Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hehkutus uudesta ravintolasta ei aina tarkoita maukasta ruokaa

Olen jo muutamaan kertaan joutunut toteamaan, että paljon julkisuutta saaneessa ravintolassa on kaikki kohdallaan, paitsi se tärkein – annokset, kirjoittaa Emmi-Liia Sjöholm kolumnissaan.

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

On huikeaa, että Helsingin ravintolatarjonta kasvaa kovaa vauhtia. Kaukana ovat ne ajat, jolloin ihmiset pääsivät valittamaan, ettei pääkaupungissamme tapahdu mitään.

Uusin trendi tuntuu olevan se, että ravintolalla on näkyvä keulahahmo. Hän houkuttelee tunnettuudellaan asiakkaat paikalle, mutta taustalla saattaa hääriä isompikin ravintolaketju.

Konsepti mietitään tarkkaan, ja ruokalista räätälöidään miljöön tunnelmaan sopivaksi. Sitten käynnistetään somepöhinä. Usein ravintolat saavat faneja jo ennen avajaisiaan. He jakavat ilosanomaa uudesta kortteliravintolasta ja houkuttelevat muitakin paikalle. Markkinointia parhaimmillaan.

Harmi vain, että ruoka laahaa usein pari askelta hypen perässä. Olen jo muutamaan kertaan joutunut toteamaan, että ravintolassa on kaikki kohdallaan, paitsi se tärkein – annokset. Harvoin ruoka pahaa on, muttei välttämättä kaiken sen puheen arvoista: hinta-laatusuhde on vain okei. Tylsintä on, jos ruokalistalla lukee yhtä ja annos on toista. Kerran kantarellisalaatistani puuttui kantarellit. Hyvää se oli, muttei sitä, mitä tilasin. Jos minulle tulee olo, että olisin tehnyt samalla rahalla paremman annoksen itse, lähden pettyneenä kotiin.

Olen nimittäin syönyt aivan taivaallisia annoksia roimasti edullisemminkin. Nämä paikat eivät ehkä läpäise trendikkäintä seulaa, mutta ruoka sen sijaan on loistavaa.

Aika usein kovimpien trendipaikkojen tarjonta on toisaalta myös parantunut ajan kanssa. Avajaisviikolla annoksia ei ole ehkä vielä ehditty viimeistellä tai sitten muutoksia tehdään asiakkaiden palautteiden perusteella.

Oikeastaan pahempaa onkin se, jos ravintolan taso laskee. Pari kertaa olen miettinyt, satsataanko alkutaipaleeseen arvostelujen vuoksi enemmän. Jos keulahahmolla on kiire avaamaan uutta ravintolaa, saattaa edellinen paikka jäädä niin sanotusti heitteille. Juoksevat kulut pakottavat tekemään taloudellisempia ratkaisuja, ja joka vuorolle ei riitä taitavaa baristaa.

Lopulta kaupungin paras aamupala on kitkerä ja palaneelta maidolta maistuva muisto vain. Olenpa saanut kerran hypetetystä paikasta ruokamyrkytyksenkin ja soittaessani vastauksen: ”Ei meiltä voi saada ruokamyrkytystä.”

Moni helsinkiläinen kulttipaikka on sulkenut ovensa uusien ravintoloiden tieltä. Valkoiset pöytäliinat ovat vaihtuneet tiililadottuihin kaakeleihin. Toivon, että valikoimaan jää edelleen ravintoloita, joiden laatuun voi luottaa vuodesta toiseen. Olivat ne sitten uusia tai vanhoja klassikoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä