Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Överipirtelön koristelussa ei tarvitse nuukailla

Suureellisesti kasatun pirtelön koristelussa rajana on vain painovoima.

Ruoka
 
Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Ihana, kotoisa pirtelö maistuu lapsuudelta. Se kruunaa monen lapsen aterian tai helpottaa, kun mieli on maassa.

Jäätelöjuomaan ihastuneet herkkusuut eivät halunneet jättää pirtelöä pelkästään salaiseksi paheeksi tai unohtaa sitä piltti- ja teinivuosiin.

Ensin etenkin amerikkalaisiin ravintoloihin ilmestyivät tuunatut pirtelöt. Muhkeat pirtelöt saatettiin terästää alkoholilla, ja ne maistuivat esimerkiksi porkkanakakulta tai aamiaismuroilta. Pirtelöistä tuli salonkikelpoista siemailtavaa aikuisempaankin makuun.

Sitten trendi keikahti vielä suureellisempaan suuntaan. Pirtelöt muuttuivat myös ulkoisesti. Ne puettiin näyttäviin koristeisiin, kuten maapähkinävoihin ja pretzeleihin tai suklaasulaan ja strösseleihin. Pirtelöt kruunattiin kunnon keolla kermavaahtoa ja vaikkapa karkkirouheella. Koristelijan mottona voisi olla ”mitä töhryisempi, sen parempi”.

Ilmiön äitinä pidetään australialaista Pâtissez-ravintolaa. Eurooppaan villityksen toi lontoolainen Molly bakes -kahvila. Sen pirtelöt kootaan muistuttamaan sotkuista ja valunutta juomaa. Lopputulos: ihmiset jonottavat saadakseen noin 10 euroa maksavan herkun. Kallista? Toisaalta siihen hintaan saa annoksen, joka kattaa aimo siivun päivän energiatarpeesta. Lähes joka päivä kysyntä ylittää tarjonnan.

Toinen vastaavankaltainen ruokatrendi ovat extreme milk shakes tai crazy shakes, todelliset överipirtelöt. Villit pirtelöt ovat erityisen suosittuja Amerikassa. Siellä pirtelön päälle kasataan vielä painovoimaa uhmaten aimo keko kaikenlaista jälkiruoaksi sopivaa, kuten hattaraa, donitsia, keksejä, kakkupaloja, tikkareita, brownieita – vain mielikuvitus on rajana koristelulle.

Tässä ohjeessa överipirtelö maistuu marjoilta ja banaanilta. Sen päälle voi asetella haluamansa keon kaikkea mieltä ja kieltä kutkuttavaa. Tai pursottaa pirtelön pinnalle ”vain” kermaa ja lisätä päälle kourallisen karkki- ja muita herkkupaloja. Tyyli on vapaa, kunhan se on näyttävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit