Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonlopun Maailma kylässä aloittaa kesän ruokafestivaalikauden – HS listaa kesän 21 parasta ruokatapahtumaa

Maailman makuja, neitsytperunaa ja chilin poltetta. Lisäksi kesän ruoka- ja juomatapahtumissa maistellaan muun muassa valkosipulia, mansikoita ja pienpanimo-oluita. HS kokosi yhteen kesän parhaat tapahtumat ruuan ystäville.

Ruoka
 
Outi Pyhäranta
Solange Ingoli (vas.) ja Louise Sigu möivät kongolaista ruokaa Maailma kylässä -festivaalilla vuonna 2011.
Solange Ingoli (vas.) ja Louise Sigu möivät kongolaista ruokaa Maailma kylässä -festivaalilla vuonna 2011. Kuva: Outi Pyhäranta
Katuruokaa ja kansainvälisiä makuja, joita ei muualta saa

Poikkitaiteellinen Maailma kylässä -kulttuurifestivaali hellii myös ruokaharrastajia. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana 69 ruokakojua.

”Ruoka on ollut alusta asti mukana, mutta tarjonta on monipuolistunut paljon esimerkiksi pari vuotta sitten mukaan tulleiden ruokarekkojen takia”, sanoo festivaalia järjestävän Kepan viestintäpäällikkö Johanna Eurakoski.

Yksi syy laajaan tarjontaan löytyy järjestöistä. Moni Maailma kylässä -festivaalin ruokakojuista toimii nimittäin järjestövoimin. Tänä vuonna mukana ovat muun muassa samosa-piiraita tarjoava Suomen Somalia -verkosto ja Ghana Union, joka tarjoilee kasviksista, pavuista ja riisistä valmistettua waakye-ruokaa.

”Järjestöjen ruokamyyjiä meillä on ollut paljon, koska järjestöt kokevat festivaalin hyvänä varainhankinnan kannalta ja myös hyvänä tapana esitellä kulttuuriaan.”

Järjestötaustalta ponnistaa myös festivaaleille osallistuva African Pots -ravintola. Helsingin Mäkelänkadulla viime vuonna aloittanut African Pots osallistui useana vuotena Maailma kylässä -festivaaleille Afaes ry:n pyörittämänä ja voittikin festivaaliyleisön suosikkiravintolan tunnustuksen vuonna 2014.

Afrikkalainen ruoka on hyvin edustettuna myös tämän vuoden Maailma kylässä -festivaaleilla, samoin aasialaiset ja Lähi-idän maut. Eurakosken mukaan juuri aasialainen ja afrikkalainen ruoka onkin kiinnostanut festivaalivieraita aiempina vuosina.

”Meidän festivaaleilta löytyy keittiöitä, jollaisia Helsingistä ei muualta löydy. Helsingistä löytyy aika paljon esimerkiksi aasialaista ruokaa, mutta afrikkalaista ruokatarjontaa ei pohjoisafrikkalaisen ruuan lisäksi juuri ole kaupungissa tarjolla”, sanoo Eurakoski.

Eikä Maailma kylässä -festivaalin ruokatarjonta rajoitu pelkkiin kojuihin. Sunnuntaina Taiga-lavalla järjestetään nimittäin paneelikeskustelu aiheesta Tarvitaanko globaali ruokavallankumous? Aiheesta keskustelevat SOK:n vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, kirjailija Laura Gustafsson ja maanviljelijä Jukka Lassila.

Maailma kylässä -festivaali Helsingin Kaisaniemessä ja Rautatientorilla 28.–29.5. Vapaa pääsy.

maailmakylassa.fi

Timo, Siikli ja Jussi ovat perunafestivaalin vieraslistalla

Onni on potut ja voi. Ainakin jos kyseessä on vastanostettu neitsytperuna tai kansankielisemmin varhaisperuna.

”Termin taustalla on sama analogia kuin neitsytoliiviöljyllä. Se tarkoittaa, että tuote on varhaista satoa”, kertoo elintarvike- ja makututkija Mari Sandell.

Sandell tietää mistä puhuu, sillä hän toimii ruokakulttuuriin erikoistuneen Kaffeli ry:n puheenjohtajana. Sandell on myös yksi perunoille omistetun tapahtuman järjestäjistä.

Tosiaan. Vaikka jokaiselle suomalaiselle peruna on tuttu näky alkukesän ruokapöydässä, turkulaiset ovat menneet vielä pidemmälle: he juhlivat neitsytperunaa vuosittain kaksipäiväisellä festivaalilla.

”Kun miettii ruokaa, Turkua ja sen saaristoa, kyllä ne ovat perunat, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen.”

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 2011, kun Turku oli Suomen kulttuuripääkaupunkina. Tarkoituksena oli juhlistaa kesän alkua ja esitellä kulttuurivieraille jotain varsinaissuomalaista.

Neitsytperunoita juhlistavan festivaalin keskiössä ovat tietenkin perunat, mutta tapahtumassa on paljon muutakin ohjelmaa. Panimoravintola Koulun pihalla pääsee esimerkiksi nautiskelemaan kokkien valmistamista annoksista.

”Peruna sopii toki moneen. Oma suosikkini neitsytperunan kaveriksi on voikastike, joka vie minut lapsuuden kesiin. Myös kuha, siika ja silli toimivat mainiosti. Yksinkertainen vihersalaatti tuo lautaselle väriä.”

Sandellin mukaan perunalajikkeista ei voi valita vain yhtä kuningasta, sillä siinä missä perinteisellä Siiklillä on vankat fanijoukkonsa myös Timo-peruna ja Annabella maistuvat monelle. Hiljattain maisteluun on tullut myös suomalaislajike Jussi, josta on kovaa vauhtia tulossa uusi haastaja tutummille lajikkeille.

”Minusta kaikki varhaisperunat ovat maukkaita, kunhan ne valmistetaan oikein. Tärkein juttu on se, että perunat keitetään vastanostettuina suolavedessä. Pari viikkoa kaapissa ollut peruna ei ole enää yhtä maukas.”

Neitsytperunafestivaali Panimoravintola Koulun pihalla Turussa 17.–18.6. Vapaa pääsy. Ruokaliput 6 e / kpl, 3 ruokalippua 15 e. Yhdellä lipulla saa yhden annoksen.

neitsytperunafestivaali.fi

Kuuma potku kutkuttelee makuhermoja

Chilinsyöntivideot ovat suosittuja Youtubessa, mutta chili kiinnostaa ihmisiä myös netin ulkopuolella. Yksi merkki chilin suosiosta on tänä vuonna kuudetta kertaa Tampereella järjestettävä Chilifest Finland, joka kokoaa viikonlopuksi yhteen ison joukon tulisten makujen ystäviä.

”Chilifest piti viime kesänä välivuotta, mutta vuoden 2014 tapahtumassa kävi noin 30 000 ihmistä. Tuntuu siltä, että chili on nouseva trendi”, sanoo Chilifestin vastaava tuottaja Heini Naskali.

Naskali arvioi, että suomalainen ruokakulttuuri ja ihmisten makumaailma on laajentunut 2000-luvulla.

”Ihmiset ovat aiempaa avoimempia uusille mauille. Chili ei ole enää pienen porukan erikoisjuttu, vaan siitä on tullut ruuanlaitossa tavallista”, Naskali sanoo.

Ruoka on pääosassa myös elokuun puolivälissä järjestettävässä Chilifestissä. Festivaaleilla on runsaasti erilaisia ruokakojuja, lisäksi myynnissä on tuoretta chiliä, kastikkeita ja muita chilituotteita sekä chilinkasvatustarvikkeita. Chilifestin näytöskeittiössä puolestaan kerrotaan vinkkejä chilin kasvatuksesta ja käytöstä. Lisäksi Chilifestin yhteydessä järjestetään pienpanimotapahtuma Pakkahuoneella.

”Tänä vuonna ohjelma on tosi laaja. Mukana ei ole pelkästään chiliä vaan myös paljon grillaukseen liittyviä juttuja”, Naskali sanoo.

Ja totta kai Chilifestissä kisataan myös chilinsyömisessä, tarkemmin sanoen naga morich -chililajikkeen syömisessä.

”Naga morich on yksi maailman tulisimpia chilejä. Kun Chilifest perustattiin 2010, se oli vielä maailman tulisin chili. Jalostuksen takia saatavilla on nykyään tulisempiakin lajikkeita, mutta naga jäi meidän festivaalimme nimikkochiliksi”, sanoo Naskali.

Chilinsyöntikilpailun voittaja on se, joka syö puolen tunnin aikana eniten naga morich -chiliä grammoissa mitattuna. Kisaan pitää ilmoittautua ennakkoon, ja Naskalin mukaan vapaita paikkoja on vielä pari jäljellä. Vastassa on tosin kovatasoisia kisaajia.

”Mukana on kisaajia, jotka ovat osallistuneet useana vuotena. Myös hallitseva mestari on ilmoittautunut mukaan”, sanoo Naskali.

Chilifest Finland Tampereen Tullinaukiolla ja Pakkahuoneella 12.–14.8. Vapaa pääsy.

chilifest.fi

Muista myös nämä kesän ruoka- ja juomatapahtumat

Suuret oluet – Pienet panimot

Pienpanimotuotteita esittelevä juomafestivaali kiertää tänä kesänä neljällä paikkakunnalla. Juomien lisäksi ohjelmassa on ruokaa ja musiikkia.

Suuret oluet – Pienet panimot järjestetään Tampereella 26.–28.5., Lahdessa 30.6.–2.7., Helsingissä 27.7.–30.7. ja Jyväskylässä 25.8.–27.8.

Vapaa pääsy ennen klo 18. Iltaliput klo 18 jälkeen alkaen 10 e.

suuretoluet.fi

10.–12.6. Tapasfestivaali, Helsinki

Toista kertaa järjestettävä tapasfestivaali keskittyy pikkupurtaviin ja pientuottajien viineihin. Lisäksi ohjelmassa on tanssiesityksiä ja musiikkia.

Vapaa pääsy.

tapasfestivaali.fi

16.–18.6. BBQ Fest, Helsinki

Uusi ilmaisfestivaali haluaa julistaa grillauksen ilosanomaa. Tapahtumassa on esillä erilaisia grillejä ja muita laitteita, grillauksen oheistuotteita kuten mausteita, musiikkia ja grillausnäytöksiä ja -kilpailuita.

Vapaa pääsy.

bbqfest.fi

16.–19.6. Taste of Helsinki, Helsinki

Suositussa ruokafestivaalissa kykyjään esittelee maisteluannosten muodossa yhdeksän suomalaista ja yksi virolainen ravintola. Oheisohjelmassa on viinin ja oluen lisäksi muun muassa kahvia, näytteilleasettajia ja kokkausnäytöksiä.

Liput alkaen 12 ja 17 euroa.

tasteofhelsinki.fi

17.–18.6. Satoa goes wild, Kuopio

Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman yhteydessä ensi kertaa järjestettävä ruokafestivaali esittelee kuopiolaisia ravintoloita ja kahviloita, villiruokaa ja taidetta. Lipun hinnalla saa 10 maisteluannosta festivaalikartan määrittelemissä paikoissa.

Liput 30 e.

satoa.fi

30.6.–2.7. Craft Beer Helsinki, Helsinki

Uusi olutfestivaali keskittyy käsityöläisoluisiin, joita esittelee seitsemän kotimaista ja seitsemän ulkomaista pienpanimoa. Lisäksi tarjolla on katuruokaa.

Lasimaksu 3 e.

craftbeerhelsinki.fi

1.–2.7. Beer Camp, Fiskars

Pienimuotoinen olutfestivaali esittelee paikallisia panimoita ja niiden tuotteita. Tapahtuma järjestetään Fiskarsin Ruukissa, ja mukana ovat ainakin Rekolan Panimo, Mathidedalin Kyläpanimo, Kuura Cider ja Rousal Bryghus sekä Fiskarsin juustola.

Vapaa pääsy.

facebook.com/beercampfinland

1.–9.7. Kuopio Wine Festival, Kuopio

20-vuotisjuhliaan viettävä festivaali yhdistää viinin, ruuan ja musiikin. Maisteltavana on viinejä yli kymmenestä maasta, ja artistivieraina nähdään muun muassa Jari Sillanpää, Cheek ja Kaija Koo.

Liput 24–30 e.

kuopiowinefestival.fi

8.–9.7. Oluset, Iisalmi

Festivaaleilla on tarjolla oluita, siidereitä, lonkeroita ja viinejä. Lisäksi luvassa on esimerkiksi löylyn tarkkuusheiton MM-finaali ja musiikkiesityksiä muun muassa Maija Vilkkumaalta, Neljältä Ruusulta, Antti Tuiskulta ja Olavi Uusivirralta.

Liput 22–52 e.

oluset.fi

8.–10.7. Ruisrock, Turku

Bändien ja artistien lisäksi Ruissalossa on kattava ruokatarjonta, jossa painotetaan luomu- ja lähituotantoa. Ravintolakojujen lisäksi luvassa on muun muassa ruokarekkoja, nyhtökauraburgereita ja etnisiä makuja.

Liput alkaen 85 e.

ruisrock.fi

8.–10.7. Suonenjoen mansikkakarnevaalit, Suonenjoki

Marjafestivaaleilla kisataan mansikansyömisessä, kruunataan mansikkatyttö ja palkitaan ansioitunut mansikkaisäntä. Ohjelmassa on myös karnevaalitunnelmaa, tivoli, laulukilpailu ja musiikkia muun muassa Anna Puulta, Jorma Kääriäiseltä ja Stigiltä.

Vapaa pääsy.

mansikkakarnevaalit.fi

6.8. Juusto- ja viinijuhlat, Lapinlahti

Lapinlahden juustonystävät ry kattaa Lapinlahden jäähalliin 20-metrisen juustopöydän. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Heidi Kyrö Rock Group, Arttu Wiskari ja dj Nite.

Illalliskortti 40 e.

lapinlahti.fi/Juustonystavat

12.–13.8. Kymijoki Beer Festival, Kouvola

Kallioniemen tanssilavalla Kouvolassa on luvassa pienpanimo-oluita Suomesta ja ulkomailta sekä ruokaa oluen seuraksi. Myös musiikki kuuluu festivaalin ohjelmaan.

Liput alkaen 15 e.

beerfestival.fi

12.–14.8. Flow, Helsinki

Flow-festivaalia pidetään suomalaisen festariruuan edelläkävijänä, tänä vuonna mukana on noin 40 ravintolaa, kahvia ja baaria, joista puolet osallistuu tapahtumaan ensi kertaa. Festivaali kannustaa ruokakojuja tarjoamaan kasvisvaihtoehtoja ja käyttämään lähi- ja luomuraaka-aineita.

Liput alkaen 92 e.

flowfestival.com

18.–20.8. Herkkujen Suomi ja Syystober, Helsinki

Lähi- ja luomuruokatuottajat ja -yrittäjät kokoava Herkkujen Suomi järjestetään nyt kuudetta kertaa. Samaan aikaan paikalla on myös kotimaisia oluita esittelevä Syystober-tapahtuma.

Vapaa pääsy.

mtk.fi/herkkujen_suomi

18.–27.8. Art Goes Kapakka, Helsinki

Helsinkiläinen kaupunkifestivaali levittäytyy kymmeniin kapakoihin, baareihin, kahviloihin ja ravintoloihin. Luvassa on taide-elämyksiä ja kulinaarisia nautintoja. Tarkka ohjelma julkaistaan elokuun alussa.

Vapaa pääsy.

artgoeskapakka.fi

20.8. Valkosipulifestivaalit, Kerava

Perinteikäs valkosipulifestivaali on järjestetty jo 30 kertaa. Tapahtumassa myönnetään kunnianosoituksia ansioituneille valkosipulinystäville ja nautitaan tietty reilusti kynsilaukkaa.

Vapaa pääsy.

valkosipuliyhdistys.com

7.–10.9. Supper Fest, Helsinki

Uusi fine dining -festivaali tuo Suomeen neljä huipputason keittiömestaria, jotka luovat illallisen yhdessä suomalaistaiteilijoiden kanssa. Luvassa on sekä kulinaarisia elämyksiä että taidenautintoja.

Liput 335 e.

supperfest.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit