Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maistuuko nelosolut paremmalta kuin keskiolut? Asiantuntijoiden mukaan korkeampi alkoholipitoisuus ei tuo makua

Ruoka
 

Oluen ystävät ja valmistajat iloitsevat hallituspuolueiden päätöksestä sallia nykyistä vahvempien alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa.

Päätöstä pidetään kuitenkin enemmän henkisenä loikkana kuin makumaailmaa mullistavana hyppynä. ”Meille oluen panijoille annetaan vihdoin vähän enemmän vapautta”, luonnehtii panimotoimintaa harjoittava olutasiantuntija Mikko Salmi.

Salmi ei ylipäätään nostaisi oluen alkoholipitoisuutta kovin isoon rooliin. ”Suomalainen tapa tuijottaa prosentteja on ehkä lähtöisin enemmänkin viranomaisten luokituksista kuin olutharrastajien mieltymyksistä.”

Hän huomauttaa, että oluen panijalle 5,5-prosenttinen olut on vielä mietoa. Vasta lähemmäs kymmenprosenttista voi pitää vahvana. ”Mitä enemmän lopputuotteessa on alkoholia, sitä enemmän olueen on käytetty mallasta. Olueen saadaan näin lisää täyteläisyyttä”, hän luonnehtii.

Kiinnostavampaa päätöksessä onkin Salmen mielestä se, että pienpanimot saavat tulevaisuudessa myydä vahvoja oluita suoraan valmistuspaikalta.

”Kaikki toimet, jotka edistävät kotimaisen lähioluemme menekkiä ovat hyviä, koska olut on tuoretuote. Vanha sanonta, että olut on sitä parempaa, mitä lähempänä panimoa se nautitaan, pitää paikkansa”, hän huomauttaa.

Elintarviketieteiden tohtori ja aistimustutkija Antti Knaapila pitää kolmos- ja nelosoluen alkoholiprosentin eroa niin vähäisenä, että tavallinen oluenjuoja tuskin huomaa maussa.

”Joku harjaantunut asiantuntija voi olla toista mieltä. Ihmisten välillä on eroa siinä, miten pieniä makuvivahteita he pystyvät erottamaan”, hän sanoo.

Sinebrychoff-panimon olutasiantuntijan Anikó Lehtisen mukaan nelosoluet ovat vähän täyteläisempiä ja maistuvat monen suussa paremmalta. ”Ne sopivat yleensä paremmin myös aromikkaan ruuan kumppaniksi”, hän sanoo.

Alkoholi pyöristää hänen mukaansa tiettyjen oluttyyppien aromeja. ”Esimerkiksi vehnäoluet tehdään Keski-Euroopassa yli viisiprosenttiseksi.”

Voimakkaasti humaloiduissa oluissa alkoholi sitoo yhteen oluen katkeruutta ja maltaisuutta. ”Korkeampi alkoholiprosentti saa oluen maistumaan tasapainoisemmalta”, hän luonnehtii.

Tällaisia voimakkaasti humaloituja oluita ovat muun muassa IPA eli India pale ale sekä APA eli American pale ale.

Vahvemmat oluet eivät silti ole hänen mielestään ilman muuta kevyitä parempia. ”Pidän molemmista”, hän sanoo.

Merkittävää eroa ei ole myöskään kolmos- ja nelosoluen energiapitoisuuksissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoisasiantuntijan Heli Reinivuon mukaan puoli litraa kolmos- tai nelosolutta sisältää energiaa 13–14 sokeripalan verran, kun saman verran alkoholitonta olutta sisältää energiaa vain viiden sokeripalan verran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit