuorotteluvapaalla ollut Kivelä sanoo.

Ensimmäinen ”jeejee-piste” oli töölöläisen kivitalon keittiössä joulun tienoilla 2014. Kivelä onnistui kokkaamaan kaurasta kasvispihvin, johon tuli schnitzelmäinen pinta.

”Maija oli aivan onnessaan. Se on meidän juttu vieläkin. Soijahan vain palaa paistaessa, mutta nyhtökauraan tulee ruskea kaunis pinta.”

Pian Kivelä otti avukseen Helsingin yliopistolta tutun tutkijan Zhong-qing Jiangin. Tutkijakaksikko totesi, että heidän pitää saada mukaan myös proteiinipitoiset palkokasvit.

Vuosi sitten huhtikuussa perustettiin Gold & Green Foods. Toimitusjohtajaksi tuli Itkonen, Kivelä on teknologiajohtaja ja Zhong-qing tutkimuspäällikkö.

Kivelä ja Zhong-qing jatkoivat kokeilujaan. He opettelivat valmistamaan tofua ja soijakalvo yubaa ja päättivät, että he itse eivät halua geelimäistä rakennetta. Kun oli syntynyt jonkinlainen käsitys siitä, mitä oman tuotteen pitäisi olla, vuorossa oli reppureissaus Kiinassa.

Yhteistyökumppaniksi löytynyt pieni kiinalainen laitevalmistaja ei aluksi uskonut, että kauraa hyödyntävä rakenne olisi toteuttamiskelpoinen. Viljaa oli heillä jo testattu – epäonnistuneesti.

”Kun seokseen saatiin 20 prosenttia kauraa mukaan, toimitusjohtajakin tuli paikalle. Ja sitten, kun kauran osuus saatiin nostettua 40:een, 50:een ja 60:een prosenttiin, riemu oli katossa. Se oli iso hetki, kun saatiin hyvät rakenteet aikaan. Viljan proteiinit ovat yleensä teknologisesti tosi vaikeita”, Kivelä kertoo.

Laitevalmistajayhtiön toimitusjohtaja skoolasi. Hänen mielestään Kivelän ja kumppaneiden firmasta tulisi seuraava Pepsico.

Kivelä ei voi paljastaa laitevalmistajaa tai esitellä nyhtökauran valmistukseen käytettäviä koneita, sillä tuotantoprosessi on yrityssalaisuus. Jauhomassaa hierretään ja kuumennetaan mekaanisessa prosessissa, jota Kivelä kuvaa lopulta melko yksinkertaiseksi.

Laura Oja / HS
Tehtaanjohtaja Reetta Kivelän tiimiin kuuluvat Gold & Green Foodsin prosessi-insinööri Ilkka Taponen (vas.), tuotantoinsinööri Lauri Jokimaa, tuotantojohtaja Timo Haapsaari ja tutkimuspäällikkö Zhong-qing Jiang. Ämpäristä maistellaan maustamatonta nyhtökauraa.
Tehtaanjohtaja Reetta Kivelän tiimiin kuuluvat Gold & Green Foodsin prosessi-insinööri Ilkka Taponen (vas.), tuotantoinsinööri Lauri Jokimaa, tuotantojohtaja Timo Haapsaari ja tutkimuspäällikkö Zhong-qing Jiang. Ämpäristä maistellaan maustamatonta nyhtökauraa.

Tutkimusvaiheen jälkeen alkoi varsinainen tuotekehitys. Rahoituksen saaminen ei ole ollut tälle startupille ongelma.

Viime vuonna Gold & Green Foods sai yksityissijoittajilta noin 200 000 euroa ja Tekesiltä tutkimusavustusta. Tänä vuonna se on kerännyt yksityissijoittajilta jo miljoona euroa, minkä lisäksi Tekesiltä tullut 700 000 euron pilotointituki on Kivelän mielestä suuri tunnustus.

”Sijoittajien kiinnostus on valtavaa. Sijoittajat etsivät selkeästi tämäntyyppisiä firmoja, joissa tehdään rehellisesti jotain, joka tähtää parempaan tulevaisuuteen. Ruoka on hirveän konkreettistä, ja todella monet kiittelevät sitä”, Kivelä sanoo.

Yhtiön hallitusta johtaa hallitusammattilainen ja Aalto-yliopiston professori Ainomaija Haarla.

Hallitukseen ja siemenvaiheen rahoittajiin kuuluvat tunnetut suomalaisnimet, Fazer Food Servicesin entinen toimitusjohtaja Iris Karjula, orgaanisia lannoitteita valmistavan Soilfoodin toimitusjohtaja Saara Kankaanrinta ja lakifirma Fondian perustaja Mårten Janson.

Myöhemmin sijoittajia on tullut ulkomailtakin.

”Kaikki uskovat, että tästä on tulossa iso juttu.”

Elintarviketieteen tohtori ja nelilapsisen suurperheen äiti ei vastaa stereotyyppistä kuvaa startup-yrittäjästä. Perinteiseltä teollisuudenalalta elintarviketeollisuudesta ponnistava nainen sai alkuaikoina kuulla tytöttelyä.

Kivelä sanoo, ettei hänellä ole startup-maailman identiteettiä.

”Luonnontieteet on se, mistä hengitän.”

Suhde luontoon on aina ollut vahva, vaikka Hämeenlinnassa omakotitalossa kasvanut Kivelä on aina ollut kaupunkilainen.

Kymmenvuotias Reetta hurahti hevosiin. Lukion ensimmäisellä luokalla hän laittoi Maaseudun Tulevaisuuteen pikkuilmoituksen ja ilmoitti haluavansa päästä kesäksi lypsämään lehmiä.

Maatilalla Hartolassa Päijät-Hämeessä vierähti kolme kesää maatalouslomittajana.

Teini-iässä koetun maailmantuskan aikana Kivelästä tuli kasvissyöjä, mutta nykyään hän syö myös lihaa.

Yliopistoon hän meni alkujaan lukemaan kemiaa. Pian löytyivät elintarviketieteet. Niissä Kivelää miellytti teknologia ja soveltaminen.

Valmistuttuaan hän pääsi töihin Atrian tytäryhtiöön nakki- ja salaattitehtaalle Forssaan.

Se oli opettavainen koulu. Kokemuksesta on hyötyä myös nykytyössä ”tehtaanjohtajana”, kuten Itkonen ystäväänsä kutsuu.

Forssasta Kivelä lähti mukaan Helsingin yliopiston kauratutkimushankkeeseen. Ennen nyhtökauraa vierähti vielä nelisen vuotta Fazerilla. Siellä Kivelä tutki muiden muassa tumman suklaan terveysvaikutuksia.

Nyhtökaura on oikeastaan unelmatuote: suomalaisia raaka-aineita hyödyntävä innovaatio, jolla on globaalit markkinat. Sillä on mahdollisuudet kasvaa Suomen uudeksi vientihitiksi. Presidentti Sauli Niinistö tarjosi jo diplomaateille nyhtökauraa päivällisillä viime viikolla.

Vielä Suomen elintarvikevienti on Kivelän mielestä ”säälittävää”, vaikka puhdas luonto olisi hyvä kilpailuvaltti.

”Meidän kannattaisi panostaa siihen, että saisimme jalostettua muutakin kuin perinteisiä elintarvikkeita. Todella toivon, että elintarviketiede nähtäisiin ainakin yhtä isona kuin metsätiede, kun ajatellaan työpaikkoja, joita ala luo.”

Mutta jotta innovaatioiden syntyminen on ylipäätään mahdollista, pitää turvata alan koulutus sekä akateemista vapautta hyödyntävä perus- ja soveltava tutkimus.

”Todellisia innovaatioita ei voi syntyä, jos akateeminen vapaus tukahdutetaan ja tutkimusprojektit tähtäävät suoraan kuluttajatuotteisiin.”

Kivelä ja Itkonen eivät todellakaan aio jäädä Järvenpään tehtaaseen tekemään nyhtökauraa vain Suomen markkinoille. Tavoite on kasvaa, ja nopeasti.

Tehdastuotannon ensimmäinen puoli vuotta on kriittistä aikaa. Silloin nähdään myös se, onko alkujaan vegaanitarpeisiin kehitetystä tuotteesta laajojen kansanjoukkojen suosikiksi.

Kivelä uskoo koe-eristä tulleiden myyntikokemusten perusteella, että on. Silti hän tietää, että tapojen muuttaminen on vaikeaa. Hyvät aikeet vaikkapa lihansyönnin vähentämisestä voivat tyssätä arjen kiireissä.

Hintakin on haaste. Nyhtökaura ei pystyne kilpailemaan hinnalla arjen perusruuan jauhelihan kanssa, sillä 250 gramman pakkauksen hinta on tähän mennessä pyörinyt neljän euron paikkeilla.

Kivelän mielestä epäonnistumisen mahdollisuutta on aivan turha stressata. Usko omaan tekemiseen on kova, ja uudet tuotteet ovat jo testivaiheessa. Pussissa oleva proteiinipitoinen nyhtökaurasnack on saanut maistotilaisuuksissa hyvää palautetta niin urheilijoilta, joogaajilta kuin perheenäideiltä.

Kivelän henkilökohtaisina koekaniineina nyhtökauraa kehitettäessä ovat olleet tulevaisuuden kuluttajat, omat lapset.

Nyhtökaura on tehnyt alusta lähtien kauppansa jälkikasvulle. Silti toisella 15-vuotiaista kaksostytöistä oli epäilyksiäkin. Kun Kivelä irtisanoutui työstään Fazerin suklaatehtaalla, tytär sanoi äidin tehneen elämänsä virheen.

Viime jouluun mennessä mieli oli kuitenkin muuttunut.

 

Reetta Kivelän kevätrisotto

4 annosta

 • nippu kevätsipulia
 • 1 pieni nippu vihreää parsaa
 • 2 rkl voita
 • noin 7 dl vettä
 • 2 kasvisfondia
 • 3 dl risottoriisiä
 • 2–3 dl valkoviiniä
 • 1 limetti
 • ½ sitruuna
 • 1 pkt (250 g) Kaffir lime, sesame & ginger -nyhtökauraa
 • 4 rkl parmesaanijauhetta

 Pese kevätsipulit ja parsatangot. Kuori parsanvarret kevyesti. Paloittele kevätsipulit ja parsat.

 Valmista kasvisliemi sekoittamalla kasvisfondit kuumaan veteen.

Kuumenna voi paistinpannulla ja kuullota kevätsipuleita. Lisää risottoriisi ja kypsennä hetki.

 Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita hyvin ja anna liemen imeytyä ennen kuin lisäät uutta. Näin saat risottoon oikean rakenteen.

 Halkaise limetti ja sitruuna ja purista mehu risoton joukkoon.

 Kun riisi on kypsynyt noin 15 minuuttia, lisää joukkoon parsat noin viideksi minuutiksi.

 Lisää nyhtökaura. Nyhtökaura on valmista sellaisenaan, joten sitä ei tarvitse kypsentää, ainoastaan lämmittää.

 Ripottele lopuksi pinnalle parmesaania.

Laura Oja / HS
Kevätrisotto valmistui noin puolessa tunnissa.
Kevätrisotto valmistui noin puolessa tunnissa.
Laura Oja / HS
Nyhtökauraa valmistava yritys Gold & Green Foods perustettiin vuonna 2015.
Nyhtökauraa valmistava yritys Gold & Green Foods perustettiin vuonna 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit