Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaattien täsmäjuomat ja yleisviinit

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Rapu-chorizokuskus on todellinen makujen runsaudensarvi. Sitä hallitsevat rapujen ja chilin lisäksi tsatsikin jogurtti, muita sävyjä siihen antavat vielä kasvikset. Eräs viinityyppi tulee heti mieleen: uusiseelantilainen sauvignon blanc. Niissä on reilusti hapokkuutta raikastamaan suuta jogurtin seassa. Runsaan aromikas maku tasapainoilee muiden pääaromien kanssa.

Gazpachosalaatin viiniltä vaaditaan hapokkuutta niin tomaattien kuin öljynkin takia, sillä ilman happoja juomasta jää lattea maku. Mielenkiintoinen viini tähän voisi olla arvioimani tämän viikon viini Barth Fructus Riesling 2015. Siinä happoja on varmasti riittämiin, ja mineraalinen jälkimaku on mielenkiintoinen gazpachon kasvimaisuuden kanssa. Viinin sijasta voisi nauttia lagertyyppistä olutta, esimerkiksi Pilsner Urquell antaisi raikkautta yhdistelmään.

Marja-vuohenjuustosalaatin herkulliset makeat elementit vaativat myös juomalta makeutta. Trendikästä olisi tarjota aterian päätteeksi makeaa punaista Brachetto d’Acqui -kuohuviiniä, jota on Alkossa neljältä tuottajalta (hinta 12–21 e).

Jos vieraita tulee paljon ja noutopöytä on runsassävyinen erilaisten ruokien kanssa, ei jokaiselle ruualle tietenkään kannata hankkia omaa juomaa.

Yleisviinien osalta noutopöydän yhteydessä on hyvä muistaa muutamia asioita. Ensinnäkin ei kannata valita hapokkuuden tai punaviinin tanniinien suhteen liian särmikästä viiniä. Lisäksi mieliviinisi jonkin noutopöydän ruuan kanssa voi olla hankala muiden ruokien kanssa.

Hyvin suositut, täyteläiset uuden maailman viinit ovat nautittavia sellaisenaan, ilman ruokaa, mutta hyväksi ruokajuomaksi niissä on usein liian vähän hapokkuutta tai liikaa hedelmäistä täyteläisyyttä. Niinpä punaviiniksi suosittelen hapokkaita eurooppalaisia punaviinejä, kuten pinot noir- tai beaujolais-tyyppisiä viinejä.

Valkoviineissä aina suosittu chardonnay on vain harvoin riittävän hapokas edullisina versioina, sen sijaan sauvignon blanc -viinit ovat sitä aina. Jopa chileläiset ja ennen kaikkea Uuden-Seelannin aromikkaat sauvignon blancit toimivat noutopöydässä hyvin.

Näillä yksinkertaistetuilla ohjeilla on helppo saada aikaan miellyttävä ateriakokonaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit