Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydellisten varhaisperunoiden salaisuus on oikeassa keittotavassa

Uudet perunat lisätään aina kiehuvaan veteen. Pahin virhe on keittää ne ylikypsiksi, vinkkaa martta.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Juha Metso
Kuva: Juha Metso

Uudet perunat ovat monelle perinteinen osa kesäpöytää. Siksi varhaisperunat on syytä keittää raaka-ainetta kunnioittaen.

Varhaisperunat on helppo pestä, jos ne ovat tuoreita. Kuoret lähtevät usein käsin rapsuttamalla, mutta apuna voi käyttää myös juuresharjaa.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvosen mukaan yleinen virhe on keittää perunat ylikypsiksi, jolloin niistä tulee vetisiä tai ne halkeilevat kattilassa.

Hopsu-Neuvonen kehottaa lisäämään uudet perunat aina kiehuvaan veteen. Suolaa voi keittämisessä käyttää oman maun mukaan.

Vettä keittämisessä tulee käyttää niin, että perunat juuri ja juuri jäävät pinnan alle. Vettä ei kannata käyttää liikaa, jotta keitinvesi pysyy mahdollisimman kuumana. Jos kattilassa on liikaa vettä, voi ylimääräisen kaataa perunoiden lisäämisenkin jälkeen pois.

Tärkeää on huomioida keitettävien varhaisperunoiden koko. Kaupasta kannattaa valita jo valmiiksi mahdollisimman samankokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samaan aikaan.

Tillin voi lisätä kiehuvaan veteen samaan aikaan perunoiden kanssa.

”Parasta on käyttää keitinveteen makua antamaan tillin varsia. Kun perunat on keitetty, lisätään joukkoon tillin hennommat oksat.”

Perunoiden kypsymisaika vaihtelee Hopsu-Neuvosen mukaan valtavasti.

”Kasvupaikka ja perunalajike voi vaikuttaa keittoaikaan paljon. Uudet perunat kypsyvät yleensä 10–15 minuutissa. Tietenkin perunoiden koko vaikuttaa myös keittoaikaan oleellisesti.”

Paras tapa testata perunoiden kypsyyttä on Hopsu-Neuvosen mukaan käyttää pientä cocktailtikkua. Haarukka voi hajottaa pienet perunat muusiksi.

Keittämisen jälkeen kannattaa kattilaan laittaa muutama arkki talouspaperia ja sulkea kansi.

”Talouspaperi imee ylimääräistä kosteutta ja lämpökin tasaantuu. Talouspaperin tai keittiöpyyhkeen avulla perunoista tulee kuivapintaisia”, Hopsu-Neuvonen kertoo.

Perunat ovat parhaimmillaan vastakeitettynä.

Varhaisperunoita voi myös pakastaa, jolloin ne säilyvät joulupöytään asti. Keitä perunat lähes kypsiksi, jäähdytä ja pakasta ne.

Ennen tarjoilua pakastetut varhaisperunat kiehautetaan nopeasti. Päälle voi ripotella hieman tilliä. Näin perunat ovat valmiita syötäväksi vaikkapa joulukalojen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit