Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotijuuston valmistaminen on helppoa – kolme ohjetta

Jogurttijuusto, piimäjuusto ja leipäjuusto valmistuvat helposti ja tuovat kesän kattauksiin palan suomalaista ruuanlaittoperinnettä.

Ruoka
 
Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kotijuustot ovat kiinteä osa suomalaista ruokakulttuuria. Perinteisesti piimä-, muna- ja leipäjuustot ovat kuuluneet etenkin juhlapöytiin. Kotijuustot ovat olleet poissa otsikoista jo tovin, mutta nyt on aika nostaa ne takaisin jalustalle.

Kotijuustojen valmistus on helppoa. Tärkeintä on käyttää mahdollisimman tuoretta ja vähän käsiteltyä maitoa. Täysrasvainen talousmaito sopii hyvin juuston valmistukseen, kunhan se ei ole iskukuumennettua eli UHT-käsiteltyä.

Elvi Rista
Henri Alén tekee Helsingin Sanomiin ruokia, joita juuri nyt himoitsee.
Henri Alén tekee Helsingin Sanomiin ruokia, joita juuri nyt himoitsee.

Jogurtti antaa juustomassalle hapokkuutta ja kirpeyttä. Jogurttijuusto säilyy kylmässä viikon verran ja toimii hyvin myös esimerkiksi munakkaiden täytteenä.

Piimäjuusto on monelle tuttu mummolasta ja pitopöydistä. Hieman hapan maku ja samettinen rakenne tekevät siitä suurta herkkuani. Voit tarjoilla piimäjuustoa makeiden hillokkeiden tai suolaisten ruokien kanssa.

Tarvitset jogurtti- ja piimäjuuston valuttamista varten harsokankaan, jolla valutussiivilä vuorataan. Harsokangasta voi ostaa kangaskaupoista, tavaratalojen kangasosastoilta tai keittiötarvikeliikkeistä.

Narskuva ja täplikäs leipäjuusto on helppo valmistaa, kunhan on tarkkana lämpötilan kanssa. Leipäjuustoon tarvittavaa juustonjuoksutinta myyvät isommat marketit ja apteekit. Lakumansikat sopivat hienosti leipäjuuston kaveriksi perinteisten lakkojen sijaan.

Leipäjuuston valmistuksessa syntyy paljon ylimääräistä heraa. Sen voi käyttää sellaisenaan vaikka sämpylätaikinaan tai muuntaa terveelliseksi herajuomaksi. Laita puoli litraa heraa tehosekoittimeen ja lisää mukaan noin kaksi desilitraa paloiteltuja marjoja tai hedelmiä. Lisää myös yksi ruokalusikallinen mietoa ruokaöljyä. Öljy saostaa heran takaisin kiinteään muotoon. Soseuta tehosekoittimessa, siivilöi ja nauti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit