Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat avatun viinin säilymään parhaiten

Asiantuntija neuvoo, miten saat avatun viinin säilymään useankin päivän.

Ruoka
 
Janiko Kemppi

Jäikö viiniä juhlista tai aterialta yli? Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna neuvoo, miten saat avatun viinin säilymään parhaiten.

Vilkunan mukaan tärkeintä avatun viinin säilömisessä on laittaa pullo mahdollisimman pian viileään. Jääkaapissa niin puna- kuin valkoviininkin säilyvyys paranee huomattavasti.

”Riippumatta viinin väristä, parhaimmassa tapauksessa avattu viini voi säilyä jopa viikon, jos pullon laittaa heti kaatamisen jälkeen tiiviisti suljettuna jääkaappiin”, Vilkuna kertoo.

Jo valmiiksi ikääntyneet viinit säilyvät avattuna nuoria viinejä huonommin. Esimerkiksi pitkään kellaroitu punaviini voi Vilkunan mukaan olla parhaimmillaan vain kaksi tuntia avaamisen jälkeen.

”Tällainen viini voi jo seuraavana päivänä olla maultaan lakastunut ja kuollut”, Vilkuna kuvailee.

Viinin säilyvyyteen vaikuttaa eniten se, kuinka paljon pullosta on juotu.

”Mitä enemmän pullossa on viiniä, sen paremmin se säilyy. Jos pullossa on vain vähän viiniä, happea on suhteessa enemmän, jolloin hapettuminen on nopeampaa.”

Happi onkin viinin vihollinen. Happi nopeuttaa kemiallisia reaktioita avatussa viinissä, mikä taas aiheuttaa hapettumisen. Jääkaapissa säilyttäminen perustuu siihen, että kylmässä nämä reaktiot hidastuvat.

Vilkuna vinkkaa kätevän niksin, jolla viinin säilyvyyttä voi parantaa.

”Kannattaa ostaa puolikkaan viinipullon kokoinen pikkupullo ja säilyttää sitä tyhjänä tällaisia tilanteita varten. Kun viiniä jää isosta pullosta yli, sen voi kaataa pienempään pulloon. Pieneen pulloon ei tällaisella menetelmällä jää paljonkaan happea korkin ja viinin väliin, mikä taas parantaa säilyvyyttä huomattavasti.”

Kesäjuhlissa tai illanistujaisissa lasit kannattaa käydä täyttämässä jääkaapilla. Pulloa ei pidä jättää lämpimään tai auringonvaloon.

Esimerkiksi piknikille Vilkuna suosittelee hankkimaan pakastimessa säilytettävän geelicoolerin, joka viilentää viinin nautintakelpoiseksi vartissa.

Avattujen viinien säilytystä varten on kehitetty myös erilaisia välineitä, jotka tuovat parhaimmillaan muutaman päivän lisää säilyvyysaikaa.

”Esimerkiksi viinipulloja varten kehitetyillä tyhjiöpumpuilla voi usein pidentää avatun viinin säilyvyyttä muutamalla päivällä.”

Vilkuna mainitsee myös markkinoilla uuden Coravin-viininkaatolaitteen, joka on kerännyt kiitoksia asiantuntijoilta.

”Olemme testaamassa kyseistä laitetta parhaillaan. Laitetta käyttäessä ei pullon korkkia tarvitse avata lainkaan, vaan korkki lävistetään pienellä piikillä. Viini tulee korkin läpi laitteen pumpatessa samalla pulloon kaasua, jolloin viini ei ole kosketuksissa hapen kanssa. Laitteen avulla viinin säilyvyys voi olla huomattavasti parempi kuin muilla menetelmillä.”

Avatut hanaviinit säilyvät Vilkunan mukaan paljon paremmin kuin pulloviinit.

”Parhaimmillaan voidaan puhua useista viikoista tai jopa kuukausista.”

Kuohuviinejä varten on suunniteltu myös omia korkkeja, jotka pidentävät säilyvyysaikaa.

”Kuohuviinipullonsulkijan avulla voidaan saada kuohuviini säilymään parikin päivää. Kuplivuus kärsii hieman, mutta ei kuitenkaan dramaattisesti. Myös avatun kuohuviinin säilyvyyteen vaikuttaa se, paljonko viiniä on juotu. Mitä tyhjempi pullo on, sen huonommin hiilidioksidi pysyy sitoutuneena viiniin.”

Vaikka hapettunut viini ei ole terveydelle vaarallista, maku, tuoksu ja väri muuttuvat usein sellaiseksi, että viinistä tulee käyttökelvotonta.

”Usein kuulee puhuttavan, että pahasti hapettunutta viiniä voi käyttää ruuanlaitossa esimerkiksi kastikkeisiin, mutta tällaista ei mielestäni kannata missään tapauksessa tehdä. Pahimmassa tapauksessa viini voi pilata koko ruuan maun. Kevyesti hapettunutta viiniä voi ruoanlaittoon käyttää.”, Vilkuna sanoo.

Vanhentuneen tai korkkivikaisen viinin tunnistamisessa Vilkuna neuvoo luottamaan omiin aisteihin.

”Kaada viiniä tilkka viiniä lasiin, pyörittele, tuoksuta ja maista. Jos viini ei omasta mielestä kunnossa, ei sitä kannata juoda. Ihmisissä on eroja ja jotkut aistivat viinissä olevat virheet toisia helpommin.”

Vilkuna suosittelee kokeilemaan myös pienempiä pulloja, jos viiniä ei tarvitse paljon.

”Alkossa pienten pullojen valikoima on kasvanut koko ajan. Laadukkaita viinejä saa nykyään myös pienemmässä koossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit