Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko Ravintolapäivä muuttua yhteisölliseksi kerrostaloillalliseksi?

Ravintolapäivässä alkoi vuosien saatossa häiritä se, että moni tuntui hakevan kokkailulla nopeita voittoja, kirjoittaa Emmi-Liia Sjöholm.

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Ravintolapäivän perustajat ilmoittivat viime viikolla tiedotustilaisuudessaan, etteivät enää näe tiettyjen päivien varaamista pop-up ravintoloille tarpeellisena. Jokainen päivä voi olla ruokakarnevaali, ja omat kojut ja ravintolat voi ilmoittaa jatkossakin järjestäjän karttapalveluun. Perinteistä ei kuitenkaan luovuta täysin. Kerran vuodessa vietetään Ravintolapäivän syntymäpäivää toukokuun kolmantena lauantaina.

Olin perjantaina ystäväni luona syömässä. Itse asiassa ruokaa ei tarjoiltu hänen kodissaan vaan yhteisöllisen Malta-kerrostalon alakerrassa. Siellä asukkaat kokkaavat yhdestä kolmeen kertaan viikossa vapaaehtoisvoimin ruokaa. Annos maksoi viisi euroa ja sitä oli tekemässä arabialaisen illan kunniaksi kaksi ammattikokkia Syyriasta ja Irakista.

Sattumalta Malta oli päättänyt ottaa osaa seuraavan päivän Ravintolapäiväänkin. Se oli ystäväni mukaan menestys. Moni oli kiinnostunut näkemään ryhmärakennuttamisen tulokset käytännössä.

Itsekin ihastelin taloa ja sen yhteishenkeä. Pohdiskelimme viininlehtikääryleinen lomassa, että yhteiset ateriat sopisivat loistavasti kiireiseen lapsiperhearkeen. Aina olisi seuraa, ravintolakokemuksen saisi, vaikkei jaksaisi edes sukkia panna jalkaan, ja lämmin kotiruoka odottaisi silloinkin, kun jääkaappi ammottaisi tyhjyyttään. Voisin kuvitella, että myös 93-vuotias isoisäni nauttisi takuuvarmasta illallisseurasta.

Tiedän ja ymmärrän hyvin, ettei yhteisasuminen ole kaikkia varten. En tiedä jaksaisinko itsekään aina olla sosiaalinen. Mutta jokin ajatuksessa viehättää.

Ravintolapäivässä alkoi vuosien saatossa häiritä se, että moni tuntui hakevan kokkailulla nopeita voittoja. Kun grillimakkara alkoi maksaa kahdeksan euroa tai ravintoloitsija kytki ammattilaisgrillinsä söpön pikku vohvelipuodin viereen, koko homma alkoi minusta maistua puulta.

Ehkä jatkossa uudistunut Ravintolapäivä voisi yrittää tuoda talojen asukkaita yhteen Maltan tavoin. Kolmesti viikossa ei tarvitse jaksaa, mutta silloin tällöin olisi hauska tutustua naapureihin yhteisellä aterialla. Siihen ei tarvittaisi edes karttapalvelua. Kutsu ilmoitustaululla riittäisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit