Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kotimainen tunnettu nimi myy paremmin kuin käännöskirja”

Keittokirjabuumi on nostanut kotimaiset ruokakirjailijat myydyimmiksi. Hyvä keittokirja sisältää muutakin kuin ruokaohjeita.

Ruoka
 
Jukka Leskinen
Keittokirjailija Vappu Pimiän vohveliruoka.
Keittokirjailija Vappu Pimiän vohveliruoka.

Samalla kun televisio tulvii kokkiohjelmia, ruoka- ja kokkausbuumi on saanut aikaan varsinaisen keittokirjojen vyöryn.

Esimerkiksi Vappu Pimiän Vapun reseptikirjat kustantaneen Cozy publishingin Heli Thoren kertoo, että Vapun reseptikirjan myynti on 10 000 kappaleen tienoilla, mikä on poikkeuksellisen paljon. Normaalisti keittokirjoista tehdään 1 000–2 000 kappaleen painoksia, ja hyvin menestynyt kirja myy tuon 2 000 kappaletta.

Vappu Pimiän keittokirja Vapun reseptikirja on myynyt jo kymmenisentuhatta kappaletta.
Vappu Pimiän keittokirja Vapun reseptikirja on myynyt jo kymmenisentuhatta kappaletta.

”Keittokirjoja kirjoitetaan paljon, ja ne myyvät hyvin. Kehitys on ollut nousujohteinen jo vuosia. Selvästi näkyy nyt tämä kulinaristisen kokkaamisen halu ihmisillä”, vahvistaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Keittokirjoja tehdään moneen makuun, selviää kirjakauppojen myyntitilastoista.

Terveellistä, mutta hyvää tuntuu olevan tämän hetken trendi.

”Vegekirjat myyvät tällä hetkellä hyvin”, kertoo Akateemisen kirjakaupan osastopäällikkö Christel Björkman.

Lähi-idän ja Espanjan alkuruokalajitelmia, meze- ja tapasohjeita sisältävät keittokirjat ovat Björkmanin mukaan myös suosittuja.

Elvi Rista
Mezelajitelma.
Mezelajitelma.

”Kesällä sitten julkkiskokkien grillauskirjat myyvät.”

Kirjoittajat myydyimpien kirjojen takana ovat useimmiten tunnettuja ammatti- tai kotikokkeja, joko Suomesta tai ulkomailta. Miten kotimaiset pärjäävät vertailussa ulkomaisiin käännöskirjoihin?

”Kotimainen tunnettu nimi myy paremmin kuin käännöskirja. Esimerkiksi Ella Kannisen ja Vappu Pimiän kirjat menivät heti ilmestyttyään myyntilastojen kärkeen”, Björkman sanoo.

”Käännöskirjallisuutta, itämaisia ja tiettyihin trendeihin painottuvia, on silti määrällisesti enemmän.”

Kun tarjonta on näin yltäkylläinen, mikä erottaa hyvän keittokirjan?

”Itselle on tärkeintä, että visuaalisuus on loppuun asti mietitty, että on kauniita kuvia”, kertoo Kinuskikissa-blogistaan tunnettu Sini Visa.

”Kirjan kautta pystyy luomaan kokonaiskuvan verrattuna blogiin, jossa reseptit hukkuvat massaan.”

Samoilla linjoilla on Savoyn keittiöpäällikkö, Kaappaus keittiössä - ja Katastrofikokki -ohjelmista tuttu Kari Aihinen.

Terhi Ylimäinen
Kari Aihinen.
Kari Aihinen.

”Totuus on se, että hyvät kuvat. Eihän kukaan lue pelkkää reseptiikkaa. Ihmiset katsovat kuvia: tätä reseptiä kokeilen, kun tämä näyttää niin hyvältä.”

Aihisen mukaan keittokirjalle on etuna, jos se kulkee eteenpäin ikään kuin tarinana. ”Kirjan pitää olla helposti lähestyttävä ja luettava. Joku tarina pääraaka-aineen takaa pitää löytyä.”

Samaa mieltä on Ellan Toscana -kirjan kirjoittanut Ella Kanninen. Kanninen kirjoittaa kirjassaan toscanalaisista ystävistään, joille ruoka on tärkeä, mutta tavallinen osa elämää. Siitä hän sai idean pyytää jokaista kirjan päähenkilöä jakamaan lukijoiden kanssa jonkin oman suosikkireseptinsä.

”Mielestäni hyvässä keittokirjassa täytyy siis olla reseptien lisäksi myös tarinaa siitä, miksi tämä tai tuo annos on sen tekijälle tärkeä”, Kanninen kertoo.

”Jos jaetaan kymmeniä vuosia vanhoja, suvussa kulkeneita ruokaohjeita, on selvää, että niillä on historia kuten tekijöillänsäkin.”

Myös Kannisen mielestä hyvät kuvat ovat tärkeässä osassa, kun keittokirjoja tehdään.

”Hyvän ruokakirjan tekijän täytyy myös olla uskottava. Intohimon on välityttävä. Jos olisin jättänyt kertomatta totuuden omasta ruoanlaittotaidostani tai kaunistellut sitä, en olisi ollut uskottava. Minun kirjassani reseptejään jakavat italialaiset arjen kokkaajat sekä yksi ammattilainen”, Kanninen toteaa.

Samalla kun keittokirjoja ilmestyy kuin sieniä sateella, uusia ruokatrendejä syntyy niin Suomessa kuin ympäri maailmaakin. Miten tämä huomioidaan keittokirjoissa?

”Itse pyrin aina tarjoamaan jotain uutta. Pitää löytää uusia tekniikoita, vaikka onkin tuttuja makuja. Kehitän klassikkoleivonnaisista jotain uutta, ettei aina olisi sitä samaa. Uusien juttujen kehitteleminen inspiroi, ja se kiinnostaa ihmisiä”, Sini Visa kertoo.

Jukka Lehtinen
Kinuskikissa-blogia pitävä Sini Visalla on työn alla syntymäpäiväkakku.
Kinuskikissa-blogia pitävä Sini Visalla on työn alla syntymäpäiväkakku.

Ella Kanninen puolestaan liputtaa terveellisyyden ja eettisyyden puolesta. ”Lihan ja kalan pitää olla tuoretta ja eettisesti kasvatettua, tuotanto-olosuhteiden päivänvalon kestäviä. Puhdas ruoka on tulevaisuuden trendi, ja meillä Suomessa on loistavat mahdollisuudet tämän trendin kärkimaaksi”, Kanninen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit