Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimainen panimoalan startup haluaa tarjota tilat ja laitteet pienimuotoiselle oluttehtailulle

Lohjalainen UG Brewery suunnittelee vuokraavansa tilat ja laitteistot sellaisille panimoille, joilla ei ole omia panimovälineitä.

Ruoka
 
Sabrina Bqain
Pienpanimo-oluiden suosio kasvaa Suomessa.
Pienpanimo-oluiden suosio kasvaa Suomessa. Kuva: Sabrina Bqain

Kotimaisen pienpanimobuumin myötä olutbisnekseen syntyy uudenlaisia yrityksiä. Sellainen on alkuvuodesta 2016 perustettu United Gypsies eli UG Brewery Oy, joka vuokraa panimokapasiteettia kiertolaispanimoille eli sellaisille panimoille, joilla ei ole omaa oluentekolaitteistoa.

Oluenpanolaitteita on tähänkin asti voinut vuokrata jopa kotiinsa, mutta UG Breweryn bisnesmallissa asiakas tekee tai teettää käsityöläisoluensa UG Breweryn panimotiloissa Lohjalla.

”Kuka tahansa, joka haluaa tehdä oluen vaikka häihinsä, voi varata netistä ajan ja tulla tekemään oluensa”, sanoo UG Breweryn perustajajäsen Juhani Palttala.

Panimo lupaa tarjota myös apua ja asiantuntemusta sopivan olutreseptin löytämiseen.

Toistaiseksi UG Breweryssa on Palttalan lisäksi mukana viisi muuta perustajajäsentä, joiden taustat ovat oluen lisäksi yritys- ja it-puolelta. UG Breweryn toimitusjohtaja on Tommi Ignatius.

Palttalan mukaan UG Breweryssa voi panna olutta myös kaupallisiin tarkoituksiin.

”Meillä voi tehdä kaupallisia eriä ihan myyntiinkin. Heti ei tarvitse olla perustamassa omaa panimoa, vaan ensin voi kerätä tuotteilleen nimeä, jolloin rahoituksen saaminen on helpompaa”, Palttala sanoo.

Palttalan mukaan UG Brewery on ensimmäinen yritys, joka tarjoaa Suomessa tiloja ja laitteita kiertolaispanimoille. Euroopassa toimii muutamia vastaavia panimoita, mutta niihin voi olla kuukausien jonotusaika, Palttala kertoo.

UG Breweryn avulla olutta voi tehdä 50, 200 tai 500 litran eriä. Palttalan mukaan 500 litraa perusolutta maksaisi UG Breweryssä tehtynä noin 1 500–2 000 euroa ilman veroja. Lisäksi päälle tulisi alkoholivero, pakkausvero ja yksityishenkilöille myös arvonlisävero.

UG Brewery on tällä hetkellä käynnistämässä rahoituskierrosta. Yrityksellä on omasta takaa noin 25 000 euroa ja tarkoitus olisi saada kerättyä vielä 75 000 euroa. Rahat aiotaan käyttää panimolaitteiston hankintaan, tilausjärjestelmän rakentamiseen ja toiminnan käynnistämiseen.

Toimintansa panimo voisi Palttalan mukaan aloittaa loppusyksystä 2016, jos lupaprosessi sujuu mutkattomasti.

”Riippuu, miten kiireisiä viranomaistahot ovat.”

Panimoliiton arvion mukaan Suomessa toimii 60–65 pienpanimoa. Niiden osuus kokonaismarkkinasta on noin neljä prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit