Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Txomin Etxaniz Txakoli 2015

Herkkusuiden salainen ihastus Baskimaasta

Pirteän hapokas baskivalkoviini sopii merenelävien seuraksi tai aperitiiviksi.

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Txomin Etxaniz Txakoli 2015

Espanja, DO Getariako Txakolina

Tuottaja: Etxaniz Txakolina

Rypäleet: Hondarrabi Zuri

Hinta: 17,84 euroa

★★★★

Mikä?

Baskimaan oma valkoviini.

Miksi?

Espanjan pohjoisosassa sijaitseva Baskimaa on herkkusuiden paratiisi. Etenkin San Sebastianin kaupungin ravintolakulttuuri on yksi maailman arvostetuimmista.

Alueen viileä ja sateinen ilmasto ei anna punaviineille mahdollisuuksia, joten valkoviini nimeltä Txakolina on ainoa varteenotettava Baskimaan viini.

Millainen?

Vaalean kellertävä viini tuoksuu miedosti ja on raikkaan oloinen. Hedelmäisessä tuoksussa erottuu selkeimmin kypsä vihreä omena ja sitrus. Mukana myös aromaattista yrttisyyttä. Maku on kepeä ja hyvin raikas, mikä on pienen helmeilevyyden ansiota. Viiniin on jätetty aavistus hiilidioksidia. Happoja on paljon, sekin tuo pirteyttä makuun. Rakenteeseen sopivat miedot aromit ovat samat kuin tuoksussa, lisäksi loppumaussa on hitunen mineraalisuutta. Hauskan makuinen viini, vähän kuin riesling mutta hapokkuus on omanlaisensa.

Mihin?

Kepeä, raikkaan hapokas ja mietoarominen viini on kuin tehty mereneläville. Sen aromi jättää hyvin tilaa merenelävien mauille. Viinin hyvä hapokkuus takaa raikkaan jälkimaun myös ruuan kanssa. Kevyt valkoviini sopii myös aperitiiviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä