Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian moni tekee kahvilassa etätöitä yhden kahvin hinnalla – viihtyisyys voi koitua omistajalle riesaksi

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Jo muutama kahvilanpitäjä on valitellut minulle samaa ilmiötä. Heidän paikkansa ovat niin viihtyisiä, että se on muodostunut riesaksi. Asiakkaat ostavat erikoiskahvin aamulla ja nakuttavat sen voimin tietokoneitaan mukavilla sohvilla jopa koko kahvilan aukioloajan. Osa santsaa päivän mittaan, suuri osa ei.

Kahvilat ovat loistavia paikkoja tehdä töitä, sillä suurimmasta osasta löytyy asiakkaille tarkoitettu ilmainen nettiyhteys. Jos tekee arkipäivisin esimerkiksi viiden euron ostoksen, tulee koko kuukauden työhuonevuokrasta melko halpa, reilut sata euroa kuussa. Ja vaikka ostaisi lattensa kylkeen lounaan ja tuhlaisi 15 euroa päivässä, jää hinta silti reippaasti alle keskustan toimistotilojen vuokran. Kaupan päälle saa fiiliksen työyhteisöstä ja hyvät sapuskat.

Eivät pitkään viihtyvät kanta-asiakkaat sinänsä ole kahvilanpitäjien inhokkeja. Sehän kertoo siitä, että paikka on viihtyisä, tarjottavat laadukkaita – ja wifi luotettava. Ongelmaksi he muodostuvat siinä vaiheessa, jos he vievät tilaa uusilta asiakkailta. Omistaja menettää reippaan summan, jos kuudessa tunnissa yhteen pöytään myydään vain yksi kahvi kymmenen sijaan.

Itsekin nautin kahvilassa työskentelystä silloin, kun kotitoimisto kyllästyttää. Se tulee tosiaan halvemmaksi kuin hankkia erillinen työhuone, etenkin kun kaipaan maisemanvaihdosta verrattain harvoin. Hyödyntäisin kahviloita varmasti useamminkin, ellen tarvitsisi piirun verran enemmän yksityisyyttä. Moni työpuhelu on vaikea hoitaa puheensorinan keskellä.

Nettikahvilat pöytäkoneineen ja tuntiveloituksineen ovat kadonneet kaupunkikuvasta. Suurin osa asiakkaista ei tarvitse konetta vaan tuo kannettavan mukanaan. Kahvilat eivät laskuta erikseen internetin käytöstä. Se tuntuisi vanhanaikaiselta.

Itse kuitenkin vuokraisin mielelläni kahvilasta erityisesti työntekoon tarkoitettua pöytää tuntiveloituksella, jos siihen sisältyisi pientä ekstraa. Pöydässä olisi oma sähköpistoke, hyvä valaistus, musiikki ei pauhaisi täysillä ja mahdollisuuksien mukaan piste voisi olla jopa kokonaan äänieristetty lasiseinin. Ehkäpä pöydän hintaan sisältyisi erikoiskahvi eikä toisin päin. Tilaukset tarjoiltaisiin pöytiin ja arvoesineet saisi lukkojen taakse vessakäyntien ajaksi.

Eikä tarjoilijalla olisi syytä käydä korjaamassa vesilasiakin pois sen merkiksi, että nyt olisi kyllä aika jo poistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä