Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-testissä 18 ruokakaupoissa myytävää apa-olutta – juomissa isoja laatueroja

Kotimaiset panimot innostuivat amerikkalaisten pienpanimoiden klassikkotyylistä.

Ruoka
 

Apa ja amerikkalainen ipa. Trendikkäitä oluttyylejä kuvaavat kirjainsanat eroavat toisistaan vain yhden kirjaimen verran, eivätkä ne aina eroa edes aromeiltaan paljoa enempää.

Tyylien ääripäiden välillä on selvä ero, mutta monen oluen kohdalla jää makuasiaksi, nimittääkö sitä apaksi vai ipaksi. Pohjoisamerikkalainen pienpanimobuumi on rakentanut molemmat brittiläisiä kuparinvärisiä pintahiivaoluita esikuvinaan pitäen, käyttänyt omia mallaslaatujaan ja ryydittänyt juomat uuden maailman aromaattisilla humalalajikkeilla.

Apa, american pale ale, tuli ensin. Apa oli vielä parikymmentä vuotta sitten amerikkalaisten pienpanimoiden yleisin ja suosituin oluttyyli: brittiesikuvaansa vaaleampi, vähemmän karamellimainen, käymisaromeiltaan puhtaampi ja katkerammaksi humaloitu.

Vuosituhannen vaihteessa sen paikan olutmuodin kärjessä otti uuden amerikkalaisen tyylin ipa (india pale ale). Tiukemmin humaloitu ja alkoholipitoisuudeltaan vahvempi oluttyyli nousi nopeasti pienpanimoiden suosikkituotteeksi myös muualla maailmassa.

Suomeen apa-aalto saapui vasta ipa-buumin jälkeen. Tänä keväänä apat ovat valloittaneet ison tilan päivittäistavarakauppojen hyllyiltä.

Kehitystä on avittanut suomalainen alkoholilainsäädäntö, joka pitää yli 4,7-prosenttiset oluet poissa ruokakaupoista. Ipa-tyylin olut on yleensä maukkaimmillaan tätä vahvempana, kun taas vienommin humaloitu apa pysyy tasapainoisena myös miedompana. Tämän testin apat ovat ruokakaupoissa myynnissä olevia oluita.

Yksikään testattu olut ei saanut raadilta aivan huippupisteitä. Mallasrungon laihuus tuntui monen kohdalla vetisenä suutuntumana ja humalan katkeroihin vahvasti painottuvana makuna. Usean oluen kohdalla raati myös totesi tuoksun olevan huomattavasti makua houkuttelevampi.

Raadin suosikiksi nousi iisalmelaisen Olvin APA. Sen rapsakka humalointi on apa-tyyliin nähden katkeroiden ylärajoilla, mutta kokonaisuutena olut on silti tasapainoinen, raikas ja hedelmäinen.

Maukkaiksi arvioitiin myös järvenpääläinen Maku Pale Ale ja Keravalla pantu Koff APA. Jälkimmäinen on miedommin humaloituna ja maultaan pyöreämpänä varmasti myös suuren yleisön makuun.

Viileä apa on oiva kesäpäivän virkistäjä. Apat istuvat hyvin myös ruokien seuraan. Etenkin meksikolaisen ja kaakkoisaasialaisen keittiön maut sopivat hyvin yhteen pohjoisamerikkalaisten humalalajikkeiden aromien kanssa, samoin hampurilaiset ja maustetut grilliruuat kaloja myöten.

Raadissa olivat isännöitsijä Jaakko Viiala, baarityöntekijä Tuomas Puhakka, Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Leminen, Ruoka-sivujen tuottaja Katja Bäcksbacka sekä toimittaja Jussi Rokka. Oluet maistettiin sokkotestissä.

Pisteytys: Viisi tähteä: huippu, ei jätä toivomisen varaa; neljä tähteä: erinomainen, luonteikas; kolme tähteä: hyvä, laadukas ja tasapainoinen; kaksi tähteä: tyydyttävä, helppo arkiolut; yksi tähti: välttävä, laadullisesti vaatimaton.

Raadin arviot

1) APA

Olvi

4,7 %

0,5 l tölkki / 2,64 e

★★★★

Vaalea kullan väri. Tuoksussa greippiä, havupuun pihkaisuutta, mausteisuutta, makeita trooppisia hedelmiä. Raikas maku jatkaa samaa linjaa, humalan katkerot myös vahvasti esillä pitkään jälkimakuun asti.

2) Pale Ale

Maku Brewing

4,5 %

0,33 l tölkki / 2,64 e

★★★

Samea, kullanvärinen. Hyvä vaahto. Hedelmäinen ja havuinen tuoksu, hieman makeaa paahtuneisuutta. Humalan katkeroihin painottuva maku, kepeän helppo juotava, pitkähkö jälkimaku. Tasapainoinen, maukas kokonaisuus.

3) Koff APA

Sinebrychoff

4,5 %

0,5 l tölkki / 2,84 e

★★★

Punertavan kullan väri. Trooppisten hedelmien tuoksua, mangoa ja ananasta, leikattua ruohoa ja männynhavuja. Kevyen hedelmäinen maku, katkeroita tyyliin nähden varovasti. Suussa mukavan pyöreä.

4) Stadin American Pale Ale

Stadin Scandinavian

4,5 %

0,5 l tölkki / 2,84 e

★★★

Vaalea kullan väri. Tuoksu hedelmäinen, ananasta ja persikkaa, havupuuta ja leikattua ruohoa. Raikas maku, hieman mausteisuutta ja puolukkaista happamuutta. Suutuntuma virkeä mutta ohuehko.

5) Bryggeri Citra Extra Pale Ale

Rakuuna Olut

4,5 %

0,33 l pullo / 3,39 e

★★★

Samea, vaalean kullan väri. Tuoksussa makeaa sitrusta ja hieman havumetsää. Puhdas, raikkaan hedelmäinen maku, humalan katkerot esillä. Kuiva jälkimaku on melko lyhyt.

6) La Mer

Mathildedalin Kyläpanimo

4,3 %

0,33 l pullo / 3,95 e

★★

Kirkkaan kullanvärinen, hyvä vaahto. Kukkaisen parfyyminen tuoksu on hieman rasvainen ja purukumimainen. Hedelmäistä makeutta harmittomassa maussa.

7) Huvila Pale Ale

Malmgårdin Panimo

4,2 %

0,5 l pullo / 3,89 e

★★

Vaalean kullan väri. Mieto tuoksu painottuu toffeiseen maltaaseen. Tasapainoinen mutta yksioikoinen. Kuiva jälkimaku.

8) Kuohu Valioluokka Pale Ale

Mallaskosken Panimo

4,7 %

0,33 l tölkki / 2,04 e

★★

Kirkas kullanväri. Puhdas, maltainen tuoksu ja maku tuovat mieleen lageroluen. Pitkä katkera jälkimaku.

9) Rekolan Amerikan Serkku

Rekolan Panimo

4,5 %

0,5 l pullo / 3,89 e

★★

Vaalea kullanväri. Vieno havumetsän tuoksu. Marjainen, hieman makean paahtunut maku. Ohut suutuntuma.

10) Sparre Pale Ale

Suomenlinnan Panimo

4,6 %

0,5 l pullo / 3,79 e

★★

Vaaleankeltainen. Tuoksussa mineraaleja ja hiivaa, popcornia. Sitrushedelmäinen maku. Ohut suutuntuma.

11) Rokkarin Luu APA

Mallaskuun Panimo

4,5 %

0,33 l pullo / 2,04 e

★★

Samean kellertävä väri. Tuoksussa leikattua ruohoa ja toffeeta, hieman sitrusmaista hedelmäisyyttä. Toffeisuutta myös maussa.

12) Spring Love

Humalove Brewing / Hopping Brewsters

4,5 %

0,33 l pullo / 3,49 e

★★

Punertava kullanväri. Vienossa tuoksussa hedelmäkaramellia. Maku hedelmäinen, ananasta, liuotinmaisuutta. Kevyt suutuntuma ja jälkimaku.

13) Columbus Pale Ale

Malmgårdin Panimo

4,7 %

0,5 l pullo / 3,89 e

★★

Vaalea kullanväri. Vaisu omenainen tuoksu. Sitrusmainen ja marjaisa maku. Helppo olut.

14) Hoplite Pale Ale

Top Fuel Beer Company

4,7 %

0,33 l pullo / 3,99 e

★★

Kullanvärinen, samea. Maanläheinen tuoksu, hieman banaanimaisuutta. Tasapainoinen mutta ohut, hedelmäisen makea suussa.

15) Keisari 66 American Pale Ale

Nokian Panimo

4,2 %

0,5 l tölkki / 2,24 e

★★

Punertava kullan väri. Vieno, simamainen tuoksu. Maltainen, samaan aikaan makea ja hapan. Outoa kloorimaisuutta aromeissa.

16) Svartå Pale Ale

Mustion Panimo

4,5 %

0,5 l pullo / 5,49 e

Tumma meripihkan väri, samea. Happamuutta siirappisessa tuoksussa ja maussa. Karhean pahvinen jälkimaku.

17) Savo Pale Ale

Iso-Kallan Panimo

4,5 %

0,5 l pullo / 4,39 e

Tumma kullanväri, samean hiutaleinen. Tuoksussa mandariinia, mutta myös voita ja vihanneskeittoa. Hapahkon hedelmäinen maku.

18) Laitilan Pale Ale

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

3,5 %

0,44 l tölkki / 1,84 e

Samea kullanväri. Sahtimaisen banaaninen tuoksu. Vetisen veltto suutuntuma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit