Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi uudisti lautasmallinsa huomioimaan liikunnan määrän – ”Suomalaiset ovat hiilihydraattien saantisuosituksen alarajalla”

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ei näe syytä uudistaa suomalaista lautasmallia. ”Järkevämpää olisi pitää sama malli, mutta urheilijan lautanen olisi kaksi kertaa isompi.”

Ruoka
 
Vasemmalla ruotsalainen lautasmalli vähän liikkuvalle ja oikealla paljon liikkuvalle.
Vasemmalla ruotsalainen lautasmalli vähän liikkuvalle ja oikealla paljon liikkuvalle.

Ruotsin elintarvikevirasto on uudistanut lautasmallisuosituksensa. Uusissa suosituksissa on kaksi lautasmallia, joista toinen on tarkoitettu aktiiviliikkujalle ja toinen vähemmän liikkuvalle.

Molemmat lautasmallit jakautuvat kolmeen osaan, proteiinilähteisiin, hiilihydraattilähteisiin ja kasviksiin. Kasvisten ja hiilihydraattien suhde vaihtelee sen mukaan, miten aktiivinen liikkuja ruokailija on. Aktiivisesti liikkuvan lautasella hiilihydraattien osuus on isompi kuin vähän liikkuvalla, koska heillä myös energiankulutus on suurempaa.

Proteiinin osuus on sama sekä paljon että vähän liikkuvan lautasmallissa. Proteiinilla on tarkoitus täyttää viidesosa lautasesta kummassakin mallissa.

Aktiiviliikkujan tulisi jakaa jäljelle jäänyt lautasala kahtia ja täyttää puolet siitä hiilihydraateilla ja loput kasviksilla. Näin lautasella olisi yksi viidesosa proteiinia, kaksi viidesosaa hiilihydraatteja ja kaksi viidesosaa kasviksia.

Vähemmän liikkuva taas täyttää lautasestaan viidesosan proteiinilla, puolet kasviksilla ja loput hiilihydraateilla.

Suomalaisesta lautasmallista on vain yksi versio. Siinä puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes hiilihydraateilla ja viimeinen neljännes proteiinilla.

Ravitsemustieteen professori ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen Mikael Fogelholm ei näe tarvetta erilliselle urheilijan lautasmallille. Normaali ruokavalio sopii myös aktiiviliikkujalle, kunhan syö enemmän.

”Järkevämpää olisi pitää sama malli, mutta urheilijan lautanen olisi kaksi kertaa isompi”, sanoo Fogelholm.

Fogelholmin mukaan urheilija tarvitsee enemmän hiilihydraatteja kuin vähän liikkuva. Samoin kovasti liikkuvilla on myös isompi proteiinintarve. Mutta nämä saadaan tyydytettyä sillä, että paljon energiaa kuluttava urheilija myös syö enemmän.

”Kotimaisia ravitsemussuosituksia ei ole tarkoitettu huippu-urheilijoille”, Fogelholm muistuttaa.

Kotimaisissa ravitsemussuosituksissa hiilihydraattien osuuden energiansaannista pitäisi olla noin 45–60 prosenttia ja proteiinin 10–20 prosenttia.

”Tällä hetkellä suomalaiset ovat hiilihydraattien saantisuosituksen alarajalla. Emme ole koskaan syöneet hiilihydraatteja niin vähän kuin nyt. Terveyden kannalta tämä ei ole ongelma, mutta ainakin kestävyysurheilijan olisi hyvä saada noin puolet energiasta hiilihydraateista. Tällaista saantitasoa on haluttu kuvata suomalaisessa lautasmallissa”, sanoo Fogelholm.

Fogelholmin mukaan vuonna 1926 suomalaiset saivat 62 prosenttia nauttimastaan energiasta hiilihydraateista. Nyt osuus on 45 prosenttia.

Vastaavasti suomalaisten proteiininkulutus on kasvanut etenkin viimeisen 40 vuoden aikana. Vuonna 1926 proteiinin osuus suomalaisten energiansaannista oli noin 13 prosenttia, kun se nykyään noin noin 18 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit