Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholin kohtuukäyttö voi vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin – terveysvaikutusten toivossa ei kuitenkaan kannata tissutella

Alkoholin kohtuukäyttäjillä on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin täysin raittiilla. THL:n erikoistutkijan mukaan jo yksi alkoholiannos päivässä lisää kuitenkin syöpäriskiä tilastollisesti merkittävästi.

Ruoka
 
Aleksi Kinnunen
Kuva: Aleksi Kinnunen

Oluen tai muiden mietojen alkoholijuomien säännöllisellä kohtuukäytöllä voi olla myönteisiä terveysvaikutuksia, väittää Kööpenhaminan yliopiston professori, lääketieteen tohtori Arne Astrup.

”Usein ajatellaan, että alkoholijuomat kasvattavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta totuus on, että yksi tai kaksi alkoholijuomaa päivässä voi päinvastoin vähentää riskiä sairastua. Oluen kohtuullisella käytöllä voi olla myös positiivisia vaikutuksia ylipäätään elinajanodotteeseen, sillä verrattuna raittiuteen kohtuullinen oluenkulutus vähentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin”, sanoo Astrup.

Oluenjuonnin tulee kuitenkin olla kohtuullista ja täydentää muita terveellisiä elämäntapoja. Suurkulutuksesta on ainoastaan haittoja. Kohtuukäytöllä tarkoitetaan miehillä korkeintaan kahta ja naisilla yhtä alkoholiannosta päivässä. Suurkulutuksesta puolestaan puhutaan silloin, kun viikossa nautittujen alkoholiannosten määrä nousee miehillä yli 24 ja naisilla yli 16 annoksen. Päivätasolla alkoholiannosten riskiraja on miehillä seitsemän ja naisilla viisi annosta.

Astrupin mukaan kohtuullisesti mietoja alkoholijuomia nauttivilla on täysin raittiita ja suurkuluttajia pienempi riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin ja kakkostyypin diabetekseen. Lisäksi mietojen alkoholijuomien kohtuukäyttö saattaa ehkäistä dementiaa.

Erikoistutkija Pia Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo, että asiasta on sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen osalta paljon tutkimusnäyttöä.

”Se on ihan kiistatonta, että jos verrataan kohtuukäyttäjiä ja niitä, jotka eivät juo lainkaan, niin kohtuukäyttäjillä on vähemmän sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta”, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan tiedeyhteisössä ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä siitä, voiko alkoholin kohtuukäytön ja madaltuneen sairastumisriskin välille vetää selkeää syy-seuraussuhdetta. Alentunut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin voi johtua muistakin seikoista kuin alkoholinkäytöstä, esimerkiksi muista elämäntavoista tai ravitsemuksesta.

Astrupin mukaan esimerkiksi oluen kohdalla vain osa sen myönteisistä terveysvaikutuksista tulee alkoholista.

”Oluella on myös erityisesti sen raaka-aineista ja valmistusprosesseista saatavia positiivisia vaikutuksia terveyteen. Oluesta saa jonkin verran B-vitamiineja, mineraaleja, polyfenoleita ja kuitua”, sanoo Astrup.

Kohtuukäytöstä saatavat hyödyt koskevat Astrupin mukaan mietoja juomia kuten olutta tai viiniä.

”Väkevillä alkoholijuomilla ei näyttäisi olevan samoja terveyshyötyjä kuin oluella ja viinillä. Myös väkevien juomien haittavaikutukset ovat suurempia”, Astrup väittää.

Tästä THL:n Pia Mäkelä on eri mieltä.

”Mitä itse olen aiheesta lukenut, niin mahdolliset terveyshyödyt on yhdistetty etanoliin ylipäätään”, sanoo Mäkelä.

Eniten mietojen alkoholijuomien kohtuukäytöstä hyötyvät Astrupin mukaan ne henkilöt, joilla on jo ennestään kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Pelkkiä positiivisia vaikutuksia alkoholin kohtuukäytöllä ei kuitenkaan ole. Astrupin mukaan kohtuukäyttökin lisää – etenkin tupakointiin yhdistettynä – riskiä sairastua suu- tai kurkkusyöpään. Naisilla kohtuukäyttö lisää myös rintasyövän riskiä.

THL:n Pia Mäkelä vahvistaa, että jo yksi alkoholiannos päivässä nostaa syöpäriskiä tilastollisesti merkittävästi.

”Kohtuukäytön, esimerkiksi yhden alkoholiannoksen päivässä, ei voi sanoa olevan erityisen terveysriski, mutta koska jo vähäinen alkoholinkäyttö lisää syöpäriskiä ja vaikutukset ovat yksilöllisiä, ei alkoholinkäytön aloittamista terveysperustein voi suositella”, sanoo Mäkelä.

Arne Astrup vieraili Helsingissä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton järjestämässä tilaisuudessa torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit