Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvän marinadin kaava rakentuu muutamasta peruselementistä – näin maustat lihan ja kasvikset grilliin

Yksinkertaisessa marinadikaavassa on viisi kohtaa, joiden avulla onnistut aina.

Ruoka
 
Janiko Kemppi

Marinadi on yksi grillaamisen kulmakivistä. Sen valmistamista itse ei tarvitse pelätä, vaan onnistuneen marinadin valmistaa nopeasti yksinkertaisistakin aineksista.

Haaga-Perhon ravintolakoulun koulutuspäällikön ja keittiömestarin Juha Turtiaisen mukaan marinadin valmistuksessa voi käyttää apuna muutamaa peruselementtiä. Samaa marinadipohjaa voi käyttää kaikkiin lihoihin vain mausteita muuttamalla.

”Marinadi rakentuu makeasta, suolaisesta, rasvaisesta mausteisesta ja happamasta ainesosasta. Tilanteesta ja käytettävistä ainesosista riippuen happamat ja suolaiset ainesosat voi jättää myös pois”, Turtiainen kertoo.

Grilliä ei tarvitse täyttää vain lihalla, vaan monet kasvikset valmistuvat vaivattomasti myös grillissä. Ruokatuotannon lehtorin ja keittiömestarin Tatu Lehtovaaran mukaan samat ainesosat pätevät myös kasvisten marinoinnissa.

”Voidaan sanoa, että kasvisten marinoinnissa voi noudattaa tiettyä kaavaa ja onnistua. Hyvä marinadi koostuu haposta, makeudesta, suolasta, yrteistä ja rasvasta. Kun nämä elementit ovat tasapainossa, tulevat kasvisten maut hyvin esille.”

Hapon avulla saadaan poistettua usein kasvisten karvas maku. Lihamarinadeissa happamia ainesosia ei tarvitse välttämättä käyttää. Happoina marinadissa voi käyttää esimerkiksi etikkaa, sitrushedelmien mehua tai vaikka omenamehua. Hapolla voi vaikuttaa myös koko marinadin makumaailmaan.

Makeutta saadaan helposti sokerista. Vaaleaa sokeria voi käyttää, mutta myös fariinisokeri ja ruokosokeri toimivat erittäin hyvin. Sokerin voi korvata muun muassa hunajalla, siirapilla tai makeilla maustekastikkeilla.

Suola on Lehtovaaran mukaan oleellinen osa marinadia. Vaikka kaikki muut maut olisivat kohdillaan, mutta suola puuttuu, lopullisen ruuan maku ei ole paras mahdollinen. Suolaa tulisikin olla prosentti maustettavasta ruuan määrästä. Turtiainen muistuttaa, että suolaa ei tarvitse aina lisätä, sillä monet muut käytettävät ainekset voivat sisältää jo paljonkin suolaa.

Tuoreet yrtit tuovat marinadiin raikkautta. Ne kannattaa lisätä vasta lopuksi tai hetki ennen tarjoilua marinadin joukkoon. Monet yrtit sisältävät happoa, mikä kannattaa ottaa huomioon muita happamia aineita käyttäessä. Lehtovaara suosittelee kokeilemaan trendikkäitä villiyrttejä maustamiseen. Klassisia yrttejä ovat esimerkiksi timjami ja rosmariini.

Rasva tuo ruuan rasvaliukoiset aromit ja maut esille. Rasvana voi käyttää erilaisia öljyjä, kuten oliivi-, rypsi-, rapsi-, kookos-, tai vaikka seesamöljyä. Huonolaatuisia rasvoja ei Lehtovaaran mukaan kannata käyttää, sillä ne maistuvat helposti marinadista läpi. Turtiainen taas korostaa, että öljyä ei tarvitse käyttää tolkuttomasti, vaan jo pieni määrä riittää.

Haaga-Perhon koulutuspäällikön Turtiaisen mukaan liha kannattaa marinoida jo hyvissä ajoin ennen grillaamista. Aikaan vaikuttaa lihapalan koko ja ruhon osa. Ennen paistamista tulee marinadi pyyhkiä pois lihan pinnalta. Näin myös grilli pysyy siistinä, eikä marinadi pala lihan pinnalle.

Esimerkiksi härän sisä- ja ulkofileetä Turtiainen ei marinoi ollenkaan, vaan paistaa sellaisenaan suolalla ja pippurilla maustettuna.

Vaikka monet marinoivat kasvikset ja lihan ennen grillaamista, ruokatuotannon lehtori Lehtovaara ei itse marinoi lihaa tai kasviksia etukäteen.

”Kun marinoinnin tekee vasta grillaamisen jälkeen, kasviksiin tulee intensiivisempi ja raikkaampi maku. Myös ruuan ulkonäkö on usein tällä tavalla parempi”, Lehtovaara kertoo.

Lehtovaara suosittelee lisäämään marinointikastikkeen vasta paistamisen jälkeen tai aivan paistamisen loppuvaiheessa. Helpoin tapa on sivellä kastiketta paistettavan kasviksen tai lihan pintaan.

Lihan rakenne on kiinteä, joten marinadi maustaa Lehtovaaran mukaan harvoin koko lihan. Esimerkiksi suola imeytyy lihaan vain sentin viikossa. Marinadi liuottaa lihasta valkuaisaineita ja muita nesteitä. Tämä saa lihan näyttämään paistaessa epämiellyttävältä.

Monet kasvikset kannattaa myös esikypsentää ennen grillaamista, jotta ne paistuvat mahdollisimman tasaisesti. Kasvikset kestävät Lehtovaaran mukaan rajumpaakin maustamista, joten niitä grillatessa voi kokeilla rohkeasti erilaisia makumaailmoja.

Hapon mureuttavaa vaikutusta lihaan Lehtovaara pitää urbaanina legendana.

”Usein puhutaan hapon lisäämisestä lihaan mureuttavista syistä. Hapot eivät mureuta kuitenkaan lihaa kuin pinnalta. Jos lihaa haluaisi mureuttaa kokonaisvaltaisesti, happo pitäisi ruiskuttaa lihan sisään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit